H Microsoft, οι ψεύτικες υποσχέσεις και το μεγάλο πρόβλημα

Οι επιπλοκές των ενημερώσεων λογισμικού στα Windows 10 ωθούν το κοινό σε διλήμματα επικίνδυνα

Όταν ένα ζήτημα επανέρχεται στο προσκήνιο της επικαιρότητας ξανά και ξανά - επί σειρά μηνών ή, στην εν λόγω περίπτωση, επί σειρά ετών - από ένα σημείο και πέρα όχι μόνο ντροπιάζει την εταιρεία που ευθύνεται γι' αυτό, όχι μόνο κουράζει τους δημοσιογράφους, αλλά έχει και μία άλλη... ύπουλη, τρόπον τινά, συνέπεια: εξοικειώνει τόσο πολύ το κοινό με το υπό συζήτηση πρόβλημα, ώστε ο κόσμος να αρχίζει να εκλαμβάνει πια ως σχεδόν... φυσιολογική ή ακόμη κι αναπόφευκτη την όλη κακή κατάσταση που σχετίζεται με αυτό. Το πρόβλημα με την αναξιοπιστία των ενημερώσεων "ασφαλείας" και "βελτίωσης" των Windows 10, δε (εξηγούμε αμέσως γιατί χρησιμοποιούμε πλέον εισαγωγικά), έχει γίνει πια τόσο σοβαρό ώστε να τίθενται υπό συζήτηση όχι μόνο τέτοια ζητήματα... ψυχολογίας, μα ένα απολύτως πρακτικό: το αν και κατά πόσο αυτές οι ενημερώσεις έχουν, στην παρούσα τους μορφή, λόγο ύπαρξης.

Συγκεκριμένα λοιπόν: η Microsoft την περασμένη Τρίτη - όπως κάθε δεύτερη Τρίτη κάθε μήνα - διέθεσε στο κοινό μεγάλες ενημερώσεις για όλες τις εκδόσεις των Windows 10, από την πλέον πρόσφατη 1909 έως την παλαιότερη αρχική. Όλες υπόσχονταν βελτιώσεις στην ασφάλεια του λειτουργικού συστήματος της εταιρείας και εφαρμογών του, αλλά και καλύτερη απόδοση στην αποθήκευση και διαχείριση αρχείων (ανάμεσα στα άλλα). Δεν πέρασαν παρά 24 ώρες μέχρι την στιγμή που πάρα πολλοί χρήστες των δύο πιο πρόσφατων εκδόσεων Windows 10 (των 1909/1903) άρχισαν να αναφέρουν σοβαρά προβλήματα μετά από την εγκατάσταση της δικής τους ενημέρωσης, της υπ' αριθμόν KB4556799 στην ενημερωτική βάση δεδομένων της Microsoft.

Τα προβλήματα αυτά ποικίλλουν από την διαβόητη πια "μπλε οθόνη" (Blue Screen of Death) που εμφανίζεται όταν το εκάστοτε PC δεν μπορεί να ολοκληρώσει την είσοδο στα Windows ή όταν "παγώνει" κατά την λειτουργία τους, μέχρι την παύση αναπαραγωγής ήχου, την δυσλειτουργία διαφόρων εφαρμογών ή την εξαφάνιση των ρυθμίσεων και προσωπικών αρχείων (!) του χρήστη μετά την ολοκλήρωση της εγκατάστασης του KB4556799. Το τελευταίο ευτυχώς αποδείχθηκε διορθώσιμο αυτή τη φορά - σε αντίθεση με την... προηγούμενη που όντως τα αρχεία χρηστών υπέστησαν διαγραφή μόνιμη - καθώς τα "εξαφανισμένα" αρχεία και ρυθμίσεις μπορούν ν' ανακτηθούν απεγκαθιστώντας την προβληματική ενημέρωση από τον σχετικό κατάλογο του Windows Update. Αυτή είναι, για την ώρα, η ενδεδειγμένη λύση για τα παραπάνω προβλήματα μέχρις ότου η Microsoft διαθέσει... διορθωτική ενημέρωση για την ενημέρωση KB4556799. Εννοείται πως αυτή τη στιγμή η γενική συμβουλή προς τους χρήστες που δεν την έχουν ακόμη εγκαταστήσει, είναι να μην το κάνουν.

Δεν χρειάζεται λοιπόν να διαθέτει κανείς... μαντικές ικανότητες για να διακρίνει πού ακριβώς οδηγούμαστε με όλα αυτά. Ακόμη μία "Patch Tuesday" και ακόμη μια εμφάνιση πολλών άρθρων που προειδοποιούν για προβλήματα τα οποία η νέα ενημέρωση δημιουργεί (συνιστώντας απεγκατάσταση ή την αναμονή για διορθωτική ενημέρωση της ενημέρωσης) συνιστούν τόσο... προβλέψιμη ακολουθία γεγονότων τα τελευταία δυόμισι χρόνια, ώστε να μην απέχει πάρα πολύ από την αναμενόμενη. Με άλλα λόγια ήταν τόσοι οι μήνες που στιγματίστηκαν με προβληματικές ενημερώσεις των Windows 10 σε σχέση με αυτούς που επέδειξαν απροβλημάτιστες ενημερώσεις, ώστε το κλίμα της αναξιοπιστίας και της αβεβαιότητας γύρω από τις ενημερώσεις αυτές να έχει πια καθιερωθεί. Θα έχουμε θέματα με την νεότερη Patch Tuesday; Δεν θα έχουμε; Να εγκαταστήσουμε τις ενημερώσεις που προτείνει η Microsoft ή όχι; Κι αν όχι, πότε;

Και εκεί ακριβώς βρίσκεται το μεγάλο πλέον πρόβλημα με την κατάσταση των ενημερώσεων για Windows 10 ως έχουν αυτή τη στιγμή: αν ο χρήστης αισθάνεται πως... "παίζει κορώνα/γράμματα" το PC του κάθε φορά που εγκαθιστά νέα ενημέρωση του λειτουργικού του, και αν αυτό συμβαίνει επί 12 ή 24 ή πιο πολλούς μήνες, κάποια στιγμή νομοτελειακά θα σταματήσει να το κάνει. Θα σταματήσει να εγκαθιστά τις ενημερώσεις της Microsoft για τα Windows 10 μόλις η αμερικανική εταιρεία τις διαθέτει και θα περιμένει το λιγότερο για μερικές ημέρες μέχρι να ενημερωθεί για το αν αυτές δημιουργούν προβλήματα και, αν ναι, αν έχει διατεθεί διορθωτική ενημέρωση ή όχι. Δεν το κρύβουμε πως στα δύο PC "παραγωγής" με τα οποία εργαζόμαστε κάνουμε ακριβώς αυτό εδώ κι ενάμισι χρόνο περίπου, εγκαθιστώντας άμεσα νέες ενημερώσεις μόνο σ' εκείνα τα PC που δεν είναι απαραίτητα για να κάνουμε την δουλειά μας. Τόσο απλά.

Γιατί αυτό θεωρείται επιπλοκή, και σίγουρα εξέλιξη μακριά από την επιθυμητή, τόσο για την Microsoft όσο και για το κοινό; Aκριβώς επειδή αυτές οι ενημερώσεις υποτίθεται πως είναι "προστατευτικές", πως "κλείνουν κενά ασφαλείας" δηλαδή που ανακαλύπτει τόσο ο ίδιος ο αμερικανικός κολοσσός όσο και οι ειδικοί ερευνητές και, φυσικά, οι διάφοροι hackers. Για όσο διάστημα δεν εγκαθιστά κανείς αυτές τις ενημερώσεις, το PC του είναι έκθετο στα κενά ασφαλείας που αυτές καλύπτουν. Και καθώς όλο και πιο πολύς κόσμος διστάζει να εγκαταστήσει αυτές τις ενημερώσεις άμεσα - το αντίθετο δηλαδή με αυτό που θα έπρεπε να γίνεται - τόσο αυτές χάνουν, ουσιαστικά, την αξία τους. Το αποτέλεσμα; Η αναξιοπιστία των ενημερώσεων των Windows 10 θα στοιχίσει, αναπόφευκτα, σε κάποιους χρήστες ακριβά όταν ένας hacker εκμεταλλευτεί πρόσφατο κενό ασφαλείας στο PC τους, το οποίο δεν θα έχουν καλύψει με την νεότερη διαθέσιμη ενημέρωση (γιατί δεν θα την έχουν εγκαταστήσει).

Όλα αυτά η Microsoft τα γνωρίζει, λόγος για τον οποίο οι ψεύτικες υποσχέσεις που έχει κατ' επανάληψη δώσει για "βελτίωση του μηχανισμού ενημερώσεων" των Windows 10 και "καλύτερο ποιοτικό έλεγχο των αναβαθμίσεων" που προσφέρει γι' αυτά είναι ακόμη περισσότερο προσβλητικές. Τόσο για την νοημοσύνη μας όσο και για την υπομονή, την δουλειά και το χρόνο μας. Με την νεότερη μεγάλη αναβάθμιση των Windows 10 - την υπ' αριθμόν 2004 που είναι ήδη έτοιμη και θα προσφερθεί στο κοινό στις 28/5 - "προ των πυλών" o αμερικανικός κολοσσός έχει περισσότερα από ποτέ να αποδείξει στο συγκεκριμένο ζήτημα. Υποτίθεται πως αυτή η αναβάθμιση, δε, θα αλλάξει και την συλλογιστική με την οποία δημιουργούνται και διατίθενται οι ενημερώσεις των Windows 10 από δω και πέρα.

Πλησιάζουμε στην επίλυση ενός από τα σοβαρότερα προβλήματα στην ιστορία των Windows ή... θα συλλέξουμε περισσότερες ψεύτικες υποσχέσεις για το αρχείο μας; Τους επόμενους μήνες, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, θα μάθουμε.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ