Apple: Από το iOS, στο OS-X

Στοιχεία από iPad στο επόμενο λειτουργικό των Mac

Δεν θα αναφερθούμε με μεγάλη λεπτομέρεια στις νέες λειτουργίες που ανακοίνωσε η Apple για το OS-X Lion, καθώς σίγουρα θα υπάρξει η ευκαιρία να αναλυθούν στο μέλλον. Αρκεί να αναφέρουμε ότι με τα Launchpad και Mission Control "μεταφέρει" την επιφάνεια εργασίας του iPad στο desktop ώστε οι εφαρμογές (α) να είναι επιλέξιμες και διαχειρίσιμες με κινήσεις αφής, (β) να ομαδοποιούνται και (γ) να είναι εύκολη η εκτέλεσή τους σε πλήρη οθόνη και η γοργή εναλλαγή μεταξύ τους. Οι εφαρμογές αυτές καθ' αυτές υποστηρίζουν επίσης κινήσεις αφής - πάρα πολλές από αυτές παρέχονται από το ίδιο το λειτουργικό - και θα έχει σαφώς ενδιαφέρον να δούμε πώς οι τρίτες εταιρείες ανάπτυξης λογισμικού θα συνδυάσουν τόσο το mouse όσο και τις κινήσεις αφής για να προσφέρουν κάτι νέο σε προγράμματα γνωστά.

Ο τρόπος λειτουργίας των iPhone και iPad μεταφέρεται στο desktop των Mac και κατά μία άλλη έννοια. Η Apple είναι ήδη στη διαδικασία δημιουργίας ενός... App Store για το OS-X (!), απ' όπου οι χρήστες Mac θα μπορούν να αποκτήσουν απευθείας εφαρμογές, όπως ακριβώς κάνουμε σήμερα με τα apps για iPhone ή iPad. Η λειτουργία του App Store για OS-X, μάλιστα, δεν θα περιμένει την κυκλοφορία του Lion - το οποίο αναμένεται το καλοκαίρι του 2011 - αλλά θα ξεκινήσει σε ένα τρίμηνο περίπου με το Snow Leopard. Θα προσφέρει, δε, όλες τις ευκολίες που έχουν συνηθίσει οι κάτοχοι iPhone/iPad, όπως την ενημέρωση των εφαρμογών με ανανεώσεις γρήγορα και εύκολα, αλλά πιθανώς και όλες τις... ιδιαιτερότητες που έχουν συνηθίσει οι εταιρείες ανάπτυξης, όπως τον καθολικό έλεγχο της Apple όσον αφορά το ποιές εφαρμογές έχουν ή δεν έχουν θέση στο Store.

Παραμένοντας στον τομέα του λογισμικού, η Apple επιβεβαίωσε και την αναμενόμενη νέα έκδοση του iLife, του σετ προγραμμάτων της για τη δημιουργία, επεξεργασία και διαχείριση ψηφιακού περιεχομένου σε Mac. Αν και όλες οι εφαρμογές της σουίτας αυτής είχαν να επιδείξουν νέα στοιχεία, μιλάμε για απλώς χρήσιμες, πρακτικές βελτιώσεις κι όχι κάτι επαναστατικό. Όχι τυχαία, πάντως, πολλές από τις πιο ενδιαφέρουσες σχετίζονταν επίσης με το χειρισμό αφής. Άξια αναφοράς είναι και η υποστήριξη του Facetime (της εφαρμογής βιντεοκλήσεων του iPhone 4) κι από το OS-X πια, ώστε οι χρήστες Mac και οι χρήστες των δύο πιο πρόσφατων φορητών συσκευών της Apple να επικοινωνούν με εικόνα και ήχο. Η δυνατότητα αυτή είναι διαθέσιμη από σήμερα για όλους τους κατόχους OS-X. Pas mal!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ