Στρατηγική "One Windows"... και επίσημα

Ο νέος διευθύνοντας της Microsoft δεσμεύεται για τις σχετικές αλλαγές, αναμένουμε εξελίξεις

Ο δρόμος που οδηγεί σε αυτό το κομβικό σημείο είχε αρχίσει να "στρώνεται" πολύ καιρό πριν, βέβαια, όμως ο νέος διευθύνοντας σύμβουλος της Microsoft, o Satya Nadella, επισημοποίησε για πρώτη φορά τις προθέσεις του όχι μόνο να ακολουθήσει το δρόμο αυτό ως το τέλος, αλλά και να επιταχύνει την πορεία της εταιρείας του προς τα εκεί. Ο Nadella έκανε λόγο για την έννοια "One Windows" στην ενημέρωση των μετόχων της αμερικανικής εταιρείας πριν από λίγα εικοσιτετράωρα, υπογραμμίζοντας πως πάρα πολλές από τις διαρθρωτικές αλλαγές που γίνονται στη δομή της αυτή τη στιγμή έχουν ως στόχο να ενοποιήσουν τις διαφορετικές εκδόσεις των Windows για διαφορετικές συσκευές, σε μία. Μία έτσι διαμορφωμένη, ώστε να μπορεί να λειτουργήσει το ίδιο αποτελεσματικά σε διαφορετικών τύπων PC, tablet, smartphones και άλλες συσκευές, με διαφορετικές διαγωνίους και τρόπους χειρισμού.

Πριν... ενθουσιαστεί πέραν του δέοντος οποιοσδήποτε φίλος ή φίλη του Αθηνόραμα Digital εκλάβει τη δήλωση αυτή κυριολεκτικά, θα υπενθυμίσουμε αυτό που και ο Nadella διευκρίνισε σε ερωτήσεις μετά από τη δήλωσή του. Φυσικά δεν πρόκειται να υπάρξει... μία και μόνο μία έκδοση των Windows για όλα αυτά. Όμως η Microsoft για πρώτη φορά ενοποιεί όλα τα ξεχωριστά τμήματα των λειτουργικών συστημάτων Windows σε ένα, για πρώτη φορά επιδιώκει να έχουν πανομοιότυπο design και "διάφανη" επικοινωνία μεταξύ τους, για πρώτη φορά θα προσφέρει το ίδιο περιβάλλον χειρισμού για το app store κάθε έκδοσης, ενώ παράλληλα θα προχωρήσει περισσότερο από ποτέ στην ενοποίηση των υποδομών που επιτρέπουν την ανάπτυξη εφαρμογών για όλες τις εκδόσεις, με "κοινή" διαδικασία.

Ο Nadella τοποθετεί το κομβικό "σημείο συνάντησης" των κοινών στοιχείων όλων των εκδόσεων Windows στην έκδοση που θα διαδεχτεί τα Windows 8/8.1, αυτήν που σήμερα γνωρίζουμε κωδικά ως Threshold, αναμένουμε να ονομαστεί Windows 9 και περιμένουμε κάποια στιγμή μέσα στο 2015. Τα Windows 9 θα αντιστοιχιστούν σε μία έκδοση Windows Phone 9 και το 'διττό" λειτουργικό σύστημα του Xbox One θα αναβαθμιστεί έτσι, ώστε να αξιοποιεί εφαρμογές του ενός ή του άλλου με πανελάχιστες αλλαγές. Τα Windows 9 θα προσαρμόζουν το γραφικό τους περιβάλλον βάσει του τύπου Η/Υ στον οποίον εγκαθίστανται, ενώ τα Windows Phone 9 θα στηρίζουν μόνο smartphones και tablets, χωρίς τη δυνατότητα εκτέλεσης εφαρμογών σε περιβάλλον desktop (κοινώς... αντίο Windows RT κατά πάσα πιθανότητα). Θα διατηρηθούν, ωστόσο, διαφορετικές "εκδόσεις" στο ίδιο είδος λειτουργικού Windows (π.χ. Windows 9 Home ή Pro), καθώς και διαφορετικές "διαμορφώσεις" του, όπως π.χ. μία για επιχειρήσεις και μία για κατασκευαστές PC.

Δεν είναι λίγοι οι αναλυτές, βέβαια, που απέρριψαν τις δηλώσεις Nadella ως μία ακόμη κίνηση με χαρακτηριστικά περισσότερο... "δημοσίων σχέσεων" παρά ουσίας: στο κάτω-κάτω, γι' αυτήν την "ευθυγράμμιση" και ενοποίηση των Windows ακούμε εδώ και μια τετραετία το λιγότερο, ακόμη και από τον αποτυχημένο Steve Balmer που δεν είχε ποτέ την πρόθεση να "συμφιλιώσει" εταιρικά προϊόντα της Microsoft με καταναλωτικά. Ο Nadella, ωστόσο, αντιλαμβάνεται σαφώς περισσότερο σφαιρικά την έννοια ενός "οικοσυστήματος" - προϊόντων, εφαρμογών και υπηρεσιών" που στηρίζει κι επεκτείνει τον εαυτό του μέσα από την παρουσία του σε πολλαπλές αγορές. Οι καιροί επιβάλλουν πλέον κινήσεις αποφασιστικές που ο Balmer ποτέ δεν θέλησε να κάνει... και ο Nadella το γνωρίζει. Γι' αυτό έχουμε την αίσθηση πως τα Windows 9 όντως θα φέρουν πολλές από αυτές τις αλλαγές στο προσκήνιο μέσα στο 2105, με την πλήρη τους έκφανση - αληθινά universal apps και απόλυτη επικοινωνία όλων των συσκευών μεταξύ τους σε πραγματικό χρόνο - να υλοποιείται ίσως στα Windows X σε τέσσερα χρόνια από σήμερα. Όπως πάντα, ίδωμεν!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ