Apple: νέα iPad και iPad Pro, άκρως απογοητευτικά

Οι Αμερικανοί προσφέρουν μόνο προβλέψιμες αλλαγές και προσθήκες, όλη η σειρά εν πολλοίς σε στασιμότητα

Εκπλήσσοντας απολύτως κανέναν - η σχετική πληροφορία είχε διαρρεύσει από το περασμένο Σαββατοκύριακο - η Apple ανακοίνωσε χθες (18/10) νέα μοντέλα iPad και iPad Pro με... απλά δελτία Τύπου και όχι στο πλαίσιο εκδήλωσης όπως άλλοτε. Με αυτόν τον τρόπο επιβεβαίωσε και η ίδια πρακτικά πως τα συγκεκριμένα μοντέλα στην ουσία δεν άξιζαν συνέντευξης Τύπου, ακριβώς επειδή δεν έχουν να επιδείξουν αρκετά νέα ή ενδιαφέροντα στοιχεία. Το νέο μοντέλο iPad για το ευρύ κοινό ήταν αυτό που περιμέναμε με περισσότερο ενδιαφέρον, αλλά πέρα από τον αναμενόμενο ανασχεδιασμό του στο ύφος των νεότερων μοντέλων και την θέση της κάμερας της πρόσοψης - για πρώτη φορά σε πλευρικό πλαίσιο ώστε ο χρήστης να φαίνεται σε ευρεία οθόνη κατά την διάρκεια βιντεοκλήσεων - δεν επέδειξε κάτι άξιο λόγου.

Απορία έως... χλευασμό, αντιθέτως, προκάλεσαν ορισμένες επιλογές της Apple σε αυτό το νέο iPad που ομολογουμένως δεν περιμέναμε. Αυτό φέρει, για παράδειγμα, επιτέλους θύρα USB-C, αλλά είναι συμβατό μόνο με το πρώτης γενιάς Apple Pencil (θύρας Lightning), πράγμα που σημαίνει πως χρειάζεται... μετατροπέας για να φορτίσει κανείς το δεύτερο από το πρώτο. Η Apple επίσης αφαίρεσε την θύρα ακουστικών και το κλασικό πια μηχανικό Home Button, προσέθεσε όμως τον αναγνώστη δακτυλικών αποτυπωμάτων TouchID στο πλήκτρο ενεργοποίησης στα πλάγια, καθώς και υποστήριξη Wi-Fi 6 και 5G στα αντίστοιχα μοντέλα της καινούργιας συσκευής.

Το νέο αυτό iPad στηρίζεται στον επεξεργαστή A14 Bionic, ο οποίος είναι μεν ικανότερος από τον A13 που αντικαθιστά, αλλά όχι σε βαθμό που να "κάνει την διαφορά" στο είδος των apps ή games που θα αξιοποιήσει η συντριπτική πλειοψηφία αυτού του μοντέλου. Όλες οι παραπάνω αναβαθμίσεις είναι κάτι παραπάνω από προβλέψιμες και σε καμία περίπτωση άξιες προσοχής στην γενικότερη εξελικτική πορεία των iPad, γεγονός που δικαιολογεί σε μεγάλο βαθμό τις αντιδράσεις σχετικά με την αύξηση τιμής του: αυτή έχει ανέβει πλέον στα $449 για το απλούστερο μοντέλο (Wi-Fi/64GB), η οποία βρίσκεται... άβολα κοντά σε αυτήν του βασικού νεότερου iPad Air, ενός tablet ανώτερου σε όλα. Είναι δύσκολο να διακρίνει κανείς, λοιπόν, πού ακριβώς βρίσκεται η λογική στην τιμολογιακή πολιτική της Apple όσον αφορά στο συγκεκριμένο.

Όσον αφορά στα νέα iPad Pro, γνωρίζαμε... καιρό τώρα πως θα απογοητευτούμε και δυστυχώς η Apple δεν "έκανε την έκπληξη". Τόσο το μοντέλο των 12.9 ιντσών όσο και αυτό των 11 ιντσών βασίζονται στον επεξεργαστή M2 που εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο νέο MacBook Air τον Ιούνιο (σε χαμηλότερη συχνότητα λειτουργίας για λόγους διαχείρισης θερμότητας), ο οποίος είναι κάτι σαν... M1 Plus με την έννοια του όχι πραγματικά "επόμενης γενιάς". Αυτό, φυσικά δεν σημαίνει πως δεν είναι ένας ικανότατος επεξεργαστής ή ότι τα νέα iPad Pro δεν είναι τα ισχυρότερα tablet της αγοράς, σημαίνει όμως πως δεν πρόκειται για αναβάθμιση σημαντική.

Το πρόβλημα είναι πως η Apple δεν έχει ακόμη πείσει τους επαγγελματίες χρήστες πως εννοεί όντως να ωθήσει την λειτουργικότητα των iPad Pro σε υψηλότερο επίπεδο από πλευράς παραγωγικής, ώστε να παίξουν τον ρόλο συσκευής που μπορεί να αντικαταστήσει προσωπικούς υπολογιστές. Το iPadOS 16 θα κάνει σε λίγες μέρες βήματα προς την σωστή κατεύθυνση, όμως ο επεξεργαστής M2 στην ουσία παραμένει αναξιοποίητος για την ώρα. Η πλευρά του software συνολικά στα iPad Pro υπολείπεται τραγικά αυτής του hardware και γι' αυτό ακριβώς δεν έχει, σε επίπεδο καθαρά πρακτικό, νόημα η κυκλοφορία ακόμη ισχυρότερων μοντέλων.

Δεν είναι, λοιπόν, να... απορεί κανείς που ο ειδικός Τύπος υποδέχθηκε τα νέα iPad με έλλειψη ενθουσιασμού που δεν συνηθίζει σε προϊόντα της Apple. Είναι μοντέλα επικαιροποιημένα, στην ουσία, και όχι σοβαρά αναβαθμισμένα, όπως άλλωστε περίμεναν οι πιο πολλοί δημοσιογράφοι. Πολύ θα θέλαμε να είχε κρατήσει κάτι κρυφό και να μάς εξέπληττε ευχάριστα η Apple με αυτά τα νέα iPad - όπως έκανε πρόσφατα με το Dynamic Island στα iPhone 14 Pro - όμως εν τέλει κάτι τέτοιο αποδείχθηκε ευσεβής πόθος. Εξ ου και οι ανακοινώσεις τους μέσω δελτίων Τύπου.

Δεν έχει νόημα να αρνηθεί οποιοσδήποτε πως είναι πάντοτε απογοητευτικό να διαπιστώνει ότι η Apple σε συγκεκριμένες της προϊοντικές κατηγορίες έχει πάψει πια να καταβάλλει οποιαδήποτε προσπάθεια: ακολουθεί απλώς το προβλέψιμο μονοπάτι που χαράζει ο σχεδιασμός των επεξεργαστών της και οι κατασκευαστικές μέθοδοι που υιοθετεί. Ειδικά όσον αφορά στα iPad - και το Apple TV 4K, του οποίου επίσης ανακοινώθηκε νέο και... ελαφρώς αναβαθμισμένο μοντέλο - οι Αμερικανοί δυστυχώς δεν έχουν καν το κίνητρο να προσπαθήσουν, καθώς στο επίπεδο premium της προϊοντικής κατηγορίας των tablet (και των media player για το Apple TV 4K) συνολικά "παίζουν χωρίς αντίπαλο". Αυτό δεν σημαίνει, ωστόσο, πως δεν θα έπρεπε να επιδιώκουν ούτως ή άλλως ουσιαστική και όχι... ονομαστική εξέλιξη των προϊόντων αυτών. Όχι;

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ