Android: για Internet, δημοφιλέστερο των Windows

Τα smartphones σε παγκόσμιο επίπεδο περισσότερο χρησιμοποιούμενα από τα PC, με άλλα λόγια - έκπληξη, καμία

Το ξέραμε εδώ και χρόνια πως ήταν απλώς... θέμα χρόνου να έλθει αυτή η μέρα, βέβαια, αλλά ακόμη κι έτσι πρόκειται για κάτι σημαντικό. Με τα smartphones να βρίσκουν τον δρόμο τους στα χέρια εκατοντάδων εκατομμυρίων καταναλωτών κάθε χρόνο, και την παράλληλη μείωση στις πωλήσεις των "παραδοσιακών" προσωπικών υπολογιστών σε όλο τον κόσμο, τα δύο λειτουργικά συστήματα που στηρίζουν τα πιο πολλά κινητά και τα πιο πολλά PC αντίστοιχα, το Android και τα Windows, διεκδικούσαν και διεκδικούν πολύ από τον ίδιο χρόνο στην καθημερινότητα των χρηστών. Κυρίως λόγω της εκτενούς τους χρήσης σε εργασιακό περιβάλλον, τα Windows μέχρι σήμερα ποσοστιαία προηγούνταν. Ε, αυτό εδώ και λίγες ημέρες δεν ισχύει πια: το Android είναι το ευρύτερα χρησιμοποιούμενο λειτουργικό σύστημα στον κόσμο!

Η διαπίστωση προκύπτει από τα στοιχεία της πασίγνωστης εταιρείας StatCounter, η οποία εκδίδει τακτικά αναλυτικές αναφορές για την χρήση του Web από το καταναλωτικό κοινό. Σύμφωνα με τα στοιχεία Μαρτίου 2017 σε όλων των ειδών τις συσκευές - Η/Υ desktop και laptop, smartphones, tablets και υβριδικές - η χρήση του Internet προήλθε κατά 37.93% μέσα από Android και κατά 37.91% μέσα από Windows. Όπως περιμένει κανείς βάσει των μεριδίων αγοράς που έχουν διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια, το iOS της Apple ακολουθεί με ποσοστό 13.11%, ενώ το λειτουργικό της ίδιας εταιρείας για Η/Υ, το OS-X, βρίσκεται ακόμη πιο μακριά: μόλις το 5.18% της συνολικής χρήσης Internet γίνεται από χρήστες Mac.

Όσον αφορά στα λειτουργικά συστήματα για προσωπικούς υπολογιστές μόνο, βέβαια, τα Windows συνεχίζουν να κατέχουν το συντριπτικό 85% της Δικτυακής χρήσης παγκοσμίως - ενώ συγκεκριμένα στις ΗΠΑ τα Windows παραμένουν το δημοφιλέστερο λειτουργικό σύστημα ανεξαρτήτως τύπου συσκευής (39.5% Δικτυακής χρήσης), με το Android να κατέχει εκεί μόλις το 21.2% (λιγότερο και από το 25.7% του iOS). Όμως σε παγκόσμιο επίπεδο η άνοδος του Android ήταν από τα πλέον θεαματικά πράγματα που συνέβησαν στην ιστορία της τεχνολογίας, αν σκεφτεί κανείς πως μόλις πριν από 5 χρόνια το ποσοστό Δικτυακής χρήσης από συσκευές βασισμένες σε αυτό δεν ξεπερνούσε το 2.4% (!).

Δεν χρειάζεται να είναι κανείς... αναλυτής για να αποδώσει αυτήν την εξέλιξη στις απίθανα υψηλές πωλήσεις smartphones με Android σε πολυπληθείς χώρες της Ασίας - Κίνα, Ινδία, Κορέα, Ιαπωνία - όπου τα PC δεν είναι σε καμία περίπτωση τόσο δημοφιλή πια. Μπορεί όμως να σκιαγραφήσει κανείς με ευκολία την όλη εξέλιξη των πραγμάτων (και) ως παταγώδη ήττα της Microsoft, η οποία απέτυχε οικτρά σε κάθε της προσπάθεια να μεταφέρει την επιτυχία των Windows από τους Η/Υ στις φορητές συσκευές όλων των ειδών. Πρόκειται για ισορροπία ανάμεσα στα PC και τα smartphones, πάντως, που δεν προβλέπεται να αλλάξει σύντομα και, αν μη τί άλλο, μόνο προς την πλευρά των smartphones πιθανή να "γείρει" περαιτέρω όσο περνά ο καιρός. Παραμένει στο μυαλό κανενός ως απορία το γιατί ο εκλιπών Steve Jobs ήθελε τόσο παθιασμένα να "σβήσει" το Android από τόσο νωρίς; Τώρα είναι πια... αργά.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ