Kingston HyperX 3K: Μετρήσεις

Πολύ γρήγορος, αλλά... πόσο ακριβώς;

Έχοντας ήδη κάνει εκτενή αναφορά στα πλεονεκτήματα των δίσκων τεχνολογίας SSD σε σχέση με τους παραδοσιακούς μηχανικούς σκληρούς δίσκους, σαφώς χρήσιμο θα ήταν να παραθέσουμε και απτούς, συγκεκριμένους λόγους για τους οποίους οι πρώτοι είναι σε θέση να επιταχύνουν πάρα πολύ από μόνοι τους τη λειτουργία ενός PC με Windows ή OS-X. Λόγους όπως τα ακριβή στοιχεία που προκύπτουν από σχετικές μετρήσεις, δηλαδή! Καλύτερη ευκαιρία για κάτι τέτοιο, άλλωστε, δεν θα μπορούσαμε να βρούμε από την παρουσίαση του νέου HyperX 3K της Kingston, τον οποίο και αξιοποιήσαμε για να σκιαγραφήσουμε πόση διαφορά μπορεί να φέρει ένας σύγχρονος κορυφαίος SSD στη συνολική ταχύτηα και εμπειρία χρήσης ενός προσωπικού υπολογιστή.

Για τις μετρήσεις μας χρησιμοποιήσαμε τα δωρεάν βοηθητικά προγράμματα που μπορεί να αξιοποιήσει οποιοσδήποτε φίλος ή φίλη του Αθηνόραμα Digital, αν επιθυμεί ν' αντιπαραβάλλει τις επιδόσεις του δικού του μέσου αποθήκευσης με αυτές του Kingston HyperX 3K: πρόκειται για τα CrystalMark 3, ATTO Disk Benchmark και AS SSD Benchmark, στις πιο πρόσφατες εκδόσεις τους. Το σύστημα που φιλοξένησε και τους τρεις δίσκους που αντιπαραβάλλουμε απαρτίζεται από έναν Intel i7 2600K τοποθετημένο σε ένα motherboard Gigabyte Z68A, με 16 GB μνήμης και 2 AMD Radeon 7950 σε διάταξη Crossfire. Το λειτουργικό σύστημα δεν είναι άλλο από τα Windows 7. Για να δούμε, λοιπόν!

CrystalMark 3

Στο πιο γνωστό ίσως πρόγραμμα για τέτοιες μετρήσεις, ο HyperX 3K πλησιάζει πάρα πολύ το θεωρητικό του maximum στη σειριακή ανάγνωση (550 MB/s), για κάποιο λόγο όμως δεν πλησιάζει το ίδιο και στη σειριακή εγγραφή (500 MB/s), με αυτό το πρόγραμμα τουλάχιστον. Καθώς τα αρχεία μικραίνουν, ο... βαθμός δυσκολίας αυξάνεται και οι επιδόσεις μειώνονται, όπως είναι φυσιολογικό, όμως ο HyperX 3K παραμένει αξιοπρεπέστατος ακόμη κι έτσι, ξεπερνώντας τα 200 ΜΒ/s σε αρχεία μεγέθους 4Κ.



Αυτές είναι οι αντίστοιχες επιδόσεις του Intel SSD 510, στον οποίο στηρίζεται το προαναφερθέν PC εδώ και 9 μήνες. Τόσο αυτός όσο και ο Kingston είναι τεχνολογίας SATA3 και συνδεδεμένοι στο αντίστοιχο κανάλι SATA του motherboard της Gigabyte, όμως ο HyperX 3K ξεπερνά τον SSD 510 κατά 150 ΜΒ/sec στη σειριακή ανάγνωση και 100 ΜΒ/sec στην εγγραφή - σημαντικότατες διαφορές. Στην πράξη, δε, πολύ περισσότερο αισθητή θα γίνει η μεγάλη διαφορά στην ανάγνωση/εγγραφή μικρών αρχείων, όπου ο μοντέρνος Kingston συντρίβει τον παλαιότερο Intel: ο πρώτος χρησιμοποιεί κατά πολύ καλύτερο chip ελέγχου (SandForce) από τον δεύτερο (Marvell), γεγονός που φανερώνει και το ωριμότερο στάδιο των καινούργιων SSD στην αγορά του 2012 γενικότερα.



Και αυτές είναι οι επιδόσεις του μηχανικού σκληρού δίσκου που αξιοποιούμε στο προαναφερθέν PC για λόγους αποθήκευσης, ενός Western Digital AAKS των 500 GB. Οι διαφορές, όπως είναι φανερό, είναι... χαώδεις: ο παραδοσιακός σκληρός δίσκος είναι 6 φορές πιο αργός στην ανάγνωση και 4 φορές πιο αργός στην εγγραφή στο "καλό σενάριο" (αυτό της σειριακής πρόσβασης στα δεδομένα). Στο "δύσκολο" και "κακό" σενάριο, αυτό της εγγραφής κι ανάγνωσης μικρών αρχείων (όπου η κεφαλή του δίσκου πρέπει να μετακινείται συνεχώς για να "ψάχνει" τη θέση τους) η διαφορά είναι τόσο μεγάλη, που διαλύει και την τελευταία αμφιβολία σχετικά με το γιατί τα PC με δίσκο SSD εκκινούν στο μισό χρόνο από αυτόν των PC με μηχανικό σκληρό δίσκο!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ