Αρκετά με την κοροϊδία, Apple: δεν υπάρχουν iPad "Pro"

Πρόθεση τέτοια δεν υπήρχε ποτέ, το iPadOS 15 το αποδεικνύει - πώς;

Πιστή στο καθιερωμένο της "ραντεβού" του Σεπτεμβρίου, η Apple πριν από λίγες ημέρες προσέφερε νέες εκδόσεις των λειτουργικών συστημάτων των συσκευών της. Γνωρίζαμε ήδη τί να περιμένουμε από την κάθε μία, τις εγκαταστήσαμε ωστόσο όλες ώστε να έχουμε - και πρακτικά πια - μία εικόνα του αν και κατά πόσο εξελίσσουν την εμπειρία χρήσης των συσκευών αυτών για το ευρύ κοινό. Για τα iPad ειδικότερα, άλλωστε, είχαμε την μεγάλη περιέργεια να διαπιστώσουμε σε τί βελτιώνει το iPadOS 15 την λειτουργία του καινούργιου, πανίσχυρου M1 iPad Pro 12.9 που αγοράσαμε πριν από λίγους μήνες με την προοπτική να χρησιμοποιούμε (και) για δουλειά στο εξής.

Από την παρουσίαση της Apple του Ιουνίου είχαμε ήδη αντιληφθεί, δυστυχώς, ότι η καινούργια αυτή έκδοση του iPadOS δεν θα έφερνε στο προσκήνιο κάτι παραπάνω από διορθώσεις που έπρεπε να έχουν γίνει εδώ και πολύ καιρό ή λειτουργίες που άλλοι έχουν υλοποιήσει χρόνια πριν - αποδεικνύοντας πως, όσον αφορά τουλάχιστον στο software, η Apple έχει και επίσημα ξεμείνει από ιδέες εν τέλει. Ελπίζαμε, ωστόσο, πως μικρές βελτιώσεις "στα σημεία" θα καθιστούσαν την χρήση του M1 iPad Pro - μιας συσκευής ισχυρότερης από πάρα πολλά laptop της αγοράς - αν όχι περισσότερο παραγωγική ή γρήγορη, τότε έστω περισσότερο ευχάριστη.

Μετά από μερικές ημέρες χρήσης του iPadOS 15 στο αυτό πανίσχυρο iPad Pro, ωστόσο, μόνο σε ένα συμπέρασμα μπορεί να καταλήξει οποιοσδήποτε: για δουλειά τουλάχιστον, "κανονική" όμως, καθημερινή δουλειά, ο μόνος τρόπος με τον οποίο ένα M1 iPad Pro θα ήταν πραγματική λύση είναι η χρήση σε αυτό του macOS. Βεβαίως είχαμε εξηγήσει από την άνοιξη πώς ακριβώς και γιατί είχε νόημα κάτι τέτοιο, ο Ιούνιος ήλθε, η Apple δεν το προσέφερε. Είναι αλήθεια πως ο αμερικανικός κολοσσός δεν το είχε ποτέ υποσχεθεί, όσοι... ευσεβείς πόθοι κι αν είχαν εκφραστεί στο Web τον Μάρτιο - όταν είχαν αποκαλυφθεί τα M1 iPad Pro - για αυτό το ενδεχόμενο.

Όμως το iPadOS συνεχίζει να είναι υπερβολικά αυστηρά "οριοθετημένο" και εν τέλει περιοριστικό στο πλαίσιο καθημερινής παραγωγικής δουλειάς. Για μικρότερες εργασίες ή για εργασίες όπου ο χρονικός παράγοντας δεν παίζει ρόλο, είναι πιθανό να εξυπηρετήσει κάποιους χρήστες - αλλά... ως εκεί.

Δημοσιογράφοι και αναλυτές επιμένουν πως η Apple δεν προσφέρει στους κατόχους των M1 iPad Pro την επιλογή να αξιοποιήσουν το macOS γιατί αυτό "θα οδηγούσε σε χαμηλότερες πωλήσεις τις σειρές των MacBook της". Υπογραμμίζουν πως "η Apple θα προτιμούσε οι καταναλωτές να αγοράσουν και τα δύο, και ένα iPad και ένα MacBook" και "να χρησιμοποιούν το καθένα βάσει του τί επιτρέπει το λειτουργικό σύστημα του καθενός" (παρ' ότι ένα M1 iPad Pro μαζί με το πληκτρολόγιό του κοστίζουν όσο ένα Μ1 MacBook ή και περισσότερο). Mα... ναι, φυσικά και καταλαβαίνουμε για ποιούς λόγους η Apple θα ήθελε να πουλάει τις διπλάσιες συσκευές σε όλους μας, αλλά για ποιόν ακριβώς λόγο είναι κάτι τέτοιο αποδεκτό εν έτει 2021;

Ας το ξεκαθαρίσουμε, λοιπόν, μια και καλή. Οι επαγγελματίες χρήστες δεν θα κάνουν ποτέ αυτό που η Apple ελπίζει, να αγοράσουν δηλαδή έναν Η/Υ Mac, είτε desktop είτε laptop, και ένα iPad Pro και να προσπαθήσουν να χρησιμοποιήσουν παραγωγικά το καθένα με τον συγκεκριμένο τρόπο που η εταιρεία θα ήθελε να κάνουν. Η ελπίδα αυτή της Apple είναι αστεία, το λιγότερο, καθώς όταν πρόκειται για δουλειά - όχι για γενική χρήση ή για ψυχαγωγική ή ενημερωτική ή ο,τιδήποτε άλλο - οι επαγγελματίες την κάνουν με μία συσκευή ή έστω ένα είδος συσκευής. Οι άνθρωποι π.χ. που γράφουν "εν κινήσει", οπουδήποτε δηλαδή, θα χρησιμοποιήσουν MacBook και όχι iPad λόγω του σωστού, κανονικού πληκτρολογίου που προσφέρει το πρώτο. Οι άνθρωποι που χρησιμοποιούν πολλές εφαρμογές ταυτόχρονα (multitasking) ούτε που θα το πλησιάσουν το iPad, με το iPadOS να κάνει αυτό το σενάριο χρήσης τόσο άβολο. Οι άνθρωποι, δε, που κάνουν εργασίες απαιτητικές σε χρόνους εκτέλεσης και παράδοσης - όπως π.χ. όσοι επεξεργάζονται επαγγελματικά φωτογραφίες, video, ήχο κλπ. - θα χρησιμοποιήσουν έναν desktop Mac ή έστω ένα πανίσχυρο MacBook και εξωτερική οθόνη γιατί... πολύ απλά η δουλειά σε γραφείο, με mouse, γρήγορες συντομεύσεις εντολών στο πληκτρολόγιο, αληθινό multitasking και μεγάλη επιφάνεια εργασίας είναι γι' αυτούς απαραίτητα. Δεν θα χρησιμοποιήσουν iPad, ακόμη και το M1 Pro.

Υπό αυτήν την έννοια, η Apple στην ουσία κοροϊδεύει το καταναλωτικό κοινό, εδώ και πάρα πολύ καιρό, όσον αφορά στα μοντέλα "Pro" των iPad. Η εταιρεία στην πραγματικότητα δεν είχε ποτέ καμία πρόθεση να επιτρέψει σε αυτά τα tablet να εξελιχθούν σε αληθινά επαγγελματικά εργαλεία και το iPadOS 15 είναι απόδειξη του γεγονότος. Η Apple απλώς αποκαλεί αυτά τα iPad "Pro" έτσι ώστε να δικαιολογήσει τις υψηλότερες τιμές πώλησής τους, ενώ ποτέ δεν σκόπευε να χρησιμοποιηθούν στην ουσία διαφορετικά από τα "κανονικά" iPad, μέσες-άκρες. Για χρόνια ο αμερικανικός κολοσσός στις παρουσιάσεις του επαινούσε τους επαγγελματίες που χρησιμοποιούν τα iPad Pro "δημιουργικά" ενώ κατά βάση και η ίδια γνωρίζει πως η συντριπτική πλειοψηφία τους τα χρησιμοποιεί συμπληρωματικά (στην καλύτερη περίπτωση). Η Apple γνωρίζει πως δεν υπάρχουν iPad "Pro". Είναι απλώς εκείνα τα ικανότερα, ακριβότερα iPad που μπορούν να κάνουν κάποια πράγματα παραπάνω - με την προϋπόθεση αυτά τα "παραπάνω" να γίνονται πάντοτε στο πλαίσιο του τρόπου χρήσης που μόνο η ίδια η Apple θέλει να θέτει.

Το αστείο σε όλα αυτά είναι πως η εταιρεία θα μπορούσε κυριολεκτικά "με μία κίνηση" να αλλάξει αυτήν την εικόνα, ειδικά στα μάτια των κατόχων M1 iPad Pro: να επιτρέψει την εγκατάσταση του macOS στις συσκευές αυτές. Αλλά όχι, η Apple δεν προσφέρει αυτήν την επιλογή γιατί - ενώ κατασκευάζει tablet ικανά να αξιοποιήσουν πλήρεις, κανονικές επαγγελματικές εφαρμογές - βάζει το δικό της χρηματικό συμφέρον πάνω από το ενδεχόμενο να βοηθήσει τους πελάτες της. Αυτό που θα προσέφερε το macOS σε ένα M1 iPad Pro, όταν όλα έχουν ειπωθεί, είναι η ευκολία: να μην χρειάζεται να ταλαιπωρείται κανείς με το iPadOS όταν χρειάζεται να κάνει μία δουλειά οπουδήποτε, οποτεδήποτε, γρήγορα. Κανείς δεν πρόκειται να αγοράσει ένα MacBook/MacBook Pro για την περίπτωση να προκύψει κάτι επείγον ενώ βρίσκεται εκτός σπιτιού. Ένα M1 iPad Pro σε "διπλό ρόλο", όμως, ως κορυφαίο tablet και ικανό laptop για μια μεγάλη γκάμα από εργασίες, θα μπορούσε να προσελκύσει το ενδιαφέρον ανθρώπων που σε άλλη περίπτωση δεν θα σκέπτονταν καν την αγορά iPad.

Ελπίζοντας σε υψηλότερες πωλήσεις συνολικές, η Apple το αρνείται αυτό στους πελάτες της ως επιλογή. Είναι βεβαίως δικαίωμά της. Ενδέχεται ωστόσο να διαπιστώσει - σε κάποια χρονική στιγμή όχι μακριά από την σημερινή - ότι η απληστία και η αλαζονεία μπορούν να απομακρύνουν από αυτήν ακόμη και ορισμένους από τους πιστούς της οπαδούς, πόσο μάλλον το ευρύτερο καταναλωτικό κοινό. Γιατί να αγοράσει κανείς ένα μοντέλο "Pro" από τα διαθέσιμα iPad, αφού μόνο επαγγελματικό εργαλείο δεν είναι τελικά; Δεν υπάρχει κανένα νόημα. Κι ενώ ο γράφων δεν σκοπεύει να επιστρέψει το M1 iPad Pro 12.9 που αγόρασε - όπως έκαναν πολλοί χρήστες μετά από την παρουσίαση της Apple τον Ιούνιο - δεν σκοπεύει και να ξαναγοράσει μοντέλο "Pro" οποιουδήποτε iPad, κι ας έχει αλλάξει τρία τέτοια από το 2016. Υπάρχει και ένα όριο, Apple, στο πόσο πολύ μπορεί να αντέξει κάποιος την κοροϊδία. Τόσο απλά.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ