OS-X 10.11, διαθέσιμο σε όλους

Δωρέαν και πάλι η νέα έκδοση του λειτουργικού της Apple για τους Η/Υ της, όχι ωστόσο σημαντική

Πιστή στην... έμμεση υπόσχεση που είχε δώσει στη συνέντευξη Τύπου για την αποκάλυψη των νέων iPhone - δεν το ανακοίνωσε επίσημα αλλά το... έδειξε στην οθόνη ενός 6S κατά την παρουσίασή του - η Apple διέθεσε στο ευρύ κοινό εδώ και μερικές ώρες την καινούργια έκδοση του λειτουργικού της συστήματος για τους υπολογιστές Mac, το OS-X 10.11. Το κωδικό όνομα του συγκεκριμένου είναι "El Capitan" (από το κακό στο χειρότερο πηγαίνουν οι Αμερικανοί με τις... τοπογραφικές επιλογές τους) και οι φιλοδοξίες του οι φετινές όχι ιδιαίτερα υψηλές, καθώς ο γίγαντας του Cupertino κατά δική του ομολογία είχε φέτος ως στόχο τη βελτιστοποίηση της ταχύτητας και της σταθερότητας των Η/Υ της, όχι τόσο την προσθήκη νέων χαρακτηριστικών.

Το αν και κατά πόσο το OS-X El Capitan θα είναι ταχύτερο και σταθερότερο (πάντοτε στους ίδιους Mac) από το περυσινό OS-X Yosemite απομένει ν' αποδειχθεί, φυσικά, γιατί παρόμοιες... διαβεβαιώσεις έχουμε λάβει από την Apple κι άλλες φορές στο παρελθόν χωρίς πρακτικά να επαληθευτούν. Tο γεγονός, πάντως, ότι οι Αμερικανοί εστίασαν σε αυτούς τους τομείς, δεν σημαίνει πως καινούργια στοιχεία δεν υπάρχουν στο καινούργιο OS-X: σημαίνει αφενός πως όσα υπάρχουν δεν προσφέρουν τίποτε το ριζοσπαστικό (όπως η παράθεση δύο εφαρμογών δίπλα-δίπλα στην ίδια οθόνη), αφετέρου πως κάποια άλλα (όπως η ενσωμάτωση του υποσυστήματος γραφικών Metal) εντοπίζονται "κάτω από την επιφάνεια" και η σημασία τους θα αργήσει να γίνει κατανοητή από τη μεγάλη πλειοψηφία των κατόχων Mac.

Η γενική εντύπωση είναι πως αξιόλογες "βελτιώσεις στα σημεία" υπάρχουν μεν στο El Capitan (όπως η αποδοτικότερη αναζήτηση μέσω Spotlight και η ευθυγράμμιση διαφόρων apps του συστήματος με τα... δεδομένα του 2015), και πως υπάρχουν περισσότερες επιλογές και λειτουργίες που διευκολύνουν τη ζωή εκείνων των καταναλωτών που τυγχάνουν κάτοχοι iPhone, αλλά πως αυτή δεν είναι σε καμία περίπτωση η αναβάθμιση που θα "αφήσει εποχή" ακριβώς στην εξελικτική πορεία του OS-X συνολικά. Ίσως η Apple μάς επιφυλάσσει ένα αληθινά σημαντικό "άλμα μπροστά" με την έκδοση 10.12.

Μιλώντας για την έκδοση 10.11, ωστόσο, αφού δεν δείχνει να είναι αληθινό... must, θα προτείναμε στους φίλους και τις φίλες του Αθηνόραμα Digital που χρησιμοποιούν Mac οποιουδήποτε είδους στηριγμένο σε OS-X 10.8/10.9/10.10 να μην... βιαστούν ακριβώς (επειδή η 10.11 προσφέρεται όπως πάντοτε δωρεάν) να αναβαθμίσουν τα συστήματά τους αν σε αυτά κάνουν σημαντική δουλειά που δεν θα ήθελαν να διακινδυνεύσουν. Είναι σχεδόν βέβαιο πως τις επόμενες εβδομάδες η Apple θα διαθέσει τις πρώτες διορθωτικές ενημερώσεις για τα όποια μικροπροβλήματα παρουσιαστούν - οπότε λίγη... υπομονή ενδεχομένως να ανταμοιφθεί σε πρακτικό επίπεδο. Δεν θα ήταν, άλλωστε, η πρώτη φορά!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ