Apple: Από το iOS, στο OS-X

Στοιχεία από iPad στο επόμενο λειτουργικό των Mac

Κάτι για το οποίο πολλές συζητήσεις είχαν γίνει αλλά ελάχιστες βάσιμες εικασίες είχαν εκφραστεί πριν από τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου της Apple, ήταν η κατεύθυνση στην οποία έχει αποφασίσει να κινηθεί η αμερικανική εταιρεία με την επόμενη έκδοσή του λειτουργικού της για Mac, του OS-X Lion. Γνωρίζαμε ότι θα ήταν σημαντικότερη αναβάθμιση από αυτήν του Snow Leopard, η οποία είχε εν τέλει χαρακτήρα βελτιστοποίησης. Κάποια... hints έπρεπε να είχαμε διακρίνει στην κυκλοφορία των Magic Mouse και Magic Trackpad για τους desktop υπολογιστές της Apple. Λαμβάνοντας και τα δύο υπόψιν, ωστόσο, δύσκολα θα μπορούσε κανείς να προβλέψει πόσο πολύ εννοεί η αμερικανική εταιρεία να ενοποιήσει τη συλλογιστική λειτουργίας όλων της σχεδόν των προϊόντων.

Βάσει των όσων επέδειξε ο Steve Jobs στην χθεσινή συνέντευξη Τύπου, η Apple σκοπεύει να κάνει κάτι τόσο έξυπνο, όσο και προφανές. Να αξιοποιήσει την παράλληλη εμπειρία χρήσης που έχουν εκατομμύρια άνθρωποι από τους Η/Υ, τα iPhone/iPod Touch και το iPad, ώστε να επιτύχει εκείνο το... θεωρητικά εύκολο πράγμα - αλλά πρακτικά δύσκολο, όπως έχει αποδειχθεί - δηλαδή το χειρισμό PC με την αφή. Στο OS-X Lion έχουν ενσωματωθεί νέα συστήματα και τεχνολογίες, οι οποίες μετατρέπουν ουσιαστικά ολόκληρο το desktop σε μία επιφάνεια που δέχεται εντολές παρόμοιες με αυτές που δίνουμε στις οθόνες αφής των iPhone.

Η διαφορά με τα αντίστοιχα σημερινά PC που βασίζονται σε οθόνες αφής και Windows 7; Η επιφάνεια χειρισμού: η Apple - και εν τέλει θα συμφωνήσουμε μαζί της - θεωρεί πως προσπαθώντας να χειριστεί κανείς ένα λειτουργικό για Η/Υ αγγίζοντας την ίδια την οθόνη είναι κουραστικό και αναποτελεσματικό. Συν τοις άλλοις, τα μέχρι σήμερα λειτουργικά - Windows, Linux αλλά και το OS-X - δεν έχουν αληθινά σχεδιαστεί για χρήση με την αφή. Η αμερικανική εταιρεία, λοιπόν, προτείνει τις οριζόντιες και όχι τις κάθετες επιφάνειες - με άλλα λόγια προϊόντα όπως το Magic Mouse και το Magic Trackpad - ως μέσο "επαφής" του χρήστη με το λειτουργικό, υπό την προϋπόθεση αυτό να είναι σχεδιασμένο με αυτή τη συλλογιστική. Όπως θα είναι, σύμφωνα με την Apple, το OS-X Lion.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ