Νόμος του Moore... αιωνόβιος

Για άλλα 75 χρόνια σε ισχύ, υποστηρίζουν ερευνητές

Λίγοι έχουν... απομείνει πια οι κανόνες και οι νόρμες που η τεχνολογία - ειδικά με την αλματώδη πρόοδο των τελευταίων 20 ετών - δεν έχει με κάποιο τρόπο καταργήσει ή ακυρώσει. Ο νόμος του Gordon Moore, ωστόσο, συνιδρυτή της πασίγνωστης Intel, καλά κρατεί: όσα... κόλπα και νέες προσεγγίσεις κι αν δοκιμάζουν οι σχεδιαστές επεξεργαστών, εν τέλει η δύναμη των τελευταίων σε γενικές γραμμές διπλασιάζεται, δεν πολλαπλασιάζεται όπως ίσως θα περιμέναμε. Ο Moore είχε εκφέρει... 40 (!) χρόνια πριν τη γνώμη πως αυτός θα είναι ο ρυθμός αύξησης της επεξεργαστικής δύναμης στους Η/Υ - και σήμερα ερευνητές του πανεπιστημίου της Βοστώνης, στη Μασαχουσέτη των ΗΠΑ, υποστηρίζουν πως αυτή θα συνεχίσει να ισχύει όχι απλώς για χρόνια, αλλά για πολλά, πολλά χρόνια ακόμη. Για την ακρίβεια, περισσότερα από 75!

Οι ερευνητές που εκφέρουν τη συγκεκριμένη άποψη στηρίζουν την πεποίθησή τους στο εξής γεγονός: οι φυσικοί νόμοι θέτουν ένα όριο όχι μόνο στο ανώτερο επίπεδο επεξεργαστικής δύναμης που μπορεί να κατακτηθεί με τις σημερινές μεθόδους κατασκευής, αλλά και στο ρυθμό με τον οποίο η τεχνολογία κατασκευής των microchip μπορεί να εξελίσσεται. Το ότι θα... "χτυπήσει τοίχο" κάποια στιγμή η μέθοδος της λιθογραφίας που χρησιμοποιείται σήμερα για τους μικροεπεξεργαστές είναι το μόνο βέβαιο - το πότε εξαρτάται από την "αντοχή" της εκάστοτε τεχνολογίας κατασκευής να εγγράφει δεδομένα σε όλο και μικρότερα σωματίδια. Δεν είναι λίγοι οι ερευνητές, όμως, που ακριβώς γι' αυτούς τους λόγους θεωρούν ότι η επεξεργαστική ισχύς των microchip δεν θα κρατήσει τον "επί δύο" αυξητικό της ρυθμό για περισσότερα από 20 χρόνια. Διάστημα που, για να είμαστε ειλικρινείς, μάς ακούγεται λογικότερο.

Φυσικά, όλα τα παραπάνω θα συνεχίσουν να ισχύουν αν κανένας επιστήμονας πουθενά στον κόσμο δεν κάνει σε κανένα χρονικό σημείο τις επόμενες δεκαετίας μία ανακάλυψη τέτοια, που να κατακτήσει εφικτή μία νέα μέθοδο κατασκευής microchip, με διαφορετικό ανώτερο επίπεδο. Τίποτε δεν αποκλείεται, όμως με τόσα ερευνητικά κέντρα να πειραματίζονται με τόσες διαφορετικές θεωρίες και προσεγγίσεις (κβαντομηχανική, DNA, φως κλπ), είναι σχεδόν αδιανόητο να πιστέψει κανείς πως οι υπολογιστές του π.χ. 2050 θα εμπεριέχουν ακόμη.... φέτες πυριτίου και κυκλώματα από χαλκό. Φυσικά, αν έλεγε κανείς στον Gordon Moore το 1970 ότι εν έτει 2010 ακόμη θα κατασκευάζαμε επεξεργαστές με πυρίτιο, και σε αυτόν απίστευτο θα ακουγόταν, αλλά... λέμε τώρα!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ