nVidia, πλάκα μάς κάνεις με την RTX 3090 Ti;

Όταν οι επιδόσεις, η κατανάλωση, το κόστος και η συγκυρία είναι όλα λάθος, τότε απλώς... γιατί;

Θα υπάρχουν πάντοτε εκείνοι που θα υποστηρίξουν σε οποιαδήποτε συζήτηση πως "σε μία ελεύθερη αγορά για ο,τιδήποτε υπάρχει ζήτηση, θα υπάρξει και ένα προϊόν ή υπηρεσία που θα την καλύψει", αλλά... λειτουργεί έτσι τελικά αυτό το μοντέλο εκεί έξω, στον πραγματικό κόσμο, ανεξαρτήτως καταστάσεων ή άλλων παραγόντων που θα πρέπει να συνυπολογίζονται; Η nVidia μάλλον θέλει να προκαλέσει τους κατόχους PC να το σκεφτούν αυτό το ζήτημα σοβαρά κάνοντας διαθέσιμη την νέα της κάρτα γραφικών, την RTX 3090 Ti: ένα προϊόν τόσο ακραίο και τόσο εξεζητημένο, που να προκαλεί ερωτήματα σχετικά με το νόημα που είχε ή όχι η δημιουργία του. Εκτός κι αν η nVidia προτιμά να πιστέψουμε πως απλώς... μάς κάνει πλάκα, δηλαδή!

H GeForce RTX 3090 Ti είναι η "πλήρης", "τελική" έκδοση της μέχρι πρότινος κορυφαίας κάρτας γραφικών της nVidia, της RTX 3090, με την έννοια πως είναι ενεργοποιημένοι όλοι οι πυρήνες επεξεργασίας της πρώτης (10752 αντί για "μόνο" 10496) ενώ ο χρονισμός λειτουργίας τόσο των πυρήνων αυτών, όσο και της ενσωματωμένης μνήμης είναι υψηλότερος. Η νέα κάρτα φέρει το ίδιο ποσό τέτοιας μνήμης (24GB) που λειτουργεί στο ίδιο εύρος (384-bit), καθώς και τον ίδιο αριθμό και τύπο θυρών διασύνδεσης. Το κόστος της ανέρχεται σε $1999 - το επίσημο τουλάχιστον - το οποίο είναι το υψηλότερο καταγεγραμμένο για καταναλωτική κάρτα γραφικών μέχρι σήμερα. Όχι, δεν... σχολιάζουμε ακόμη το κόστος στο πλαίσιο της σημερινής πραγματικότητας στις κάρτες γραφικών, θα το κάνουμε στην συνέχεια.

Υπάρχει μία σειρά από προβλήματα με την RTX 3090 Ti, κάθε ένα εκ των οποίων θα ήταν αρκετός λόγος για να μην την αγοράσει κάποιος - μα, όλοι μαζί, την καθιστούν προϊόν που απλά δεν έχει νόημα ν' αποκτηθεί. Είναι προφανώς ισχυρή, ισχυρότερη από μία RTX 3090, αλλά σε ποσοστό μόλις 8%-10% κατά μέσο όρο (ανάλογα με τον εκάστοτε τίτλο), το οποίο δεν είναι αρκετό για να "κάνει την διαφορά" σε ρεαλιστικό πλαίσιο χρήσης. Σίγουρα δεν είναι αρκετό για να κάνει πραγματικότητα την, από καιρό πια μη κρατημένη, υπόσχεση της nVidia για "8K gaming" σε PC, αφού αυτό είναι εφικτό στα 60 καρέ το δευτερόλεπτο μόνο με την χρήση της τεχνολογίας DLSS και σε κάπως παλαιότερα PC games, όχι στα σύγχρονα και πλέον απαιτητικά. Από πλευράς επιδόσεων η 3090 Ti δεν ικανοποιεί, με άλλα λόγια, σίγουρα όχι για τα δεδομένα του 2022.

Έπειτα τίθεται το θέμα της κατανάλωσης ρεύματος. Προκειμένου να λειτουργήσει με υψηλότερο χρονισμό σε πυρήνες και μνήμη - και μάλιστα για... 10% βελτίωση στις επιδόσεις - η κάρτα αυτή χρειάζεται περισσότερη ενέργεια. Πόσο περισσότερη; Η nVidia τής αποδίδει απαιτήσεις που ανέρχονται στα 450 Watt (οι αντίστοιχες της RTX 3090 κινούνται στο όριο των 350 Watt), αλλά η 3090 Ti μπορεί να καταναλώσει 500 ή και περισσότερα Watt αν υπερχρονιστεί από τον κάτοχό της. Αυτά τα Watt, δε, αφορούν μόνο στην ίδια την κάρτα γραφικών, όχι σε ολόκληρο το PC που την φιλοξενεί (το οποίο επίσης χρειάζεται αντίστοιχου επιπέδου τροφοδοσία αν τα υποσυστήματά του κινούνται στο ίδιο επίπεδο με αυτό της 3090 Ti). Είναι απλώς... πάρα πολύ ρεύμα πλέον για να αξιοποιηθεί μία μόνο κάρτα γραφικών. Μόνο σε διατάξεις SLI ή Crossfire, με δύο ή πιο πολλές κάρτες γραφικών, βλέπαμε τέτοιες καταναλώσεις παλιότερα.

Η RTX 3090 Ti έχει, άλλωστε, και ένα άλλου είδους πρόβλημα: την σειρά των καρτών γραφικών RTX 4000 της nVidia, της οποίας η αποκάλυψη βρίσκεται πια... υπερβολικά κοντά. Η αγορά περιμένει πως οι κάρτες αυτές θα ανακοινωθούν είτε τον Ιούνιο είτε τον Σεπτέμβριο, βασισμένες στην νέα αρχιτεκτονική με το κωδικό όνομα Ada Lovelace και με βλέψεις για θεαματικά υψηλότερες επιδόσεις. Εννοείται πως οι RTX 4000 θα απευθύνονται αρχικά ακριβώς στους ίδιους καταναλωτές στους οποίους απευθύνεται τώρα η RTX 3090 Ti, δηλαδή στους ευκατάστατους ενθουσιώδεις χρήστες PC, προσφέροντας σημαντικά περισσότερα πράγματα.

Το... κερασάκι στην τούρτα, φυσικά, δεν είναι άλλο από το κόστος της RTX 3090 Ti. Με τ ο πρόβλημα της έλλειψης μικροεπεξεργαστών να μην έχει ακόμη επιλυθεί, εκείνα τα... θεωρητικά $1999 που ζητά αυτή η κάρτα γραφικών δεν είναι μόνο πολλά από μόνα τους: δεν θα είναι καν τόσα όσα θα πληρώσει τελικά οποιοσδήποτε καταφέρει να την βρει. Η RTX 3090, με θεωρητική τιμή τα "μόλις" $1449, πωλείται ακόμη προς $2000 ή $2500 σε πάρα πολλές χώρες (στην Ελλάδα προς ακόμη περισσότερα ενίοτε!). Ποιό κόστος θα διαμορφωθεί με αυτές τις συνθήκες για την RTX 3090 Ti, ειδικά τον πρώτο καιρό που δεν θα βρίσκεται σε αφθονία ακριβώς; Τρεις χιλιάδες δολάρια; Τρισίμισι; Πιο πολλά; Και, υπενθυμίζουμε, αναφερόμαστε όχι σε κάρτα γραφικών για επαγγελματική χρήση ή για επιστημονικούς υπολογισμούς, αλλά σε... καταναλωτική!

Η ολοφάνερη ερώτηση, λοιπόν, είναι... "γιατί;": γιατί επέλεξε η nVidia να κυκλοφορήσει την RTX 3090 Ti αν κοστίζει πολύ περισσότερο από μία RTX 3090 και καταναλώνει πολύ περισσότερη ενέργεια χωρίς να είναι ιδιαίτερα ισχυρότερη; Ειδικά όταν ο δικός της διάδοχος βρίσκεται πια τόσο κοντά; Το "γιατί μπορεί" δεν είναι απάντηση που βοηθά οποιονδήποτε. Το "γιατί κάποιοι θα την αγοράσουν" είναι ίσως αποδεκτή, αλλά τότε θα πρέπει να εξηγήσει η nVidia την ληστρική της απαίτηση να χρεώσει (το λιγότερο) $500 παραπάνω απ' όσα ζητά μία RTX 3090, για πρόσθετη απόδοση της τάξης του 10%. Πρόκειται για νέο... αρνητικό ρεκόρ αξίας/κόστους πιθανότατα, ακόμη και στο πλαίσιο του κορυφαίου μοντέλου μιας μεγάλης σειράς καρτών γραφικών.

Από μία πλευρά αξίζει στην nVidia να... τής κάνουν οι καταναλωτές πλάκα όπως μάς κάνει η ίδια και να μην αγοράσει κανείς τους, μα απολύτως κανείς τους, την RTX 3090 Ti. Ίσως θα ήταν ένα χρήσιμο μάθημα για την εταιρεία - και όχι μόνο για την συγκεκριμένη - στο μέλλον.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ