Προστασία με τον Windows Live Messenger

Chat με ασφάλεια για τους μικρούς χρήστες

Ένα πρόσθετο μέτρο προστασίας που μπορεί να πάρει ο γονέας ώστε να είναι βέβαιος πως το παιδί ή ο έφηβος δεν έχει προσεγγιστεί από κάποιον άγνωστο με κακόβουλους σκοπούς, είναι να ενεργοποιήσει την επιλογή καταγραφής των συνομιλιών (message history). Με τον τρόπο αυτό μπορεί να ελέγχει αν κάποια επαφή του παιδιού του, την οποία ο ίδιος δεν γνωρίζει, του έχει στείλει μηνύματα ύποπτα και όχι τα συνήθη που θα αντάλλαζαν μικροί σε ηλικία χρήστες μεταξύ τους. Όπως και το πρώτο μέτρο, είναι παρεμβατικό και ίσως στο όριο της καταπάτησης της ιδιωτικότητας, παραμένει όμως θεμιτό όταν αναφερόμαστε σε μικρότερα παιδιά.



Στην περίπτωση που ο έφηβος χρήστης - κατανοητά - επιθυμεί να έχει μόνο ο ίδιος το συνθηματικό του λογαριασμού του στον Messenger και βεβαίως δεν θέλει την καταγραφή των συνομιλιών του, ο γονέας μπορεί να τοποθετήσει κάποιες δικλείδες ασφαλείας ώστε ο νεαρός χρήστης να μην παρενοχλείται εύκολα από αγνώστους. Αυτές ενεργοποιούνται από τις ρυθμίσεις του γενικότερου λογαριασμού που χρησιμοποιείται στο MSN, όπου μεταβαίνει κανείς είτε εισερχόμενος εκεί από το Web (π.χ. από εδώ) είτε μέσα από τον ίδιο τον Messenger και την επιλογή "Επεξεργασία Προφίλ" στην πρώτη ετικέτα (Προσωπικά Στοιχεία) των ρυθμίσεών του.

Όπως και στην περίπτωση όλων των χρηστών προγραμμάτων chat, τέλος, σημαντικό είναι να υπενθυμίζουν στους νεαρούς χρήστες οι γονείς τόσο τα... βασικά - να μην πατούν σε links που τους στέλνουν σε συνομιλίες και να μη δέχονται αρχεία που τούς στέλνουν αν δεν είναι απόλυτα βέβαιοι για το περιεχόμενο και των δύο κλπ - όσο και τα προφανή. Με άλλα λόγια, ότι το να συζητούν με τους γονείς για κάτι περίεργο που τούς συνέβη ή παρατήρησαν καθώς χρησιμοποιούσαν τον Messenger είναι ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπιστεί οποιαδήποτε δυσάρεστη κατάσταση. Απλό!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ