Intel: νέοι επεξεργαστές, κορυφαίοι

Με 8 ή 6 πυρήνες, βοηθούμενοι από μνήμη λειτουργίας τύπου DDR4, αλλά... σε ποιούς απευθύνονται κυρίως;

Οι άνθρωποι που είναι σε θέση να συνθέσουν μόνοι τους έναν πολύ ισχυρό προσωπικό υπολογιστή - ή αρκετά χρήματα για να αγοράσουν έναν τέτοιον προδιαμορφωμένο - είχαν εδώ και πολύ καιρό λόγους να διαμαρτύρονται στην Ιntel: το επίπεδο ισχύος των "καταναλωτικών" επεξεργαστών που η αμερικανική εταιρεία διέθετε στο μικρό αλλά ενθουσιώδες αυτό κοινό δεν είχε αυξηθεί ιδιαίτερα την τελευταία διετία, καθώς η έμφαση είχε δοθεί στη χαμηλότερη κατανάλωση ρεύματος και την εξυπνότερη λειτουργία, όχι στη δύναμη αυτή καθ' αυτή. Ε, γι' αυτό ακριβώς το κοινό ανακοίνωσε πριν από λίγες μέρες η Ιntel τον νέο της κορυφαίο επεξεργαστή, τον Core i7 Haswell-E 5960X και τα δύο μικρότερα "αδέλφια" του - τους Core i7 5820K και i7 5930K - αλλά απ' ότι φαίνεται δεν κατάφερε να προσφέρει αυτό που περίμενε ένα σημαντικό ποσοστό αυτών των ανθρώπων, οι PC gamers.

Συγκεκριμένα: οι μετρήσεις ενός αριθμού από εξειδικευμένα τεχνικά Web sites χαρακτηρίζουν μεν τον Core i7 Haswell-E 5960X ως τον τυπικά ισχυρότερο επεξεργαστή για οικιακούς υπολογιστές, μόνο όμως σε εκείνα τα είδη εφαρμογών που αξιοποιούν και τους 8 πυρήνες του. Σε αυτά τα είδη των εφαρμογών περιλαμβάνονται προγράμματα επεξεργασίας φωτογραφίας και video σε πολύ υψηλές αναλύσεις, προγράμματα μετατροπής και κωδικοποίησης κινούμενης εικόνας 4Κ κλπ., όχι όμως και η συντριπτική πλειοψηφία των PC games. Αυτή αξιοποιεί εποικοδομητικότερα επεξεργαστές με λιγότερους πυρήνες αλλά υψηλότερη συχνότητα λειτουργίας (πιο πολλά ΜΗz δηλαδή), κάτι που μπορεί να κάνει επεξεργαστής της Intel που κοστίζει λιγότερα από €300 (ο Core i7 με την κωδική ονομασία "Devil's Canyon) αγγίζοντας τα 4.4 GHz χωρίς καν ιδιαίτερη ψύξη. Ένας Core i7 Haswell-E 5960X οκτώ πυρήνων με την ίδια ψύξη δεν ξεπερνά τα 3.5 GHz, κοστίζοντας σχεδόν €1000 - ενώ η χρήση μνήμης λειτουργίας DDR4 την οποία επιτρέπει, επίσης δεν δείχνει να βοηθά σε διακριτό βαθμό τις επιδόσεις ενός Η/Υ σε σύγχρονα PC games.

Για να είμαστε ακριβοδίκαιοι, ωστόσο, οφείλουμε να ομολογήσουμε πως (α) αυτό ισχύει σήμερα, που τα πιο πολλά PC games ακόμη δεν είναι βελτιστοποιημένα για πολλούς πυρήνες και το υποσύστημα γραφικών DirectX 12 ακόμη δεν έχει έλθει, καθώς και πως (β) για να αποκτήσει κανείς σε παραγωγικές εφαρμογές 8 πυρήνες στη διάθεσή του μέχρι πρότινος δεν είχε άλλη επιλογή από το να επενδύσει σε αντίστοιχο επεξεργαστή Xeon της Intel - ο οποίος όμως κοστίζει... δύο και τρεις φορές όσο ένας Core i7 Haswell-E 5960X. Από αυτήν την πλευρά η νέα πρόταση της αμερικανικής εταιρείας είναι ευπρόσδεκτη, έστω κι αν μέχρι οι συνθήκες να έχουν ευθυγραμμιστεί περισσότερο με τις δυνατότητές του, θα έχει έλθει πιθανώς η ώρα για έναν... Core i7 6960X. Τουλάχιστον τότε θα έχει μειωθεί, ελπίζουμε, και η τιμή απόκτησης των μνημών DDR4, οι οποίες αυτή τη στιγμή είναι πανάκριβες. Αν το δικό τους κόστος μειωθεί σύντομα, ενδέχεται η απόκτηση ενός από τους δύο μικρότερους αδελφούς του 5960X να έχει νόημα - γιατί σε όλα αυτά θα πρέπει να συνυπολογιστεί και η αγορά νέου motherboard με το chipset Χ99 της Intel. Για να δούμε, λοιπόν!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ