Ultra HD Blu-ray, επιτέλους και σε PC

Σε... πολύ συγκεκριμένα όμως PC, δυστυχώς όχι ευρέως διαθέσιμα για την ώρα

Οι οπτικοί δίσκοι Ultra HD Blu-ray είναι, από πλευράς ποιότητας εικόνας και ήχου, ο καλύτερος δυνατός τρόπος για να παρακολουθήσει κανείς μία σύγχρονη ταινία σε υπερυψηλή ευκρίνεια - όμως η χρήση τους ήταν περιορισμένη μόνο σε εξειδεικευμένα players και στο Xbox One S μέχρι σήμερα. Όχι πια: είναι εφικτό να κατασκευάσει κανείς πλέον ένα Media Center PC με την ίδια δυνατότητα ή, φυσικά, να προσθέσει σε υπάρχον PC την ικανότητα να αναπαράγει τους δίσκους αυτούς, καθώς τα απαραίτητα drives για την ανάγνωσή τους και το απαραίτητο λογισμικό για την προβολή των ταινιών θα είναι διαθέσιμα εντός του Φεβρουαρίου. Το αν και κατά πόσο θα μπορέσει να... παρακολουθήσει τις ταινίες των δίσκων UHD BD, ωστόσο, είναι ένα άλλο θέμα!

Τα πρώτα drives για δίσκους Ultra HD Blu-ray ανήκουν σε μία από τις ιστορικές κατασκευάστριες της κατηγορίας, την Pioneer: πρόκειται για τα DR-S11J-BK και BDR-S11J-X, και τα δύο εσωτερικά, τα οποία κοστίζουν περίπου $200 και $300 - με μόνη διαφορά μεταξύ τους τις εκτενέστερες δυνατότητες του δεύτερου στην αναπαραγωγή ψηφιακής μουσικής με περισσότερη ακρίβεια σε περιπτώσεις φθαρμένων CD. Και τα δύο προσφέρουν ανάγνωση και εγγραφή δίσκων UHD BD, BD, DVD και CD σε διάφορες ταχύτητες, στηρίζονται δε στο πρωτόκολλο SATA3 για επικοινωνία με το εκάστοτε PC. Η Pioneer διαβεβαιώνει πως στα σχέδιά της βρίσκονται και εξωτερικά drives (θα υποθέσουμε συνδεσμολογίας USB 3.0 ή Thunderbolt) με παρόμοια τεχνικά χαρακτηριστικά. Τα δύο drives συνεργάζονται με την νεότερη, 14η έκδοση του δημοφιλούς προγράμματος PowerDVD για θέαση των ταινιών UHD BD σε υπερυψηλή ευκρίνεια.

Το πρόβλημα σε όλα αυτά; Το γεγονός ότι, φοβούμενες το ενδεχόμενο δημιουργίας κλεψίτυπων αντιτύπων ακριβείας από τους δίσκους UHD BD, όλες οι εμπλεκόμενες εταιρείες στην "αλυσίδα" hardware και software για PC - από την Microsoft και την Intel μέχρι τις nVidia ή AMD - έχουν θέσει τόσα προαπαιτούμενα για την αναπαραγωγή των ταινιών και μόνο, που πρακτικά σχεδόν... αποτρέπουν τον πιο πολύ κόσμο από την σύνθεση ενός PC για κάτι τέτοιο. Ο Η/Υ που θα χρησιμοποιήσει τα drives της Pioneer για θέαση ταινιών πρέπει να στηρίζεται σε Windows 10 και έναν από τους νέους επεξεργαστές της Intel (τους Core i5 ή i7 Κabylake), να φέρει 6 GB μνήμης λειτουργίας, να ενσωματώνει κάρτα γραφικών με έξοδο HDMI 2.0a και προστασία HDCP 2.2... και φυσικά το μέσο προβολής να φέρει θύρα με τις ίδιες προδιαγραφές.

Όλα τα παραπάνω δεν είναι παράλογα, σε συνδυασμό όμως με το γεγονός ότι το ψηφιακό σύστημα προστασίας AACS 2.0 πρέπει να έχει υλοποιηθεί τόσο στους επεξεργαστές της Intel και τα σχετικά motherboards με συγκεκριμένο τρόπο (SGX extensions), καθώς και στους drivers των καρτών γραφικών - ούτε η nVidia ούτε η AMD το έχουν κάνει ως τώρα - καθιστούν για την ώρα δύσκολη την θέαση ταινιών υπερυψηλής ευκρίνειας μέσω PC. Μόνο Η/Υ που στηρίζεται σε επεξεργαστή Core i3/i5/i7 Kabylake που συγκεκριμένα φέρει υποκύκλωμα γραφικών Intel HD Graphics 630 μπορεί την ημέρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές να διεκπεραιώσει την αναπαραγωγή των δίσκων UHD BD χωρίς προβλήματα. Εφόσον τα τελευταία... εμπόδια είναι θέμα software, βέβαια, αναμένουμε πως σχετικά σύντομα θα έχουν αντιμετωπιστεί. Κάτι που σημαίνει, πιθανώς, ότι στη συνέχεια θα ξεκινήσει ο... πόλεμος για την παραβίαση του συστήματος προστασίας AACS 2.0, ώστε να είναι εφικτή η δημιουργία "αντιγράφων ασφαλείας" των ταινιών σε UHD Blu-ray. Αλλά ας γίνει εφικτή για πιο πολύ κόσμο η αναπαραγωγή των ταινιών πρώτα... και για την ανησυχία των κλεψίτυπων αντιγράφων, έχουμε καιρό!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ