Προστασία με τον Windows Live Messenger

Chat με ασφάλεια για τους μικρούς χρήστες

Αν και πολλοί από εμάς ξεκίνησαν και συνεχίζουν την επικοινωνία μέσω Internet με το... παραδοσιακό e-mail, οι μικρότεροι ή νεαροί σε ηλικία χρήστες του Δικτύου χρησιμοποιούν με μεγαλύτερη άνεση τα προγράμματα άμεσης ανταλλαγής μηνυμάτων σε πραγματικό χρόνο (τις γνωστές μας εφαρμογές chat). Αυτά είναι εξαιρετικά για τη γοργή, άμεση επικοινωνία που αγαπούν οι νέοι άνθρωποι, αλλά με αυτά υπάρχει περιθώριο κακόβουλης χρήσης από οποιονδήποτε εννοεί να τα χρησιμοποιήσει έτσι. Ο Windows Live Messenger, για παράδειγμα - το δημοφιλέστερο πρόγραμμα chat αυτή τη στιγμή - εξ ορισμού επιτρέπει σε αγνώστους να αναζητήσουν τα στοιχεία μας και να μάς κάνουν αίτημα φιλίας (friend request), κάτι που διορθώνεται με αλλαγή ρυθμίσεων αλλά μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα αν ο χρήστης είναι παιδί ή νεαρός σε ηλικία.

Αυτό είναι ένα στοιχείο που πρέπει να έχει στα υπόψιν ένας χρήστης-γονέας. Το άλλο σχετίζεται με Δικτυακές απειλές που αφορούν σε όλους, μικρούς και μεγάλους, και δυστυχώς παραμένουν εφικτές μέσα από τον δημοφιλή Live Messenger. Το ότι οι ενήλικες μπορούν να τις αναγνωρίσουν ευκολότερα, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι είναι 100% ασφαλείς από αυτές! Ας δούμε λοιπόν τα παραπάνω ένα-ένα, αναλυτικά.



Όσον αφορά τον γονικό έλεγχο στον Messenger, μια πρώτη, ίσως υπερβολικά αυστηρή αλλά αποτελεσματική δικλείδα ασφαλείας που μπορεί να αξιοποιήσει ο γονέας με παιδιά σε νεαρή ηλικία, βρίσκεται στο βήμα εισόδου του χρήστη στο πρόγραμμα. Αν θέλετε να είστε σίγουροι ότι το παιδί ή ο έφηβος διατηρεί επικοινωνία μόνο με ανθρώπους που γνωρίζει και προσωπικά, μπορείτε να ορίσετε ένα συνθηματικό που θα γνωρίζετε και οι δύο. Είναι σε σημαντικό βαθμό παρεμβατικό, ναι, αλλά προσφέρει στο γονέα την επιλογή να ελέγχει από καιρό σε καιρό την λίστα φίλων του παιδιού του για να είναι σίγουρος πως αυτό δεν έχει αποδεχθεί αίτημα φιλίας από κάποιον άγνωστο. Ειδικά αν μιλάμε για μικρής ηλικίας χρήστη, είναι ένα μέτρο ασφάλειας εν πολλοίς λογικό.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ