Κάρτες γραφικών στο πνεύμα της εποχής; Radeon - όχι GeForce

Οι νέες προτάσεις της AMD δείχνουν προτιμότερες αυτών της nVidia αυτή τη στιγμή, όλοι οι λόγοι

Με την κυκλοφορία των γραφικών GeForce RTX 4080 πριν από λίγες ημέρες και στην ελληνική αγορά, ολοκληρώνονται οι νέες προτάσεις που είχε σκοπό να προσφέρει φέτος η nVidia. Το κοινό των PC gamers, λοιπόν, που ενδιαφέρεται να αποκτήσει μία ισχυρή κάρτα γραφικών τελευταίας τεχνολογίας περιμένει τώρα να δει σε τί επίπεδο απόδοσης κινούνται έμπρακτα οι αντίστοιχες προτάσεις της AMD, οι Radeon RX 7900 XTX και RX 7900 XT (και σε τί κόστους σε τιμές αγοράς κι όχι... θεωρητικές). Οι συγκρίσεις θα είναι αναπόφευκτες, μα αυτή τη φορά ίσως άτοπες: η AMD έχει εστιάσει σε διαφορετικά πράγματα από την nVidia με τις νέες Radeon. Και όλα δείχνουν πως, με τον τρόπο που εξελίχθηκαν τα πράγματα, η επιλογή αυτή αποδεικνύεται... ανέλπιστα σωστή.

Χωρίς να υπεισέλθουμε σε περίπλοκες τεχνικές λεπτομέρειες, αξίζει να παραθέσουμε τα ακόλουθα: η AMD υπόσχεται πως οι RX 7900 XTX και Radeon RX 7900 XT είναι κατά 60%-70% ισχυρότερες από τις 6950 XT και 6900 XT που διαδέχονται, βάσει βελτιώσεων στην αρχιτεκτονική τους και στην περισσότερο αποδοτική διαδικασία κατασκευής τους. Το κατορθώνουν, δε, παραμένοντας στα ίδια επίπεδα κατανάλωσης ρεύματος, δηλαδή στα 350W και 300W αντιστοίχως. Αυτά τα επίπεδα είναι σαφώς περισσότερο... ανεκτά από τα 450W-550W (ή και παραπάνω) που χρειάζεται μία nVidia RTX 4090 για να λειτουργήσει στο maximum.

Οι νέες Radeon, δε, φέρουν δύο συνήθεις θύρες τροφοδοσίας 8 ακίδων που δεν εγκυμονούν τους κινδύνους υπερθέρμανσης που έχει αντιμετωπίσει μέχρι στιγμής η κορυφαία κάρτα της nVidia με την νέα θύρα 12 ακίδων. Με την προσέγγιση της AMD πιο πολλοί καταναλωτές θα είναι σε θέση να αξιοποιήσουν τις νέες Radeon χωρίς να αλλάξουν ή να αναβαθμίσουν τα υπάρχοντα τροφοδοτικά τους. Με την κατανάλωση ρεύματος, δε, να είναι πλέον σημαντικότερη από ποτέ στα gaming PC οι απαιτήσεις των GeForce RTX 4090/4080 φαντάζουν σε πολλούς καταναλωτές υπερβολικές. Οι ανεξάρτητοι κατασκευαστές που θα προσφέρουν δικές τους, διαφορετικά σχεδιασμένες κάρτες γραφικών βασισμένες στις RX 7900 XTX και Radeon RX 7900 XT μπορούν να αυξήσουν την κατανάλωση ρεύματος στα μοντέλα τους για υψηλότερες επιδόσεις, αλλά παραμένει στην διακριτική ευχέρεια του κοινού αν θα τα προτιμήσει ή όχι.

Πέρα από τον σημαντικό τομέα της ενεργειακής κατανάλωσης, η AMD δείχνει να έχει κάνει και σ' άλλους τομείς καλύτερες επιλογές. Οι Radeon 7900 XT/XTX, για παράδειγμα, φέρουν την πλέον σύγχρονη θύρα σύνδεσης με μέσα απεικόνισης, την DisplayPort 2.1, ενώ οι RTX 4090/4080 την αντίστοιχη έκδοσης 1.4 (που περιορίζει σε διόλου ευκαταφρόνητο βαθμό τί θα μπορεί να αποδώσει στο μέλλον). Επίσης οι δύο κάρτες γραφικών της AMD είναι μεγάλες αλλά όχι... τερατώδεις, σε αντίθεση με την RTX 4090 που κυριολεκτικά μπορεί να χωρέσει σε πάρα πολλά "κουτιά" PC λόγω μεγέθους. Η AMD υπόσχεται επίσης για τις νέες Radeon και ένα νέο χαρακτηριστικό δημιουργίας καρέ για games σε πραγματικό χρόνο ονόματι Hyper-RX, το οποίο αυξάνει τον αριθμό και την ομαλότητα προβολής αυτών των καρέ χωρίς να μειώνει παράλληλα τα "αντανακλαστικά" ενός τίτλου (latency), όπως κάνει αυτή τη στιγμή το σύστημα DLSS3 της nVidia.

Η σημαντικότερη παράμετρος της κυκλοφορίας των νέων Radeon, ωστόσο, σχετίζεται με το κόστος απόκτησής τους: η προτεινόμενη λιανική της 7900 XTX έχει οριστεί στα "μόλις" $999 και της 7900 XT σε $100 λιγότερα. Παραμένει σχεδόν σουρεαλιστικό να μιλάμε για κάρτες γραφικών κόστους χιλίων δολαρίων σαν να ήταν... φθηνές, μα τα πρώτα χρόνια της πανδημίας και η παρανοϊκή τιμολογιακή πολιτική της nVidia για την RTX 3090 Ti ή τις RTX 4090/4080 έχει αλλάξει τα δεδομένα στο συγκεκριμένο ζήτημα. Μία ολοκαίνουργια, κορυφαία κάρτα γραφικών της AMD για λιγότερα από $1000 όντως φαντάζει πια ανταγωνιστικά τιμολογημένη. Με ποιές ακριβώς τιμές θα καταλήξουν οι νέες Radeon στην αγορά, φυσικά, και δη τα μοντέλα των ανεξάρτητων κατασκευαστών, είναι... άλλο θέμα!

Οι νέες Radeon, πάντως, δείχνουν να ταιριάζουν στο τί χρειάζονται και τί μπορούν να έχουν οι πιο πολλοί PC gamers με απαιτήσεις αυτήν την στιγμή πολύ περισσότερο απ' ότι οι νέες GeForce. Στον τομέα των επιδόσεων αυτών καθ' αυτών η RTX 4090 είναι βέβαιο πως θα παραμείνει "βασίλισσα", όμως αν οι Radeon 7900 XTX και Radeon 7900 XT - που θα γίνουν διαθέσιμες στις 13 Δεκεμβρίου - πλησιάσουν... επικίνδυνα πολύ στο επίπεδο ισχύος της, τότε η nVidia θα αποκτήσει σοβαρό εμπορικό πρόβλημα. Αυτό ισχύει, δε, τόσο για την RTX 4090 των $1600, όσο και για την RTX 4080 των $1200 (που κατακεραυνώθηκε από τον ειδικό Τύπο ακριβώς για την υψηλή της τιμή σε σχέση με το πόσο αποδίδει). Θα καταφέρει η AMD αφενός να προσφέρει μετά από καιρό ισχυρό ανταγωνισμό στην nVidia στον τομέα των επιδόσεων, αφετέρου να προσφέρει τις νέες Radeon σε αρκετά υψηλή διαθεσιμότητα ώστε να έχει νόημα κάτι τέτοιο; Για να δούμε!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ