Apple Pro Display XDR: οθόνη από το μέλλον

Άκρως εντυπωσιακή, πανάκριβη και... χωρίς βάση στήριξης, γιατί... ε... Apple!

Στο πλαίσιο της συνέντευξης τύπου κατά την οποία η Apple παρουσίασε τον νέο Mac Pro, το iPadOS αλλά και καινούργιες εκδόσεις όλων των άλλων λειτουρικών συστημάτων που αναπτύσσει για τις συσκευές της, παρουσιάστηκε και ένα ακόμη προϊόν που η αλήθεια είναι πως ζητούσαν εδώ και πολλά χρόνια επίμονα όλοι οι επαγγελματίες που δουλεύουν με τα συστήματα του αμερικανικού κολοσσού. Πρόκειται για νέα οθόνη προορισμένη να χρησιμοποιηθεί με Mac, την πρώτη από τα... πέτρινα χρόνια της διάσημης πια Apple Cinema Display. Το όνομά της είναι Pro Display XDR και οι προδιαγραφές της, ομολογουμένως, εντυπωσιακές - αν και με αυτό το κόστος, θα έπρεπε.

Η Pro Display XDR είναι διαγωνίου 32 ιντσών και τεχνολογίας LED/LCD, όπως πολλές επαγγελματικές οθόνες, αλλά... εκεί τελειώνουν οι ομοιότητες: η ανάλυσή της είναι υψηλότατη - 6Κ, ήτοι 6016x3384 pixels - και η απόδοση της εικόνας της γίνεται με εξελιγμένο τοπικό υποφωτισμό, ο οποίος έχει ως αποτέλεσμα φωτεινότητα άνω των 1000 nits σταθερά σε πλήρες κάδρο και άνω των 1600 στο ανώτατό της όριο. Το σύστημα υποφωτισμού είναι τόσο ικανό που κατορθώνει να απεικονίσει και σχεδόν απόλυτο μαύρο, αποδίδοντας λόγο αντίθεσης που αγγίζει το 1.000.000:1. H Pro Display XDR ενσωματώνει ειδικό πολωτικό φίλτρο που διατηρεί την χρωματική ομοιογένεια της εικόνας και έχει ως αποτέλεσμα ευρύτατες γωνίες θέασης, ενώ φέρει στην επιφάνεια της οθόνης ειδική προαιρετική επικάλυψη που περιορίζει σε μεγάλο βαθμό τις αντανακλάσεις του περιβάλλοντος.

Για την καινούργια οθόνη του αμερικανικού κολοσσού οι προπαραγγελίες θα ξεκινήσουν το φθινόπωρο και το κόστος της έχει οριστεί στα $4999 - τιμή με μία πρώτη ματιά υψηλή μεν, αλλά εν μέρει δικαιολογημένη και όχι παράλογη. Επειδή, ωστόσο, η Apple... είναι η Apple, στην τιμή αυτή όχι μόνο δεν συμπεριλαμβάνεται η προαναφερθείσα επικάλυψη κατά των αντανακλάσεων (έξτρα κόστος $999), αλλά ούτε καν... η βάση της οθόνης (!!!), η οποία πωλείται ξεχωριστά και κοστίζει επίσης $999. Στην καλύτερη, περισσότερο εύχρηστη και πλέον ποθητή εκδοχή της, με άλλα λόγια, η Pro Display XDR ζητά όχι λιγότερα από $7000 πρακτικά. Ολοφάνερα... "πρώτα βγαίνει η ψυχή και μετά το χούι" (και) στο Cupertino!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ