Wi-fi N... μισή δεκαετία μετά

Παγιώνει επιτέλους τις προδιαγραφές του το ασύρματο πρότυπο

A, δεν μπορούμε να πούμε ότι έχουμε παράπονο. Αλοίμονο! Μόνο... πέντε χρόνια χρειάστηκε το συμβούλιο προτυποποίησης ΙΕΕΕ για να οριστικοποιήσει τις προδιαγραφές του πρωτοκόλλου ασύρματης δικτύωσης 802.11n, έτσι ώστε αυτές να εγκριθούν από τη RevCom (Standards Review Committee, η επιτροπή που κρίνει αν ένα πρότυπο είναι έτοιμο για χρήση σε εμπορικά προϊόντα). Το 802.11n ή Wi-Fi N είναι εκείνο το πρότυπο που, από τα μέσα του 2004 και μετά, υποσχόταν πως θα λύσει τα προβλήματα που χαρακτήριζαν τα ασύρματα πρωτόκολλα 802.11a/b/g: συγκεκριμένα το περιορισμένο εύρος για τη ροή των δεδομένων, που καθιστά απαγορευτική την ασύρματη μετάδοση εικόνας και ήχου υψηλής ευκρίνειας από συσκευή σε συσκευή. Πέντε χρόνια μετά και... πανηγυρίζουν σχεδόν στην ΙΕΕΕ για το γεγονός ότι πριν από λίγες μέρες εγκρίθηκαν οι προδιαγραφές του 802.11n. Κι εμείς δεν ξέρουμε αν πρέπει να γελάσουμε ειρωνικά ή να... κλάψουμε με όλα αυτά!

Είναι σε τέτοιο βαθμό πολυτάραχη η πορεία αυτού του προτύπου, που θα μπορούσαν να σπαταληθούν πραγματικά σελίδες επί σελίδων για να περιγραφούν τα παρασκηνιακά παιχνίδια, τα συμφέροντα των κατασκευαστών, τα πισωπατήματα στις αποφάσεις και οι απίθανες γραφειοκρατικές διαδικασίες (έτσι για να μην νομίζει κανείς ότι μόνο με το ελληνικό Δημόσιο συμβαίνουν αυτά). Συνέπεια των παραπάνω είναι, ουσιαστικά, το γεγονός ότι εδώ και δύο χρόνια κυκλοφορούσαν και κυκλοφορούν στην αγορά οι συσκευές διαμοιρασμού Δικτυακής σύνδεσης (routers) που ευθυγραμμίζονται με το πρότυπο Wi-Fi Draft-N, ένα είδος... beta έκδοσης που δουλεύει μεν, αλλά σε καμία περίπτωση όπως θα έπρεπε. Είναι πιθανό, δε, με την παγίωση του προτύπου όλες αυτές οι συσκευές να χρειαστούν αναβαθμίσεις λογισμικού (firmware updates) για να "ευθυγραμμιστούν" με τις τελικές προδιαγραφές. Το θέμα είναι ότι ενώ το 802.11n υποσχόταν ταχύτητες μετάδοσης δεδομένων της τάξης των 600 Mbit ανά δευτερόλεπτο, πρακτικά δεν ξεπερνά τα 280-300 Mbit. Τα οποία είναι μεν ΟΚ για πρόσβαση στο Internet με ένα laptop, δεν είναι όμως πάντοτε αρκετά για απροβλημάτιστη μετάδοση εικόνας και ήχου υψηλής ευκρίνειας. Εξ ου και η υποχρεωτική εν τέλει υιοθέτηση ενσύρματης δικτύωσης στα home cinema, αν θέλει κανείς να μην έχει χαμένα καρέ στην εικόνα ή ήχο που... ακολουθεί με καθυστέρηση τα χείλη του πρωταγωνιστή.

Το αποκορύφωμα; Στην ίδια σύσκεψη της RevCom όπου εγκρίθηκαν οι οριστικές προδιαγραφές του 802.11n, έγινε και η πρώτη συζήτηση για το... διάδοχό του, το 802.11ac (επίσης γνωστό και ως Gigabit Wi-Fi). Αυτό υπόσχεται ταχύτητες διαμεταφοράς δεδομένων της τάξης των 1000 Mbit ανά δευτερόλεπτο ως minimum, αν βέβαια οι κύριοι της ΙΕΕΕ αποφασίσουν ποιά από τις δύο αντίπαλες προτάσεις για την υλοποίηση (η μία προτείνει φάσμα συχνοτήτων κάτω των 6 GHz, η άλλη των 57 έως 66 GHz) είναι η καταλληλότερη. Υπάρχουν μάλιστα πηγές που αναφέρουν ότι κορυφαίοι κατασκευαστές θέλουν να παρουσιάσουν τους πρώτους router 802.11ac στην έκθεση CES 2010, τον Ιανουάριο. Ναι, καλά. Αν κρίνουμε από το 802.11n, ένα... Draft-AC στην καλύτερη των περιπτώσεων μπορούμε να περιμένουμε εκεί, κι αυτό να παγιωθεί το... 2015. Όταν δηλαδή θα έχουμε πιθανώς ήδη οπτικές ίνες στα σπίτια μας και θα έχουμε εγκαταλείψει προ πολλού την ιδέα του ασύρματου audio/video (έχοντας ήδη σκάψει στους τοίχους για να μοιράσουμε δεδομένα από το ένα δωμάτιο στο άλλο). Σούπερ...

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ