PlayStation: όχι πια μόνο στο σαλόνι, μα... παντού

Η Sony επεκτείνει την έννοια του πολύτιμου brand της, σαφώς κερδισμένοι όλοι οι gamers

Αυτός είναι, τελικά, ο λόγος για τον οποίο ίσως θα έπρεπε να αποφεύγει πολύς κόσμος - συμπεριλαμβανομένων πολλών δημοσιογράφων... - να κρίνει και να σχολιάζει κινήσεις ή επιλογές εταιρειών όπως η Sony, οι οποίες κάνουν σχεδιασμό σε βάθος διετίας ή τριετίας χωρίς να "ανοίγουν τα χαρτιά τους" ποτέ: είναι πολύ πιθανό, αξιολογώντας μεμονωμένες τέτοιες κινήσεις ή επιλογές αποσπασματικά, να κάνει λάθη στην εκτίμησή του ακριβώς επειδή δεν έχει στην διάθεσή του "την μεγάλη εικόνα" που τα στελέχη αυτών των εταιρειών γνωρίζουν έχοντας στα χέρια τους όλα τα δεδομένα και τις λεπτομέρειες. Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει κανείς "κάνοντας ένα βήμα πίσω" για να κρίνει πού βρίσκεται, στα μέσα του καλοκαιριού 2023, το PlayStation: σε ένα σημείο όπου, αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς, δεν περιμέναμε πως θα βρισκόταν όταν το PS5 ξεκινούσε την πορεία του τον Νοέμβριο του 2020. Σ' ένα σημείο διαφορετικό αλλά, από όλες σχεδόν τις απόψεις, καλύτερο και περισσότερο ευνοϊκό για το μέλλον του.

H Sony δείχνει να είχε καταλάβει πριν από την έλευση του PS5 πως ένα brand όπως αυτό του PlayStation δεν μπορεί να συνεχίσει να εξελίσσεται αν παραμείνει αυστηρά στην "παραδοσιακή" του μορφή, αυτήν του οικιακού συστήματος ψυχαγωγίας κάτω από την τηλεόραση του σαλονιού, για πάντα. Αυτό το προϊόν παραμένει πολύ σημαντικό και είναι "η αιχμή του δόρατος" για τα υπόλοιπα, αλλά δεν μπορεί να είναι πλέον το μόνο που θα στηρίζει την λέξη "PlayStation" ως έννοια. Οι Ιάπωνες ξεκίνησαν, λοιπόν, να επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους "γύρω από" αυτό το brand, έτσι ώστε να ξεκινήσει να σημαίνει περισσότερα πράγματα σε περισσότερους ανθρώπους. Ένα fast forward 30 μηνών, από την πρεμιέρα του PS5 στο σήμερα, δικαιώνει τον ιαπωνικό κολοσσό: για να ψυχαγωγηθεί κανείς με PlayStation σήμερα, δεν είναι υποχρεωτικό να κάτσει μπροστά στην τηλεόραση του σαλονιού.

Αυτό, φυσικά, παραμένει η πρώτη και προφανής επιλογή: το PS5 έχει στην διάθεσή του πιο πολλά games από οποιοδήποτε PlayStation στην ιστορία, όντας ικανό να αξιοποιήσει πρακτικά όλα τα games του PS4 (πάνω από 3500) και όλα εκείνα που έχουν δημιουργηθεί αποκλειστικά γι' αυτό. Σχεδόν 500 από αυτά τα games, ανάμεσά τους πάρα πολλά αληθινά κορυφαία στην κατηγορία τους, μπορεί να τα παίξει κανείς απεριόριστα και οποτεδήποτε για έναν ολόκληρο χρόνο με μόλις €99.99 μέσω της συνδρομητικής υπηρεσίας PS Plus Extra, επιλογή αξίας υψηλότερης από ποτέ για τους κατόχους PS5. Το ισχυρότερο PlayStation, άλλωστε, θα περάσει στην επόμενη φάση της εξέλιξης των games του τον Οκτώβριο με την κυκλοφορία του Spider-man 2, του πρώτου τίτλου "μεγάλου βεληνεκούς" της Sony δημιουργημένου αποκλειστικά για PS5. Τα πράγματα που θα δούμε από το 2024 και μετά - όταν οι πιο πολλές εταιρείες ανάπτυξης games θα ολοκληρώσουν την παρουσία τους στο PS4 και θα επικεντρωθούν στο PS5 - θα είναι, πιστεύουμε, απίθανα.

Όμως ο... καναπές του σαλονιού δεν είναι επιβεβλημένος πια. Games των PlayStation μπορεί να παίξει κανείς και εκτός σπιτιού, οπουδήποτε, αξιοποιώντας το αγαπημένο του smartphone ή tablet και την λειτουργία Remote Play των PS4/PS5: αυτή επιτρέπει την ενεργοποίηση των δύο συστημάτων "από μακριά", την εκτέλεση οποιουδήποτε τίτλου έχουν εγκατεστημένο στον αποθηκευτικό τους χώρο και στην συνέχεια το παιχνίδι με αυτόν τον τίτλο στο smartphone ή στο tablet μέσω streaming. Κάποτε το Remote Play το... τολμούσαμε μόνο μέσω Wi-Fi εντός σπιτιού, όμως την τελευταία διετία το 5G έχει κάνει και στην χώρα μας σημαντική πρόοδο, με αποτέλεσμα - όπου υπάρχει καλή λήψη - να έχουμε πρόσβαση με ταχύτητες άνω των 300, 400 ή 500 Mbps (όταν οι απαιτήσεις της λειτουργίας αυτής δεν ξεπερνούν τα 15 Mbps). Έχουμε δοκιμάσει τον τελευταίο καιρό την λειτουργία αυτή "εκεί έξω" τόσο με iPhone και τον εξωτερικό προσαρμογέα-χειριστήριο Razer Kishi, όσο και με Android tablet, 5G hotspot και το DualSense του PS5, με εξαιρετικά αποτελέσματα. Σε ορισμένα είδη games η όλη εμπειρία αποδεικνύεται τόσο καλή, ώστε είναι σαν να έχεις πάντοτε... "ένα PS5 στην τσέπη", κυριολεκτικά!

Η Sony μάλιστα προσφέρει και έναν ακόμη τρόπο απομακρυσμένης πρόσβασης σε games των PlayStation, ο οποίος δεν απαιτεί καν την ενεργοποίηση των PS4/PS5 για να τα παίξει κανείς οπουδήποτε. Οι συνδρομητές της υπηρεσίας PlayStation Plus Premium (αντί €119.99 για έναν χρόνο) έχουν πρόσβαση σε αυτά τα games μέσω streaming: βρίσκονται δηλαδή στους servers της Sony και ο καταναλωτής τα παίζει απευθείας σε PS4, PS5 ή PC χωρίς χρειάζονται εγκατάσταση στον δικό τους αποθηκευτικό χώρο. Ισχύουν οι ίδιες απαιτήσεις στην ταχύτητα λήψης δεδομένων - τα 15 Mbps που δεν θεωρούνται πολλά πλέον, είτε μέσω Wi-Fi είτε μέσω 5G - και η όλη ψυχαγωγική εμπειρία είναι επίσης πολύ καλή. Ο ιαπωνικός κολοσσός, μάλιστα, βρίσκεται στο στάδιο δοκιμών για να διαθέσει αυτήν την λειτουργία και με games του PS5 (υποθέτουμε στο ίδιο πλαίσιο συνδρομής του PS Plus) κάποια στιγμή μέσα στους επόμενους μήνες, προσφέροντας παράλληλα και την συσκευή που μέχρι στιγμής ονομάζει Project Q για παιχνίδι με games του PS5 οπουδήποτε μέσα στο σπίτι σε υψηλή ποιότητα αναπαραγωγής.

Έπειτα είναι τα games των PlayStation που είναι διαθέσιμα πλέον σε PC. Αυτά περιλαμβάνουν εξαιρετικά δείγματα - από τα Horizon Zero Dawn και God of War μέχρι τα Spider-man και Returnal - τα οποία μπορεί να παίξει κανείς με ή χωρίς Δικτυακή σύνδεση σε οποιονδήποτε Η/Υ desktop ή laptop πληροί τις απαιτήσεις συστήματος για κάθε έναν από αυτούς τους τίτλους (και με την ευελιξία στις ρυθμίσεις απόδοσης που έχουμε στα PC games). Τα games αυτά παίζονται άλλωστε και... εν κινήσει, καθώς είναι συμβατά με το Steam Deck, το Asus ROG Ally και άλλα φορητά συστήματα PC gaming που αξιοποιούν το Steam ή το Epic Games Store, προσφέροντας σε όσους είχαμε αγαπήσει το... αδικοχαμένο PlayStation Vita, το πλησιέστερο πράγμα που μπορούμε να έχουμε σε έναν σύγχρονο διάδοχό του. Και τα PC μπορούν, άλλωστε, να αξιοποιήσουν την λειτουργία Remote Play όπως τα κινητά ή τα tablet, παρέχοντας πρόσβαση σε όλα τα games που έχουν οι καταναλωτές εγκατεστημένα στο PS4 ή το PS5 τους, από μακριά, παίζοντάς τα άνετα με DualShock4 ή DualSense.

Όλα τα παραπάνω επιβεβαιώνουν στην πράξη τον τίτλο αυτού του άρθρου: η έννοια "PlayStation" δεν είναι πια περιορισμένη στο σαλόνι. Μπορεί να προσφέρει ψυχαγωγία παντού. Αν θέλει να... χαριτολογήσει κανείς, μάλιστα, μπορεί να πει πως ισχύει και κάτι άλλο: το PlayStation μπορεί εδώ και μερικούς μήνες να "μεταφέρει" τους ίδιους τους παίκτες, παντού και... "αλλού"! Αναφερόμαστε, φυσικά, στο PlayStation VR2, το περιφερειακό εικονικής πραγματικότητας της Sony για το PS5, το οποίο μπορεί να προσφέρει αλληλεπιδραστικές εμπειρίες σε περιβάλλον VR περισσότερο αληθοφανείς και πειστικές από ποτέ. Το PS VR2 προσφέρει ήδη πάνω από 50 διαφορετικά games και πολλά από αυτά αληθινά "ταξιδεύουν σε άλλη διάσταση" τον παίκτη, από τις επαγγελματικές αγωνιστικές πίστες αυτοκινήτων και τις εξέδρες συναυλιών, μέχρι την προϊστορική εποχή, τον Μεσαίωνα και... το διάστημα. Στον ορίζοντα, δε, βρίσκονται πολλά περισσότερα games και οι κάτοχοι PS VR2 μπορούν να προσβλέπουν σε ορισμένα άκρως εντυπωσιακά τους επόμενους μήνες.

Επιστρέφοντας στην αρχική διαπίστωση, λοιπόν: όταν το PS5 ξεκινούσε τον Νοέμβριο του 2020, ήταν πολύ δύσκολο για οποιονδήποτε να φανταστεί πόσα περισσότερα πράγματα θα σήμαινε η λέξη "PlayStation" σήμερα, λιγότερο από τρία χρόνια μετά. Σημαίνει βέβαια "ψυχαγωγία στο σαλόνι", όπως σήμαινε πάντοτε, αλλά και "ψυχαγωγία εκεί έξω, οπουδήποτε", και "ψυχαγωγία με κινητό ή tablet", και "ψυχαγωγία με PC", και "ψυχαγωγία σε περιβάλλον εικονικής πραγματικότητας"... όλα με συσκευές, περιεχόμενο και υπηρεσίες PlayStation. H Sony βρίσκεται στον σωστό δρόμο για την εξέλιξη του πολυτιμότερου brand της σε κάτι ακόμη ευρύτερο και καλύτερο - και τώρα, που "όλα τα κομμάτια του παζλ μπαίνουν στη θέση τους", το πλάνο της δείχνει περισσότερα υποσχόμενο από ποτέ. Για να δούμε, λοιπόν!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ