Νέο Nexus tablet από την HTC

Με οθόνη διαγωνίου 9 ιντσών και Android 5.0, διαθέσιμο το Νοέμβριο αντί... πόσο;

H Apple μπορεί να μην γνωρίζει με τα iPad τόσο μεγάλη εμπορική επιτυχία όσο αυτή της οποίας όλοι σταθήκαμε μάρτυρες από το 2010 έως το 2013, όμως παραμένει η εταιρεία που "θέτει τον πήχυ" της συνολικής ποιότητας με τα μοντέλα της. Το "στρατόπεδο" του Android στις ομολογουμένως ακριβές προτάσεις της Apple αντιπαρέβαλλε συγκεκριμένα tablet της Asus ως Nexus, εστιάζοντας όχι τόσο στα εντυπωσιακά τεχνικά χαρακτηριστικά, όσο στον υψηλό δείκτη αξίας/κόστους. Αυτήν την προσέγγιση διατηρεί η Google και με το νέο tablet όπου σκοπεύει να επιδείξει το Android 5.0, το Nexus 9. Ως συνεργαζόμενο κατασκευαστή, δε, επέλεξε αυτή τη φορά την HTC - η οποία δεν είχε κυκλοφορήσει tablet για τρία και πλέον χρόνια, μετά την αποτυχία του Flyer και τα δικά της γενικότερα οικονομικά προβλήματα. Το Nexus 9, λοιπόν, έχουν κάθε λόγο να επιθυμούν την επιτυχία του και οι δύο εταιρείες διακαώς - έστω και για διαφορετικές αιτίες η κάθε μία.

Το Nexus 9 προσφέρει οθόνη όσων ιντσών... υποννοεί το όνομά του, ανάλυσης 2048x1536 pixel και αναλογιών 4:3 (αντί για 16:9 που αξιοποιούσαν τα προηγούμενα Nexus). Στηρίζεται στον πανίσχυρο επεξεργαστή Tegra K1 της nVidia, ο οποίος είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικός στην προβολή 3D γραφικών και υποβοηθάται από 2 GB μνήμης λειτουργίας, ενσωματώνει κύρια κάμερα με αισθητήρα ανάλυσης 8 Megapixel, φέρει δε και στερεοφωνικά ηχεία στην πρόσοψή του (ειδικότητα της HTC από τα κινητά One φυσικά). Η μπαταρία του υπόσχεται 9-10 ώρες αυτονομίας, ενώ η Google διαθέτει - για πρώτη φορά σε Nexus - ως αξεσουάρ και ειδικά σχεδιασμένο πληκτρολόγιο που "κουμπώνει" με το σώμα του Nexus 9 α λα Microsoft Surface Pro. Το τελευταίο δεν είναι τυχαίο: η Google προωθεί το νέο tablet ως κατάλληλο όχι μόνο για τυπική και ψυχαγωγική χρήση, αλλά και για δημιουργική δουλειά.

Το Nexus 9 θα διατίθεται σε λευκό, ανθρακί και ανοιχτό καφέ ("της άμμου") από τις 3 Νοεμβρίου στις ΗΠΑ (οι προπαραγγελίες ξεκινούν στις 17 Οκτωβρίου) και αργότερα στον ίδιο μήνα στις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές χώρες. Το... κλου, βεβαίως, για tablet που φέρει τον χαρακτηρισμό "Nexus" είναι η τιμή πώλησης - και εκεί η συνεργασία των Google και HTC δεν απογοητεύει, τουλάχιστον όχι με την πρώτη ματιά: το εισαγωγικό μοντέλο των 16 GB θα κοστίζει $399, έστω κι αν αυτός ο αποθηκευτικός χώρος επαρκεί μόνο για τυπική χρήση με ολιγάριθμα apps (και δυστυχώς δεν επεκτείνεται). To μοντέλο όμως των 32 GB αποθηκευτικού χώρου κάνει... "άλμα" στα $479 και, με δεδομένο πως για απαιτητική χρήση αυτό είναι ολοφάνερα προτιμητέο, το Nexus 9 δεν φαντάζει τόσο οικονομικό όσο τα δύο Nexus 7 που διαδέχεται. Σε αυτή τη ζώνη τιμής, άλλωστε, έρχεται σε άμεση αντιπαράθεση όχι μόνο με το iPad Mini Retina (που θα δεχθεί αύριο αναβάθμιση από την Apple) αλλά και με το φθηνότερο μοντέλο iPad Air (που κοστίζει μόλις $20 παραπάνω).



Πολλά θα εξαρτηθούν, λοιπόν, όχι μόνο από τις επιδόσεις του, αλλά και από την ποιότητα κατασκευής του - που θα πρέπει να είναι όντως "επιπέδου iPad" αν τα χρήματα που ζητά το Nexus 9 είναι αντίστοιχα. Μέχρις ότου αποκτήσουμε ίδια άποψη, λοιπόν...

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ