Νέα έκδοση του προτύπου DisplayPort, υπερφιλόδοξη

Για μικρών και μεσαίων διαγωνίων οθόνες, αλλά με προδιαγραφές αρκετές για απεικόνιση σε ανάλυση... 8Κ

Για να έχουμε εικόνα σε φορητές συσκευές χρειαζόμαστε μία οθόνη, ένα σύστημα επεξεργασίας γραφικών και... έναν τρόπο να επικοινωνήσουν αυτά τα δύο - και το πρότυπο DisplayPort είναι από τους καλύτερους τέτοιους τρόπους, παρά το γεγονός ότι μέχρι στιγμής εμπορική επιτυχία μόνο στον χώρο των προσωπικών υπολογιστών έχει γνωρίσει. Η επιτροπή διαμόρφωσης προτύπων VESA, η οποία έχει εξελίξει το DisplayPort όλα αυτά τα χρόνια, ανακοίνωσε πριν από λίγες ημέρες την νέα του έκδοση: την 1.4a της εκδοχής embedded, για χρήση δηλαδή σε οθόνες tablet, laptop, κινητών και γενικώς λεπτών ή/και φορητών συσκευών. Και είναι φιλόδοξη. Εξαιρετικά φιλόδοξη. Τόσο η νέα έκδοση, όσο και η VESA!

H eDisplayPort 1.4a δανείζεται πολλά χαρακτηριστικά από την "μεγάλη της αδελφή", την DisplayPort 1.3 που διαμορφώθηκε στα τέλη της περασμένης χρονιάς με σκοπό να προετοιμάσει την επόμενη γενιά "μεγάλων" οθονών, όπως τηλεοράσεων και monitor. Υποστηρίζει λοιπόν αναλύσεις υψηλότερες από τις διαθέσιμες σημερινές, έως και την... υπερ-υπερυψηλή ευκρίνεια (εικόνα 8Κ) των 7680x4320 pixel σε ρυθμό ανανέωσης των 60 καρέ ανά δευτερόλεπτο. Η εύλογη ερώτηση, βέβαια, εδώ αφορά στο... ποιός ακριβώς πιστεύει πως σε οθόνες διαγωνίου έως 24 ίντσες το πολύ, θα υπάρξει ποτέ ανάγκη ή πρακτική χρησιμότητα για τόσα πολλά pixels - όμως μάλλον η VESA κινήθηκε με τη συλλογιστική του... "ποτέ δεν ξέρεις" και συμπεριέλαβε την ανάλυση αυτή ως την ανώτερη υποστηριζόμενη.

Περισσότερο χρήσιμοι ενδέχεται να αποδειχθούν άλλοι τρόποι αξιοποίησης όλου αυτού του εύρους διαμεταγωγής δεδομένων που η eDP 1.4a καλύπτει (32.4 ολόκληρα Gbps). Συμβατές με αυτήν την έκδοση οθόνες μπορούν, για παράδειγμα, να απεικονίσουν υλικό υπερυψηλής ανάλυσης (εικόνα 4Κ) με ρυθμό ανανέωσης στα 120 καρέ ανά δευτερόλεπτο, άρα και 3D - για όσους ενδιαφέρονται ακόμη φυσικά για την στερεοσκοπική εικόνα. Το ίδιο εύρος διαμεταγωγής δεδομένων μπορεί να προσφέρει την ταυτόχρονη προβολή δύο "ροών" 4K στα 60 καρέ (χρησιμότερο), ενώ και οι τέσσερις "ροές" εικόνας που υποστηρίζει η eDP 1.4a μπορούν να λειτουργούν ανεξάρτητα, παράλληλα σε ισάριθμα τμήματα της οθόνης.

Δύο χαρακτηριστικά της νέας έκδοσης DisplayPort για τις οθόνες κινητών, laptop, tablet κλπ. θα χαροποιήσουν, τέλος, τους gamers. To ένα είναι ο μεταβλητός ρυθμός σάρωσης (adaptive sync) ο οποίος, συνεργαζόμενος με ανάλογο υποσύστημα γραφικών, μπορεί να μειώσει θεαματικά ή και να εξαλείψει τον μη ομαλό και ανομοιόρμοφο τρόπο προβολής καρέ στα video games όλων των ειδών. Το άλλο είναι η δυνατότητα "συμπίεσης" της "ροής" των οπτικών δεδομένων - η VESA υπόσχεται αυτό να γίνεται ποιοτικά και πρακτικά χωρίς απώλειες στην πιστότητα της εικόνας - ώστε η εκάστοτε συσκευή να χρειάζεται λιγότερη ενέργεια σε "δύσκολες αποστολές" όπως τα games και να προσφέρει έτσι υψηλότερη αυτονομία. Κανείς μας δεν περιμένει να γίνουν διαθέσιμα σύντομα εμπορικά προϊόντα με την έκδοση eDP 1.4a (η ίδια η VESA μιλά για το 2016 και μετά), όμως ομολογούμε πως έχουμε μεγάλη περιέργεια να διαπιστώσουμε πώς θα αξιοποιηθεί το νέο πρότυπο σε βάθος χρόνου. Μα... tablet με οθόνη 8K; Να το δούμε και να το πιστέψουμε!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ