Εκτυπωτές Epson: συνέντευξη, Μαρία Μάσσιου

Η διευθύντρια του ελληνικού γραφείου της εταιρείας απαντά στις ερωτήσεις μας για την εγχώρια αγορά και τις τάσεις της

Ελάχιστες εταιρείες έχουν συμβάλλει στην εξέλιξη της εκτύπωσης από προσωπικούς υπολογιστές - είτε αναφέρεται κανείς στην οικιακή, είτε την υψηλών απαιτήσεων είτε την αμιγώς επαγγελματική - όσο η Epson. Είναι γεγονός ότι η συγκεκριμένη εταιρεία ήταν αυτή που "εκδημοκράτησε", τρόπον τινά, την φωτογραφική εκτύπωση στο σπίτι με την δική της τεχνολογία inkjet στην δεκαετία του '90, αλλά και εκείνη που έφερε στο πλατύ κοινό με δικά της προϊόντα μικρές και μεγάλες καινοτομίες στην κατηγορία, όπως οι φορητοί εκτυπωτές inkjet και εκείνοι που συνδέονται ασύρματα με άλλες συσκευές. Οι Ιάπωνες, με άλλα λόγια, έχουν πολύτιμη εμπειρία και ευρύτερη εικόνα της εξέλιξης των εκτυπωτών, η γνώμη τους λοιπόν για την θέση και την προοπτική των συσκευών αυτών στην - ελληνική και παγκόσμια - αγορά είναι πάντοτε ενδιαφέρουσα.

Στο πλαίσιο αυτό είχαμε την ευκαιρία μίας συνέντευξης με την κ. Μαρία Μάσσιου, εδώ και πολλά χρόνια διευθύντρια του ελληνικού γραφείου της Epson. Οι σημαντικότερες ερωτήσεις ακολουθούν. Την αντίστοιχη συνέντευξη της κ. Μάσσιου για την κατηγορία των βιντεοπροβολέων δημοσιεύουμε σε ξεχωριστό άρθρο της ενότητας Home Cinema.

Χρόνια τώρα ακούμε πως "το χαρτί έχει πεθαίνει", πως "το paperless office έρχεται", πως "όλες οι σημαντικές πληροφορίες του καθενός μας είναι πια ψηφιακές", αλλά... κάποιες ανάγκες θα πρέπει να συνεχίζουν να καλύπτουν οι πωλήσεις τόσων χιλιάδων εκτυπωτών Epson στη χώρα μας κάθε χρόνο! Βάσει της εμπειρίας σας ποιες είναι οι συνηθέστερες τέτοιες ανάγκες, μιλώντας πάντοτε για το ελληνικό καταναλωτικό κοινό συγκεκριμένα;
Η τεχνολογία έχει βελτιώσει τη ζωή μας και τον τρόπο με τον οποίο εργαζόμαστε, με μέσα κι εφαρμογές που θα ήταν αδύνατο να φανταστούμε πριν από δέκα χρόνια. Ορισμένες ωστόσο λειτουργίες που συμβάλλουν στην παραγωγικότητα, ειδικά των επιχειρήσεων, δεν είναι εφικτό να μην αξιοποιούν το χαρτί. Έρευνες, όπως εκείνη που διεξήχθη ηλεκτρονικά από την Coleman Parks για λογαριασμό της Epson κατά το χρονικό διάστημα Οκτωβρίου 2016 - Ιανουαρίου 2017, καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι το "paperless office" τουλάχιστον μέχρι στιγμής δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Το 72% των υπαλλήλων γραφείου στην Ελλάδα που συμμετείχαν στην έρευνα, δε, υποστήριξαν πως η έννοια των γραφείων χωρίς χαρτί "δεν είναι ρεαλιστική", ενώ το 76% των ερωτηθέντων θεωρούν "κρίσιμης σημασίας" τις εκτυπώσεις, καθώς τους βοηθούν να εργάζονται πιο αποτελεσματικά.

Είναι λογικό όσο αυξάνεται ο όγκος των ψηφιοποιημένων εγγράφων αλλά και η ευαισθητοποίηση του κόσμου περί της ευρύτερης προστασίας του περιβάλλοντος, ορισμένες συνήθειες να αλλάζουν. Mε τους Έλληνες ερωτηθέντες της έρευνας που προανέφερα, βέβαια, να δηλώνουν ότι εκτυπώνουν κατά μέσο όρο 39 σελίδες την ημέρα, διακρίνουμε ότι η εκτύπωση δεν αποτελεί συνήθεια που μπορεί να αλλάξει γρήγορα ή εύκολα. Αυτό που θα λέγαμε ότι αλλάζει είναι οι απαιτήσεις των καταναλωτών και αυτά που ζητούν από τις τεχνολογίες που χρησιμοποιούν. Το χαμηλό κόστος ανά εκτύπωση, η μειωμένη κατανάλωση ρεύματος και οι μειωμένες εκπομπές σε άνθρακα, σε συνδυασμό με την αξιοπιστία του προϊόντος, αποτελούν αναμφισβήτητα τα κριτήρια που παίζουν τον σημαντικότερο ρόλο στην επιλογή της τεχνολογίας εκτύπωσης από τους καταναλωτές.

Με την πρόσφατη σειρά των εκτυπωτών EcoTank η Epson έχει κατορθώσει να περιορίσει πολύ το κόστος χρήσης αυτών των συσκευών χωρίς να κάνει συμβιβασμούς στην ποιότητα εκτύπωσης. Παρούσες είναι και οι δυνατότητες ασύρματης διασύνδεσης με συσκευές, η χρήση των εκτυπωτών αυτών απομακρυσμένα μέσω Internet κλπ. Ποιά θα μπορούσαν να είναι τα επόμενα βήματα στην κατηγορία, ώστε αυτή να συνεχίσει να εξελίσσεται;
Η κυκλοφορία της σειράς EcoTank ITS το 2017 ήταν σίγουρα μια πολύ σημαντική στιγμή για την αγορά των εκτυπωτών inkjet. Τα μοντέλα της σειράς χαρακτηρίζονται από αισθητά διαφορετική εμφάνιση αλλά, πολύ περισσότερο, από το σημαντικά βελτιωμένο σύστημα αναπλήρωσης μελανιού, το οποίο ελαχιστοποιεί τη διαρροή με ειδικά φιαλίδια που εφαρμόζουν ευκολότερα και με ασφάλεια στα δοχεία. Μειώνοντας το κόστος εκτύπωσης έως και 90%, η σειρά EcoTank ITS όντως προσφέρει εξαιρετικά χαμηλό κόστος ανά σελίδα, χάρη στα μελάνια νέας σύνθεσης και τις δεξαμενές εξαιρετικά μεγάλης χωρητικότητας. Αυτοί οι εκτυπωτές χωρίς φυσίγγια μελάνης εξοικονομούν παράλληλα χρόνο στο χρήστη, καθώς αυξάνονται τα διαστήματα μεταξύ των απαραίτητων αναπληρώσεων. Έτσι διασφαλίζεται η υψηλή ποιότητα των εκτυπώσεων για πολύ περισσότερο καιρό, με φιαλίδια χαμηλού κόστους που είναι διαθέσιμα για ολόκληρη τη σειρά.

Έχουμε επενδύσει ήδη 400 εκ. ευρώ σε εγκαταστάσεις παραγωγής εκτυπωτών inkjet στην Ιαπωνία και σε άλλες αγορές (και δεσμευτεί να επενδύσουμε ακόμη 185 εκ. ευρώ μέσα στο διάστημα των επόμενων τριών χρόνων), ειδικά για την περαιτέρω ανάπτυξη της τεχνολογίας κεφαλής εκτύπωσης PrecisionCore. Τα παραπάνω επιβεβαιώνουν την πρόθεσή μας να βελτιώνουμε κι εξελίσσουμε τα προϊόντα μας αδιάκοπα - ειδικά όσον αφορά σε μοντέλα όπως εκείνα της σειράς EcoTank ITS, τα οποία καλύπτουν τις διαφοροποιημένες ανάγκες τόσο των επιχειρήσεων και των μεμονωμένων επαγγελματιών, όσο και των οικιακών χρηστών με την εκτύπωση inkjet.

Μας έκανε πρόσφατα εντύπωση το γεγονός ότι - ενώ η αγορά της φωτογραφίας κινείται ολοφάνερα σε ψηφιακή τροχιά εδώ και πάρα πολύ καιρό και εκτυπώνουμε λίγες πια από τις φωτογραφίες που συλλαμβάνουμε - προωθείτε αυτόν τον καιρό και στην ελληνική αγορά σαρωτή (scanner) για εκτυπωμένες φωτογραφίες, τον FastFoto 680W. Ποια ανάγκη του κοινού διακρίνατε και φιλοδοξείτε να καλύψετε με αυτόν;
Είναι γεγονός πως η αγορά της φωτογραφίας έχει αλλάξει δραστικά με την μετάβαση στις ψηφιακές τεχνολογίες. Με τα smartphones να κυριαρχούν πλέον στην λήψη φωτογραφιών, αντικαθιστώντας σε μεγάλο βαθμό τις φωτογραφικές μηχανές, τα κίνητρα και οι ανάγκες των καταναλωτών αλλάζουν. Παρ' ότι όμως έχει επικρατήσει ο... μύθος, τρόπον τινά, ότι η νεότερη γενιά δεν ενδιαφέρεται για την εκτύπωση φωτογραφιών, σύμφωνα με την πρόσφατη έρευνα της Futuresource Consulting στην πράξη δεν παρατηρείται αυτό. Για την ακρίβεια οι νέοι είναι εκείνοι που εκτυπώνουν τις φωτογραφίες τους συχνότερα, με το 61% να εκτυπώνει στο σπίτι ή μέσω κάποιου επαγγελματία.

Η ψηφιοποίηση και αποθήκευση παλαιότερων φωτογραφιών είναι, ουσιαστικά, η νέα ανάγκη του κοινού που προέκυψε ως αποτέλεσμα της επιθυμίας του να κρατά αναμνήσεις σε μορφή που μπορεί να ανακαλέσει και να εκτυπώσει οποιαδήποτε στιγμή. Αναγνωρίσαμε αυτήν την ανάγκη και, αξιοποιώντας την πολύχρονη εμπειρία μας στους επαγγελματικούς σαρωτές, σχεδιάσαμε τον FastFoto 680W. Αυτός μέσω της τεχνολογίας SafeTouch προσφέρει δυνατότητα σάρωσης για σχεδόν οποιοδήποτε μέγεθος, συμπεριλαμβανομένων των καρτ-ποστάλ και των φωτογραφιών Polaroid.

Με δεδομένο φυσικά το γεγονός ότι οι καταναλωτές απαιτούν ευελιξία χρήσης, διαθέτει ποικιλία τρόπων για ψηφιοποίηση και γρήγορη κοινή χρήση, αρχειοθέτηση και μεγέθυνση πολλών διαφορετικών τύπων αγαπημένων και σημαντικών εγγράφων: σχολικά πιστοποιητικά και αναφορές, παιδικές ζωγραφιές, αποσπάσματα εφημερίδων ή απλώς έγγραφα του σπιτιού. Η ταχύτητα είναι βασικό χαρακτηριστικό του, αλλά πρόκειται στην ουσία για ολοκληρωμένη λύση που πιστεύουμε πως θα καλύψει τις σχετικές ανάγκες πάρα, πάρα πολλών καταναλωτών που εμπιστεύονται το όνομα της Epson.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ