PlayStation VR2: η ετυμηγορία

Η άποψή μας για το περιφερειακό εικονικής πραγματικότητας της Sony. Αξίζει όσα κοστίζει;

Στο Αθηνόραμα Digital έχουμε ήδη περιγράψει πόσο ποιοτικά κατασκευασμένο και εύκολο στην χρήση, αλλά και πόσο ικανό είναι το νέο PlayStation VR2, το πρώτο περιφερειακό εικονικής πραγματικότητας της Sony για το PS5, σε επίπεδο hardware και λειτουργιών. Και τα τρία αυτά του χαρακτηριστικά είναι αιδαμφισβήτητα αλλά, όταν όλα έχουν ειπωθεί, τα €599 του κόστους του δεν είναι ποσό ευκαταφρόνητο: είναι, για την ακρίβεια, περισσότερα χρήματα από όσα ζητά το σύστημα που ελέγχει το ίδιο το PS VR2 - δηλαδή το PlayStation5 - σχέση που, ιστορικά, δεν βοήθησε τα περιφερειακά άλλων συστημάτων οικιακής ψυχαγωγίας. Αξίζει, λοιπόν, το νέο προϊόν της Sony το κόστος στο οποίο αντιστοιχεί αν ληφθούν όλοι οι παράγοντες στα υπ' όψιν;

Αυτή η τελευταία συνθήκη είναι ουσιαστικά "το κλειδί" για να κρίνει οποιοσδήποτε την αξία του PS VR2. Όχι, με "την πρώτη ανάγνωση" το νέο προϊόν της Sony δεν φαντάζει προσιτό, μα δεν παύει να είναι ο ασύγκριτα φθηνότερος τρόπος να απολαύσει κανείς ψυχαγωγικές εμπειρίες εικονικής πραγματικότητας σε αυτό το υψηλό επίπεδο. Με περίπου €1100 (για το PS VR2 και την Digital Edition του PS5) αποκτά κανείς πρόσβαση στο είδος της απεικόνισης και χειρισμού που άλλα προϊόντα χρειάζονται τα... τριπλάσια χρήματα για να προσφέρουν. Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι: ένα HTC Vive Pro 2 ή ένα Valve Index VR, μαζί με ένα PC ικανό να αποδώσει τα γραφικά που αποδίδει το PS5 με PS VR2, κοστίζουν από κοινού €3000 ή περισσότερα αυτήν την στιγμή!

Είναι εξαιρετικά δύσκολο να μην εντυπωσιαστεί κανείς με αυτό που έχει καταφέρει η Sony: οι Ιάπωνες στην ουσία προσφέρουν ένα εξελιγμένο σύστημα για VR games στο 1/3 του κόστους του ανταγωνισμού - και μάλιστα έχοντας προσθέσει σε αυτό χαρακτηριστικά και δυνατότητες που εκείνα δεν έχουν. Το PS VR2 είναι επίσης εξ αρχής σχεδιασμένο ώστε να είναι φιλικό στο πλατύ κοινό και, ίσως το σημαντικότερο, είναι εστιασμένο στα games αυτά καθ΄αυτά. Δεν είναι ένα σύστημα VR... γενικών καθηκόντων: κάθε του δυνατότητα έχει υλοποιηθεί με τρόπο που να ευνοεί την απόδοση video games σε περιβάλλον VR. Η λειτουργία Cinematic Mode είναι ευπρόσδεκτο bonus, ίσως προστεθούν κι άλλες στο μέλλον, όμως το PS VR2 θα έχει πάντα ως αντικείμενο τα games. Σε μία αγορά που τελευταία αμφισβητεί την πραγματική αξία των εννοιών AR και VR "έτσι γενικά", η προσήλωση του προϊόντος της Sony είναι προσόν.

Το κόστος του PS VR2 δεν είναι λοιπόν, στην πραγματικότητα, τόσο υψηλό όσο "ακούγεται" αρχικά, όμως η αξία του εν τέλει συνδέεται άμεσα με το τί θα προσφέρει στον καθένα ξεχωριστά - κάτι που προφανώς δεν είναι το ίδιο εύκολο να προσδιορίσει κανείς. Για παράδειγμα: είναι το PS VR2 από μόνο του λόγος για να αποκτήσει κανείς ένα PlayStation5, έτσι ώστε να παίξει τα πρώτα του VR games με αυτά; Για οποιονδήποτε το συνολικό κόστος των €1100 δεν είναι υψηλό, ναι. Για οποιονδήποτε χρειάζεται μία... δικαιολογία να το κάνει, υπάρχει και τέτοια: το Gran Turismo 7 σε VR. Για οποιονδήποτε άλλον, η αγορά κι αξιοποίηση του PS5 τώρα και η αναμονή μέχρι να προκύψουν περισσότερες τέτοιες δικαιολογίες ίσως είναι για την ώρα προτιμότερη.

Τί ισχύει, ωστόσο, για τα 32 εκατομμύρια καταναλωτών που έχουν ήδη αποκτήσει ένα PS5; Εδώ χρειάζεται... περισσότερη συζήτηση. Οι κάτοχοι PlayStation5 που αγαπούν το GT7 και ασχολούνται εκτενώς με αυτό, θα το χαρούν σε ακόμη μεγαλύτερο βαθμό σε περιβάλλον εικονικής πραγματικότητας - για τους συγκεκριμένους, λοιπόν, η αγορά ενός PS VR2 σαφώς αξίζει. Το ίδιο ισχύει για όσους απόλαυσαν το Resident Evil Village της Capcom (η έκδοση για PS VR2 είναι εντυπωσιακά περισσότερο πειστική και τρομακτική!) αλλά και για όσους παίζουν το υπέροχο No Man's Sky της Hello Games (το οποίο προσφέρει οπτικοακουστικό τομέα και ανάδραση καλύτερα από ποτέ στο PS5). Με δεδομένο το γεγονός ότι οι αναβαθμίσεις και των τριών αυτών τίτλων σε περιβάλλον εικονικής πραγματικότητας προσφέρονται δωρεάν, για τους φίλους των συγκεκριμένων games η αγορά ενός PS VR2 αξίζει. Από την στιγμή που θα το αποκτήσουν, έχουν στην διάθεσή τους πληθώρα άλλων ποιοτικών τίτλων για PS VR2, όπως τα The Last Clockwinder, Townsmen VR, Star Wars: Tales from the Galaxy’s Edge και Kayak VR.

Για τους παίκτες που αρέσκονται σε άλλου τύπου games από τα προαναφερθέντα, το PS VR2 ίσως δεν είναι το ίδιο εύκολο να προταθεί. Το Horizon: Call of the Mountain είναι απίστευτο αλλά... οριακά δεν είναι από μόνο του λόγος απόκτησης ενός PS VR2 για όσους δεν τρέφουν ήδη ενδιαφέρον για την σειρά των Horizon. Καταναλωτές, επίσης, που έχουν απολαύσει άλλες ποιοτικές παραγωγές του αρχικού PlayStation VR στο παρελθόν - όπως τα Moss, Thumper, Tetris Effect ή Rez Infinite - μπορεί να ενδιαφέρονται να τα απολαύσουν εκ νέου σε υψηλότερη ποιότητα εικόνας και ήχου, μπορεί και όχι. Σχετικά είναι αυτά, φυσικά, όμως έχουμε την αίσθηση πως πολλοί καταναλωτές θα προτιμούσαν να είχαν στην πρεμιέρα του PS VR2 στην διάθεσή τους λιγότερους αλλά περισσότερο πρωτότυπους και θελκτικούς τίτλους παρά τόσες δεκάδες διαφορετικούς που όμως είτε έχουν παίξει είτε ξαναδεί στο PS VR ή κάπου αλλού.

Περισσότερο από τα παραπάνω, ωστόσο, αν υπάρχει ένα στοιχείο που θα μάς εμπόδιζε να προτείνουμε "με το χέρι στην καρδιά" το PS VR2 για αγορά σε όλους τους κατόχους PS5 ανεξαιρέτως, είναι το μελλοντικό πρόγραμμα κυκλοφοριών για το νέο περιφερειακό της Sony: δεν έχουμε, κατά βάση, σαφή εικόνα της μορφής του ακόμη. Τα 40 games που προσφέρονται για PS VR2 την πρώτη μέρα κυκλοφορίας του είναι αρκετά σε αριθμό και ποικιλία, και ικανά να ικανοποιήσουν την περιέργεια των καταναλωτών για διαφορετικών τύπων ψυχαγωγικές εμπειρίες σε περιβάλλον εικονικής πραγματικότητας, αλλά δεν ξέρουμε τί μάς επιφυλάσσουν οι επόμενοι τρεις, έξι ή δώδεκα μήνες. Η Sony έχει αναφέρει πως υπάρχουν ήδη πάνω από 100 games για PS VR2 υπό ανάπτυξη, αλλά δεν έχει κατονομάσει ακόμη πολλές "μεγάλες παραγωγές", τρόπον τινά.

Συν τοις άλλοις, για να είμαστε απολύτως ειλικρινείς, αυτό που πραγματικά χρειάζεται το PS VR2 μέσα στον πρώτο χρόνο διαδρομής του - όπως θα χρειαζόταν και οποιοδήποτε άλλο προϊόν στην θέση του, φυσικά - είναι έναν αριθμό από υψηλής ποιότητας, αληθινά πρωτότυπες, αποκλειστικές σε αυτό παραγωγές που οι καταναλωτές δεν μπορούν να παίξουν πουθενά αλλού. Αυτές είναι οι παραγωγές που θα μετατρέψουν το PS VR2 από "πολλά υποσχόμενο" σε "υποχρεωτική αγορά" στο συντομότερο δυνατό χρονικό διάστημα και αυτό στο οποίο προσβλέπουμε λαμβάνοντας στα υπ' όψιν την εμπειρία και τις δυνατότητες των ομάδων ανάπτυξης της ίδιας της Sony σε ολόκληρο τον κόσμο. Ας μην ξεχνάμε τί είχαν καταφέρει στο αρχικό PS VR!

Δεν χωρά καμία αμφιβολία στο γεγονός, πάντως, ότι και λίγες ακόμη μέρες παιχνιδιού με το PS VR2 είναι αρκετές για να διακρίνει κανείς τις προοπτικές και τις δυνατότητές του (ειδικά όταν δημιουργείται περιεχόμενο ειδικά σχεδιασμένο για να τις αξιοποιεί στο έπακρο). Πολύ καλά games εικονικής πραγματικότητας υπάρχουν και σε άλλες πλατφόρμες VR, όμως μόνο η Sony με την νέα της πρόταση προσφέρει αυτό που μπορεί να χαρακτηρίσει κανείς ως "console gaming σε VR": η εγκατάσταση και ρύθμιση του συστήματός της είναι η απλούστερη δυνατή, η απόδοσή του είναι αξιόπιστη και χωρίς... "αστερίσκους", οι δυνατότητές του είναι εξελιμένες μα διαμορφωμένες για χρήση από το ευρύτερο κοινό. Κανένα άλλο τέτοιο σύστημα δεν συγκεντρώνει αυτά τα χαρακτηριστικά ή τα συνδυάζει με το "ειδικό βάρος" της Sony ως δημιουργού περιεχομένου - πόσο μάλλον, εννοείται, με την δύναμη του PlayStation brand.

Το PS VR2 είναι, συν τοις άλλοις, ένα σύστημα εικονικής πραγματικότητας που έχει ξεκάθαρα βλέψεις για πολύχρονη πορεία και συνεχή βελτίωση στο μέλλον, αποδεικνύντας την πίστη της Sony στην εικονική πραγματικότητα και την πρόθεσή της να επενδύσει εκεί. Σε μία χρονική περίοδο όπως την παρούσα, που άλλες εταιρείες δείχνουν δισταγμό ή και άρνηση να κάνουν το ίδιο, το PS VR2 φαντάζει ως παράτολμο στοίχημα. Βάσει των όσων έχουμε δει μέχρι στιγμής, όμως...; Δεν είναι. Είναι απλώς μεγάλο. Και ανυπομονούμε να δούμε τί μάς επιφυλάσσουν οι επόμενοι 12-24 μήνες διαδρομής του στην αγορά γιατί αν η Sony - σε συνεργασία με τους υπόλοιπους δημιουργούς games για περιβάλλον VR - προσφέρει σε επίπεδο software ό,τι προσέφερε με το PS VR2 σε επίπεδο hardware, μάς περιμένουν εμπειρίες αληθινά συναρπαστικές!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ