PS5 Slim: φωτογραφίες, πληροφορίες, σχολιασμός

Όσα αξίζει να γνωρίζει κανείς για την ανανεωμένη έκδοση του συστήματος οικιακής ψυχαγωγίας της Sony

Όπως είχε προαναγγείλει στις αρχές Οκτωβρίου, η Sony διαθέτει αυτές τις ημέρες και στην χώρα μας την νέα έκδοση του PlayStation5, αυτήν που ανεπίσημα η αγορά αποκαλεί "PS5 Slim". Ο ιαπωνικός κολοσσός είχε καθιερώσει από την εποχή του PSone την συνήθεια της "ανανέωσης" του αρχικού μοντέλου PlayStation κάθε "γενιάς" με ένα νεότερο στον τρίτο ή τέταρτο χρόνο της διαδρομής του, αυτό ακριβώς έχουμε λοιπόν και εδώ: ένα "φρεσκάρισμα", τρόπον τινά, του PS5 που κυκλοφόρησε τον Νοέμβριο του 2020, με μικρές διαφορές "στα σημεία" αλλά την ίδια ακριβώς λειτουργικότητα, συμβατότητα και επιδόσεις.

Έχουμε το μοντέλο αυτό στην κατοχή μας εδώ και μερικές ημέρες, παραθέτουμε λοιπόν τις σχετικές φωτογραφίες από την συσκευασία του, το περιεχόμενό της, το ανανεωμένο PS5 αυτό καθ' αυτό καθώς και τα σχόλιά μας. Για να τα δούμε όλα, ένα-ένα!

Η εμπορική συσκευασία του PS5 Slim δεν διαφέρει σε κάτι από την προηγούμενη, πέρα από τις αναφορές σε νεότερα PlayStation games και τον αυξημένο αποθηκευτικό χώρο στην πίσω της πλευρά.

Η συσκευασία περιέχει όλα όσα προσέφερε κι αυτή του προηγούμενου μοντέλου, αυτά δηλαδή που περιμένει κανείς ως συνοδευτικά ενός σύγχρονου συστήματος οικιακής ψυχαγωγίας: καλώδιο τροφοδοσίας, καλώδιο HDMI 2.1 για σύνδεση με τηλεόραση ή ενισχυτή, καλώδιο σύνδεσης του χειριστηρίου με φορτιστή ή το ίδιο το PS5 για φόρτιση (πλέον USB-C σε USB-C και όχι USB-A σε USB-C), καθώς και τα σχετικά εγχειρίδια (που είναι αυτήν την φορά καλογραμμένα και περισσότερο κατατοπιστικά για το ευρύτερο κοινό). Στην συσκευασία του PS5 "Slim" περιλαμβάνονται επίσης τα δύο πλαστικά στηρίγματα που επιτρέπουν την οριζόντια τοποθέτησή του και βέβαια το συνοδευτικό DualSense (πανομοιότυπο με το υπάρχον μοντέλο).

Το νέο μοντέλο PS5 τελικά από κοντά δείχνει όντως αισθητά μικρότερο από το αρχικό - κυρίως σε ύψος και πλάτος, σίγουρα σε όγκο - ενώ η μαύρη εγκοπή στις δύο πλευρές του περιβλήματός του υιοθετήθηκε μεν για πρακτικούς λόγους (ώστε να διευκολύνεται η τοποθέτηση του οδηγού δίσκων UHD Blu-ray εκ των υστέρων στην εκδοχή που δεν το φέρει εξ αρχής), παραμένει ωστόσο καλαίσθητη. Η επιλογή της Sony, από την άλλη πλευρά, να κάνει τα δύο πάνω πλαστικά τμήματα του αποσπώμενου περιβλήματος "γυαλιστερά" ενώ τα δύο κάτω ματ, ίσως δεν αρέσει σε όλους ανεξαιρέτως. Για αυτούς τους καταναλωτές θα υπάρξουν σίγουρα πολλές εναλλακτικές επιλογές για περιβλήματα - τόσο επίσημες της Sony όσο και άλλων - από τις αρχές του 2024 και μετά.

Στην πρόσοψη οι αξιοσημείωτες αλλαγές είναι δύο: το πλήκτρο εξαγωγής των οπτικών δίσκων έχει μετακινηθεί στο ίδιο το drive από την αρχική θέση που είχε δίπλα στο πλήκτρο ενεργοποίησης του συστήματος (στο σκοτάδι τα... μπερδεύαμε αυτά τα δύο συχνά-πυκνά!), ενώ οι θύρες USB είναι και οι δύο πλέον USB-C (αντί για USB-A και USB-C όπως στο αρχικό μοντέλο). Μόνο μία όμως από τις δύο αυτές θύρες είναι αυξημένης ταχύτητας (USB 3.1) και κατάλληλη για να συνδεθεί σε αυτήν π.χ. το PlayStation VR2. Η άλλη είναι προδιαγραφών USB 2.0 και κατάλληλη για φόρτιση χειριστηρίων ή για εξωτερικά μέσα αποθήκευσης πολυμεσικού περιεχομένου (δηλαδή όχι για games του PS4). Στην φωτογραφία διακρίνονται και τα πλαστικά στηρικτικά για την οριζόντια τοποθέτηση του νέου PS5.

Στο πίσω μέρος του ανανεωμένου PS5 ο αριθμός και τα είδη των θυρών δεν έχει αλλάξει, ορισμένες όμως έχουν αλλάξει θέση: η θύρα HDMI και η θύρα Ethernet έχουν απομακρυνθεί από την θύρα τροφοδοσίας, κάτι που δεν έχει κάποια λειτουργική συνέπεια αλλά καθιστά τα σχετικά καλώδια λιγότερο διαχειρίσιμα. Οι θύρες USB παραμένουν βεβαίως προδιαγραφών 3.1, στις οποίες μπορούν να συνδεθούν εξωτερικά αποθηκευτικά μέσα για απευθείας εκτέλεση games του PS4 από εκεί.

Συνολικά το νέο μοντέλο PS5 δεν φέρνει στο προσκήνιο ριζικές αλλαγές σε σχέση με το αρχικό - αυτός δεν ήταν ποτέ ο στόχος της Sony άλλωστε, πρόκειται για απλή ανανέωση που ιστορικά έχει καθιερώσει η εταιρεία για όλα τα PlayStation - η ευελιξία ωστόσο που προσφέρει στον καταναλωτή για αγορά ή όχι εξ αρχής του οδηγού οπτικών δίσκων UltraHD Blu-ray είναι ευπρόσδεκτη, όπως και ο αξιοποιήσιμος έξτρα αποθηκευτικός χώρος του (γύρω στα 180GB επιπλέον). Άποψή μας είναι πως το "πλήρες" μοντέλο του ανανεωμένου PS5, αυτό δηλαδή που φέρει εξ αρχής τον οδηγό UltraHD Blu-ray, προσφέρει στην πραγματικότητα υψηλότερο δείκτη κόστους/αξίας στα €549 από την Digital Edition στα €449 γιατί επιτρέπει την αξιοποίηση games του PS5 και από οπτικό δίσκο (τα οποία μπορούν συχνά να βρεθούν σε αυτήν την μορφή φθηνότερα απ' ότι στο PlayStation Store κάποιο καιρό μετά από την αρχική τους κυκλοφορία).

Αυτόν τον καιρό μάλιστα η Sony προσφέρει την νέα "πλήρη" έκδοση του PS5 μαζί με έναν "πρώτης γραμμής" τίτλο PS5 γι' αυτό - από τα ολοκαίνουργια Spider-man 2 ή Sports FC24 μέχρι τα Gran Turismo 7 ή God of War Ragnarok - προς €619, κάνοντας έτσι και μία μικρή πρόσθετη έκπτωση σε σχέση με το σενάριο να αγοράζονταν τα δύο προϊόντα ξεχωριστά. Αυτή η προσφορά δεν ισχύει για τα όποια ελάχιστα αρχικά μοντέλα PS5 με οδηγό δίσκων UHD BD έχουν απομείνει στην αγορά - όταν εξαντληθούν το νέο μοντέλο θα τα αντικαταστήσει πλήρως - οπότε είναι ένα πρόσθετο κίνητρο. Το νέο PS5 άλλωστε αναμένουμε να είναι αυτό με το οποίο η Sony θα κινηθεί αποκλειστικά κατά την διάρκεια της επερχόμενης εορταστικής περιόδου και, μόνιμα πια, από το 2024.

Για τις φίλες και τους φίλους του Αθηνόραμα Digital που ενδέχεται να έχουν απορίες ή να χρειάζονται διευκρινίσεις σχετικά με το PS5 Slim, έχουμε δημοσιεύσει ξεχωριστό άρθρο ερωτήσεων και απαντήσεων (FAQ) σε αυτήν την σελίδα.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ