Σταθεροποίηση στις πωλήσεις των PC το 2014, επίσημα

Οι εταιρείες ερευνών Gartner και IDC συμφωνούν: η ανάκαμψη μικρή, αλλά σημαντική

Τα ενδεικτικά στοιχεία ήταν πολλά και έκαναν την εμφάνισή τους σε διάφορες περιόδους της περασμένης χρονιάς, όμως συγκλίνουν υποστηριζόμενα και... "με νούμερα" πια στην θετική για όλους διαπίστωση: η αγορά των προσωπικών υπολογιστών, που είχε τάσεις πτωτικές για μία ολόκληρη πενταετία σχεδόν, μέσα στο 2014 ανέκαμψε και συνολικά σταθεροποιήθηκε (πάντοτε σε σχέση με τις προηγούμενες βέβαια). Υπήρξαν οι... Κασσάνδρες αναλυτές που προέβλεπαν εδώ και χρόνια ότι ως προϊοντική κατηγορία τα PC δεν θα ξαναγνωρίσουν ποτέ την άνθηση και τη δυναμική που είχαν στο παρελθόν, πότε βασισμένοι στην εμπορική "έκρηξη" των tablets, πότε βασισμένοι στην αποτυχία των Windows 8. Μπορεί να αποδειχθούν σωστοί στο μέλλον, το σίγουρο ωστόσο παραμένει: στις πωλήσεις των προσωπικών υπολογιστών κάθε είδους η πτωτική τάση των περασμένων ετών επιβραδύνθηκε και το τελευταίο τρίμηνο του 2014 αυξήθηκε, ώστε η χρονιά να "κλείσει" εν τέλει σταθεροποιητικά.

Σε αυτήν την διαπίστωση συμφωνούν και οι δύο μεγαλύτερες εταιρείες ανάλυσης αγοράς παγκοσμίως, οι IDC και Gartner, οι οποίες διακρίνουν πάντως συγκεκριμένους παράγοντες που οδήγησαν στην σταθεροποίηση αυτή. Ένας είναι η διάθεση των πάρα, πάρα πολύ φθηνών PC, κυρίως laptop, με τιμές πώλησης στα $199 και $299, οι οποίες κατέστησαν εφικτές μέσα από την σχεδόν δωρεάν προσφορά των Windows εκ μέρους της Microsoft. Ένας δεύτερος παράγοντας ήταν η αύξηση στις πωλήσεις των φορητών υπολογιστών και των "υβριδικών" συσκευών (tablet και laptop ταυτόχρονα): οι πρώτοι εκπροσωπήθηκαν από μοντέλα ελαφρύτερα και περισσότερο προσιτά από ποτέ, ενώ οι δεύτερες μέσα στο 2014 επιτέλους επέδειξαν ενδιαφέροντα, εύχρηστα παραδείγματα (σε αντίθεση με τα 2012 και 2013).

Kαι οι δύο εταιρείες παρατήρησαν επίσης, με στοιχεία πωλήσεων να στηρίζουν την εν λόγω διαπίστωση, αυτό που και εμείς παρατηρούμε σε... φίλους και γνωστούς τα τελευταία δύο χρόνια: καλό, χρυσό και άγιο το tablet, αλλά έχει συγκεκριμένες χρήσεις και καμία από αυτές δεν είναι κατά βάση "για δουλειά" ή για "σοβαρό παιχνίδι". Πολλοί καταναλωτές λοιπόν, έχοντας ήδη tablet από τις περασμένες χρονιές, το 2014 δεν αγόρασαν νέο tablet αλλά νέο PC. Αυτή η διαφορά εξηγεί, άλλωστε, και τη μείωση στις πωλήσεις του επικρατέστερου tablet της αγοράς, του iPad, η οποία το 2014 διαπιστώθηκε για πρώτη φορά στη συνολική του πορεία.

Φυσικά η σταθεροποίηση δεν σημαίνει απαραίτητα ανάκαμψη μακροπρόθεσμη για μία προϊοντική κατηγορία - όμως υπάρχουν λόγοι βάσει των οποίων οι κατασκευαστές προσωπικών υπολογιστών μπορούν να ατενίζουν με σχετική αισιοδοξία το 2015. Ένας λόγος δεν είναι άλλος από την κυκλοφορία των Windows 10, τα οποία υπόσχονται να... επουλώσουν όλες τις πληγές που άνοιξαν τα Windows 8, όντας περισσότερο προσεγμένα, καλύτερα υλοποιημένα και προσηλωμένα στο περιβάλλον χρήσης του desktop (όχι στη δημιουργία "από το μηδέν" ενός οικοσυστήματος για συσκευές με οθόνη αφής). Ένας δεύτερος είναι οι τεχνολογικές εξελίξεις που σημείωσαν τους τελευταίους μήνες οι Intel, AMD και nVidia, οι οποίες θα επιτρέψουν την κατασκευή μικρότερων, ελαφρύτερων και περισσότερο... sexy προσωπικών υπολογιστών από ποτέ, με πολύ μεγάλη αυτονομία και κόστος όχι υψηλότερο του αντίστοιχου σημερινού για τα περισσότερα μοντέλα. Η μετάβαση, άλλωστε, πολλών επιχειρήσεων σε νέα PC, αφήνοντας πίσω τα Windows XP, αναμένεται να συνεχιστεί και ολοκληρωθεί μέσα στο 2015 (συνεισφέροντας επίσης στον συνολικό όγκο πωλήσεων Η/Υ).

Θα σημάνει η καινούργια χρονιά την "επιστροφή των PC", έστω και με μορφές διαφορετικές από τις "παραδοσιακές"; Του χρόνου τέτοιο καιρό, θα είμαστε σε θέση να το κρίνουμε!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ