USB έκδοση 3.2, αναβάθμιση μικρή

Εν δυνάμει διπλασιασμός της ταχύτητας μεταφοράς δεδομένων, όχι πολλά περισσότερα

Είναι ομολογουμένως ελάχιστα τα πρότυπα διασύνδεσης συσκευών και διαμεταφοράς δεδομένων που έχουν επιδείξει την... αντοχή στο χρόνο που χαρακτηρίζει το πρότυπο USB: ακριβώς λόγω της πολύ μεγάλης του επιτυχίας, και της δουλειάς που έχει επενδυθεί από τον σύνδεσμο εταιρειών που συνεργάζονται για την εξέλιξή του, το USB Promoters Group, το συγκεκριμένο είναι ίσως το μόνο ενσύρματο πρότυπο (μαζί με το πρότυπο Ethernet για την δικτύωση) που θα παραμείνει σε χρήση τα επόμενα χρόνια. Με αυτό ως δεδομένο, κάθε βελτίωση στην διασύνδεση USB είναι ευπρόσδεκτη - ακόμη και η μάλλον... περιορισμένων φιλοδοξιών που ανακοινώθηκε πριν από λίγες μέρες.

Η έκδοση υπ' αριθμόν 3.2 του προτύπου USB βρίσκεται στο τελικό στάδιο ολοκλήρωσης των προδιαγραφών της και, ουσιαστικά, δεν απομακρύνεται ιδιαίτερα από την έκδοση 3.1 όσον αφορά στις δυνατότητες. Η σημαντικότερη για το κοινό, αυτή δηλαδή που θα διαπιστώσει και πρακτικά κανείς, είναι ο εν δυνάμει διπλασιασμός της ταχύτητας μεταφοράς δεδομένων ανάμεσα σε δύο συσκευές που υιοθετούν την έκδοση 3.2: στην διάθεσή τους αυτές θα έχουν πλέον δύο "κανάλια" επικοινωνίας "super speed" και όχι ένα, οπότε το συνολικό εύρος αυξάνεται από τα 10 Gbps στα 20. Αναφέραμε όμως το "εν δυνάμει" γιατί ο διπλασιασμός του εύρους δεν σημαίνει απαραίτητα κι επακριβή διπλασιασμό της ταχύτητας. Θα πρέπει να περιμένουμε τις πρώτες υλοποιήσεις για να διαπιστώσουμε πόσες είναι οι ρεαλιστικές απώλειες από αυτό το θεωρητικό maximum.

Αξίζει να σημειωθεί πως το καλώδιο που μπορεί να συνδέει τις δύο συσκευές USB 3.2 μπορεί να είναι και έκδοσης 3.1 χωρίς καμία επίπτωση στην ταχύτητα, αν είναι πιστοποιημένο κατάλληλα (πρακτικά είναι σχεδόν βέβαιο πως το βύσμα του θα είναι USB-C και όχι το κλασικό και πασίγνωστο USB-A). Όπως και η παρούσα έκδοση 3.1 του προτύπου USB, έτσι και η 3.2 υποστηρίζει και "εναλλακτικούς" τρόπους λειτουργίας (alternate mode) για μεταφορά οπτικοακουστικών δεδομένων σε συσκευές μέσω θυρών DisplayPort, ThunderBolt και HDMI/MHL. Τις πρώτες συσκευές που υλοποιούν την έκδοση 3.2 του προτύπου USB περιμένουμε να τις δούμε στην έκθεση CES 2018 τον Ιανουάριο και κάποιο καιρό αργότερα στα ράφια των καταστημάτων. Καμία... βιασύνη, κοινώς!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ