Lenovo Yoga Book

Πρωτότυπη προσέγγιση, περιθώρια για βελτίωση

Όσον αφορά στην γενικότερη χρήση του πρακτικά, το Yoga Book εντυπωσιάζει και... προβληματίζει μαζί. Από την μία πλευρά η μεγάλη επιφάνεια αφής είναι κάτι που αληθινά προσφέρει μία αίσθηση ελευθερίας στις σημειώσεις, οι οποίες εισάγονται κι αποθηκεύονται όντως με την άνεση του χειρόγραφου - εμείς δεν επικαλούμαστε... καλλιτεχνική φλέβα στο σχέδιο, αλλά είμαστε βέβαιοι πως άλλοι χρήστες δεν θα δυσκολευτούν να σκιτσάρουν όμορφα πράγματα χωρίς πρόβλημα. Αρκούντως... θεαματική, άλλωστε, είναι και η "εμφάνιση του πληκτρολογίου" από το πουθενά, με τα πλήκτρα να διαγράφονται με υποφωτισμό "μέσα από" μία φαινομενικά απλή πλαστική επιφάνεια πολύ όμορφα. Είναι αυτού του είδους το φουτουριστικό στοιχείο που θα απολαύσουν, ειδικά τον πρώτο καιρό, όλοι ανεξαιρέτως.

Από την άλλη πλευρά το εν λόγω εικονικό πληκτρολόγιο, όντας αφής, δεν αποδεικνύεται τόσο εύχρηστο: είναι κατά βάση σαν να πληκτρολογεί κανείς όπως κάνουμε στα smartphones ή τα tablets, απλώς σε μεγαλύτερη επιφάνεια, οπότε ούτε την αίσθηση του "πατήματος" εισπράττει, ούτε αντιλαμβάνεται εύκολα αν έχει κάνει λάθος. Ουκ ολίγα πράγματα είναι θέμα συνήθειας, βεβαίως, και πολλοί καταναλωτές χρησιμοποιούν πια τις οθόνες αφής για εισαγωγή κειμένου τόσο πολύ καιρό που ενδεχομένως τούς φαίνεται εντελώς φυσικό, αλλά μάς είναι δύσκολο να φανταστούμε π.χ. την συγγραφή άρθρων πιο μεγάλων από λίγες παραγράφους με το άυλο πληκτρολόγιο του Yoga. Για σύντομα mail ή σχόλια σε κοινωνικά δίκτυα, βεβαίως, μια χαρά.


Η πρόταση της Lenovo θα διεκδικούσε ξεχωριστή θέση ανάμεσα στους καλύτερους φορητούς Η/Υ "υβριδικού" τύπου αν δεν ήταν από κάποιες απόψεις προϊόν... v1.0: η επεξεργαστική του δύναμη δεν είναι μεγάλη και οι περιορισμοί σε μνήμη λειτουργίας κι αποθηκευτικό χώρο όχι μικροί. Και τα δύο στοιχεία επηρεάζουν τις επιδόσεις του - και άρα την αίσθηση της χρήσης του - στο πλαίσιο της παραγωγικής δουλειάς. Σε αυτά έχει να αντιπαραθέσει την ποιότητα κατασκευής του, το μικρό του βάρος, τον όμορφο σχεδιασμό του και φυσικά την ιδιότυπη, ενδιαφέρουσα, ξεχωριστή προσέγγιση του "παραδοσιακού σημειωματαρίου με ψηφιακές ικανότητες", όμως η αλήθεια είναι πως πολλά επαγγελματικά σενάρια χρήσης απαιτούν ισχυρότερα υποσυστήματα, τα οποία δεν μπορούσαν πιθανώς να φιλοξενηθούν σε τόσο λεπτό περίβλημα.

Στα €799 για την έκδοση που βασίζεται σε Windows 10, πάντως, και στα €699 για την έκδοση που βασίζεται σε Android 6.0, το Lenovo Yoga Book στην ουσία δεν "χρεώνει" πολύ την διάθεσή του για καινοτομία: παρόμοιου εξοπλισμού αλλά τυπικά laptop, ούτε καν υβριδικές συσκευές, κοστίζουν ενίοτε περισσότερο. Για τον λόγο αυτόν, αν μη τί άλλο, αξίζει της προσοχής όσων ψάχνουν κάτι που δεν περιορίζει την χρήση του αυστηρά στα "απλά και καθημερινά", ενώ το πρόσθετο bonus της άνετης εισαγωγής χειρόγραφου υλικού για όποιον την χρειάζεται είναι κάτι παραπάνω από ευπρόσδεκτο. Αρκεί οι απαιτήσεις του να μην είναι άκρως επαγγελματικές ή... εξωπραγματικές, βέβαια!

Βαθμολογία: 7 αστεράκια

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ