Microsoft: περιορισμός της Cortana στα... της δουλειάς

Οι Αμερικανοί αποδέχονται την ήττα τους, καταργούν τις καταναλωτικές της λειτουργίες

Μοιάζει - μετά από όλες τις εξελίξεις που έχουν μεσολαβήσει στην αγορά της τεχνολογίας - ως... ανέκδοτο πλέον, όμως το μακρινό καλοκαίρι του 2015, όταν ξεκινούσαν τα Windows 10, είχαν γραφεί εκαντοντάδες άρθρα στο Web για τον επικείμενο "πόλεμο των ψηφιακών βοηθών" με αφορμή φυσικά την προώθηση της σχετικής πρότασης της Microsoft, της Cortana, μέσα από το λειτουργικό της σύστημα. Ο χρόνος εν τέλει απέδειξε πως η Cortana και αποδοτική δεν αποδείχθηκε σε πλαίσιο καθημερινό - σίγουρα όχι όσο η Alexa της Amazon, ο Assistant της Google και η Siri της Apple - και προσωπικά δεδομένα ακόμη περισσότερα απ' ότι τα Windows 10 "άνευ φωνής" συνέλεγε, και ιδιαίτερης χρησιμότητας συνολικά δεν ήταν. Περισσότερο... εκνευρισμό δημιουργούσε, τελικά, στους χρήστες των Windows 10 με την Microsoft να προσπαθεί να επιβάλλει την χρήση της - διακριτικά ή όχι - σε δεκάδες εκατομμύρια χρήστες, παρά ο,τιδήποτε άλλο.

Καμία έκπληξη, λοιπόν, που ο αμερικανικός κολοσσός εγκαταλείπει και επίσημα πλέον την χρήση της Cortana στο γενικό πλαίσιο που αντιλαμβανόμαστε τις "ψηφιακές βοηθούς" άλλων εταιρειών σε ποικιλία άλλων συσκευών. Εκπρόσωποι της Microsoft βεβαίωσαν πως στην επερχόμενη νέα μεγάλη αναβάθμιση των Windows 10 - την κωδικά γνωστή ως 2004, της οποίας η ανάπτυξη έχει ουσιαστικά ολοκληρωθεί και περιμένουμε έως τον Μάιο - από την Cortana αφαιρούνται όλες οι δυνατότητες και λειτουργίες που αφορούν στο καταναλωτικό κοινό. Αντιθέτως η "ψηφιακή βοηθός" με αναγνώριση φωνής της αμερικανικής εταιρείας θα εστιάσει πλέον στις αμιγώς επαγγελματικές λειτουργίες που είχε (θ' αποκτήσει και κάποιες νέες) ώστε να συνεργάζεται με το Microsoft Office 365 και άλλες Δικτυακές υπηρεσίες της Microsoft. Η Cortana θα αφαιρεθεί, επίσης, και από τον αξιοπρόσεκτο Microsoft Launcher του Android, αφού ομολογουμένως η επιτυχία της σε περιβάλλον mobile ήταν... ακόμη μικρότερη από την ήδη πενιχρή που είχε σε περιβάλλον desktop.

Είναι δύσκολο να μην ερμηνευτεί η νεότερη αυτή επιλογή της Microsoft ως ο,τιδήποτε άλλο από μία ακόμη ήττα: παρά την επένδυση πολλών ετών και δισεκατομμυρίων δολαρίων, ο αμερικανικός κολοσσός δεν κατάφερε να καταστήσει την "ψηφιακή βοηθό" του όσο πανταχού παρούσα ή ενδιαφέρουσα ή έστω σε βασικό επίπεδο χρήσιμη όσο θα ήθελε. Από την άλλη πλευρά η επιλογή των Αμερικανών να εστιάσουν σε συγκεκριμένο πεδίο λειτουργιών ενδέχεται να αυξήσει τις πιθανότητες χρήσης της Cortana σε επαγγελματικό περιβάλλον (έστω κι αν τρέφουμε κάποιες αμφιβολίες γι' αυτό), πάντοτε ωστόσο μιλώντας για τους Η/Υ, όπου η Microsoft παραμένει ισχυρή.

Με... αυτά και μ' εκείνα, πάντως, ο "πόλεμος των ψηφιακών βοηθών" φαίνεται να έχει λήξει (τουλάχιστον για την ώρα): η Alexa της Amazon επικράτησε στο οικιακό περιβάλλον και στο πεδίο του smart home, ο Google Assistant επικράτησε στα smartphones με το λειτουργικό του σύστημα και έχει αξιοπρεπή παρουσία στις smart TV, ενώ η Siri είναι προφανώς η προτιμητέα επιλογή των χρηστών συσκευών της Apple (όπου παραμένει βέβαια χαμηλής χρηστικότητας αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς). Ίσως η Microsoft με την νέου προσανατολισμού Cortana κατορθώσει να αποκτήσει πλεονεκτική θέση στο επιχειρηματικό και παραγωγικό περιβάλλον λόγω της δημοτικότητας του Office και των Δικτυακών της υπηρεσιών - αν οι βελτιώσεις και προσθήκες που θα φέρει στο προσκήνιο η "ψηφιακή βοηθός" της είναι αξιόλογες βέβαια. Όπως πάντα, ίδωμεν!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ