Microsoft: συσκευές με δύο οθόνες στον ορίζοντα

Ακόμη έναν χρόνο μακριά, όμως ενδιαφέρουσες ως προσέγγιση - λεπτομέρειες

Σε ειδική εκδήλωσή της πριν από λίγες ώρες στην Νέα Υόρκη η Microsoft παρουσίασε τα νέα μοντέλα tablet και laptop της - τα Surface Pro 7, Surface Pro X και Surface Laptop 3 - μα σαφώς σημαντικότερες ήταν δύο άλλες... προπαρουσιάσεις προϊόντων. Προπαρουσιάσεις γιατί, σε αντίθεση με τα προαναφερθέντα τρία, τα δύο αυτά προϊόντα θα κυκλοφορήσουν σε έναν χρόνο από σήμερα. Σημαντικότερες, ωστόσο, γιατί χαράζουν νέα κατεύθυνση στην πορεία των Surface συνολικά και σηματοδοτούν την επιστροφή του αμερικανικού κολοσού (ουσιαστικά) στα κινητά. Και τα δύο έχουν τις ρίζες τους στο περίφημο Microsoft Courier (το αναφέραμε για πρώτη φορά το 2010!), ενώ και για τα δύο δεν υπάρχει, βάσει ιστορικού, καμία εγγύηση πως θα διατεθούν στην Ελλάδα.

Ο λόγος για τα Surface Neo και Surface Duo. Το πρώτο είναι ένα υβριδικό tablet/laptop που απαρτίζεται από δύο οθόνες και συνοδευτικό πληκτρολόγιο: η όλη συσκευή είναι πολύ μικρή σε όγκο (οι δύο οθόνες είναι διαγωνίου 9 ιντσών έκαστη) και λεπτότατη, ο μηχανισμός αναδίπλωσης εξελιγμένος κι η απεικόνιση που προσφέρεται τόσο "διπλή" όσο και συνδυαστική. Το Neo στηρίζεται σε επεξεργαστή Intel Lakefield (επαρκώς ισχυρό για πολλές καθημερινές εφαρμογές) και στην ειδικά σχεδιασμένη νέα έκδοση των Windows 10, τα Windows 10X που θα βρίσκονται σε αντίστοιχες συσκευές και άλλων κατασκευαστών. Όπως τα αρχικά Surface, το Neo θα επιδιώξει να λειτουργήσει ως "παράδειγμα" για μία νέα κατηγορία προϊόντων, σύμφωνα με την Microsoft.

To Surface Duo, από την άλλη πλευρά, μοιάζει με ένα... μικρότερο Neo εκ πρώτης όψεως, αλλά οι διαφορές μεταξύ τους είναι μεγάλες. Αφενός στηρίζεται στο Android της Google (διαμορφωμένο έτσι ώστε να θυμίζει Windows σε έναν βαθμό) και στον επεξεργαστή Snapdragon 855 της Qualcomm (σε αυτό το πειραματικό μοντέλο τουλάχιστον), αφετέρου αυτός ο μηχανισμός αναδίπλωσης επιτρέπει την περιστροφή της μίας οθόνης κατά 360 μοίρες ώστε να εφάπτεται πλήρως στην άλλη. Έτσι το Duo μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως smartphone για κλήσεις μέσω δικτύων 4G/5G - και ενώ η Microsoft δεν επιθυμεί να σκέφτεται ο κόσμος το Duo ως τέτοιο, προφανώς λόγω της παταγώδους αποτυχίας των Windows Mobile/Phone, είναι πάρα πολύ δύσκολο να μην γίνουν τέτοιοι παραλληλισμοί από τον ειδικό Τύπο (όπως και αναπόφευκτα έγιναν).

Πάντως και τα δύο αυτά μελλοντικά Surface χαρακτηρίζονται από μεγάλα πλαίσια στις οθόνες τους, ενώ το Duo παραμένει αναδιπλούμενο με δύο οθόνες και όχι συσκευή με ενιαία αναδιπλούμενη οθόνη όπως π.χ. το Galaxy Fold της Samsung. Η διαθέσιμη επεξεργαστική δύναμη και η καθημερινή αυτονομία των Neo/Duo, άλλωστε, θα κριθεί με τα δεδομένα του επόμενου χειμώνα, με ό,τι αυτό σημαίνει. Θα έχει ενδιαφέρον να διαπιστώσουμε, λοιπόν, αν οι δύο συσκευές θα κάνουν την ίδια εντύπωση στα μέσα ενημέρωσης ή/και στο κοινό όταν κυκλοφορήσουν κάποια στιγμή μέσα στο τέταρτο τρίμηνο του 2020 - όπως και αν τα όσα θα υλοποιήσουν οι προγραμματιστές στο μεσοδιάστημα με εφαρμογές σχεδιασμένες γι' αυτές τις συσκευές θα "κάνουν την διαφορά" σε επίπεδο αμιγώς χρηστικό. Ίδωμεν, λοιπόν!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ