PlayStation Project Q: τα games του PS5 παντού μέσα στο σπίτι

Αξεσουάρ της Sony για ασύρματο παιχνίδι μέσω Remote Play, διαθέσιμο μέσα στο έτος

Στην ίδια Δικτυακή παρουσίαση όπου η Sony επέδειξε πολλά από τα games που έρχονται στα PlayStation, τα PC και το PlayStation VR2, είχαμε και μία έκπληξη - από την κατηγορία των αξεσουάρ αυτή τη φορά. Η εταιρεία αποκάλυψε ένα προϊόν που για την ώρα ονομάζει "Project Q": πρόκειται για αξεσουάρ που συνδυάζει ένα χειριστήριο DualSense με μία οθόνη 8 ιντσών και ανάλυσης HD, προκειμένου να αναπαράγει games από ένα PlayStation5 μέσω ασύρματης μετάδοσης (streaming).

Δεν ήταν λίγοι οι καταναλωτές που... βιάστηκαν να πανηγυρίσουν την ενδεχόμενη επιστροφή της Sony στα φορητά συστήματα ψυχαγωγίας - όπως το ομολογουμένως ικανότατο αλλά "αδικοχαμένο" PS Vita - όμως το Peoject Q δεν είναι κάτι τέτοιο, ούτε έχει σχεδιαστεί με αυτήν την λογική. Δεν έχει δική του επεξεργαστική δύναμη μεγάλη, αλλά "λαμβάνει" μέσω Wi-Fi οποιαδήποτε games για PS4/PS5 έχουν εγκατασταθεί στο PS5 ενός σπιτιού και ο καταναλωτής μπορεί με αυτόν τον τρόπο να τα παίξει χωρίς να κάθεται μπροστά σε μία τηλεόραση όπως συνήθως. Αυτό σημαίνει πως δεν λειτουργεί εκτός σπιτιού (π.χ. μέσω 5G δηλαδή), αλλά και ότι δεν μπορεί να αναπαράγει games των PS3/PS4 που προσφέρονται σε μορφή streaming στους συνδρομητές PS Plus Premium.

Φημολογία σχετική με μία συσκευή streaming της Sony "κυκλοφορούσε" πριν από μερικούς μήνες στο Web - είναι πολύ πιθανό πως η εταιρεία πειραματιζόταν με κάτι τέτοιο εδώ και καιρό - αλλά με όσα γνωρίζουμε γι' αυτό μέχρι στιγμής δεν είναι σαφές σε ποιόν ακριβώς απευθύνεται. Οι καταναλωτές έχουν, μέσες-άκρες, στην διάθεσή τους ήδη την ίδια περίπου δυνατότητα αν συνδυάσουν ένα εξωτερικό χειριστήριο που προσαρμόζεται στο κινητό τους (όπως τα Backbone One ή Razer Kishii) με την λειτουργία Remote Play των PS4/PS5: το αποτέλεσμα στην οθόνη ενός iPhone ή smartphone βασισμένου σε Android είναι εν πολλοίς αυτό αν χρησιμοποιηθεί το επίσημο app της Sony.

Η οθόνη 8 ιντσών του Project Q θα απεικονίζει, βέβαια, τα games του PS5 με τρόπο περισσότερο εντυπωσιακό από αυτόν μιας οθόνης smartphone. Είναι, δε, πολύ πιθανό να αποδίδει και καλύτερο ήχο, όντας μεγαλύτερη σε μέγεθος. Η δοκιμασμένη και οικεία διάταξη των πλήκτρων και γενικότερη αίσθηση που θα προσφέρει το χειριστήριο του Project Q όντας... πλήρως DualSense (υποστηρίζει όλες τις λειτουργίες ανάδρασης του κανονικού) θα έχει επίσης σημασία για κάποιους. Υπάρχουν, κοινώς, πλεονεκτήματα που θεωρητικά θα έχει το Project Q έναντι των άλλων τρόπων με τους οποίους αξιοποιείται η λειτουργία Remote Play αυτήν την στιγμή - και ίσως η Sony "κρατά κάποιον άσσο στο μανίκι της", έχει δηλαδή βρει κάποιο πρόσθετο πλεονέκτημα σαφές έναντι των τρόπων αυτών, το οποίο θ' ανακοινώσει σε δεύτερο χρόνο.

Για ένα αξεσουάρ σαν αυτό ωστόσο - που δεν επιλύει κάποιο μεγάλο ή ενοχλητικό πρόβλημα αλλά λειτουργεί ως πρόσθετη επιλογή, παρ' εκτός κι αν η τηλεόραση στην οποία είναι συνδεδεμένο το εκάστοτε PS5 είναι... δεσμευμένη από άλλα μέλη της οικογένειας μονίμως! - μεγαλύτερη σημασία απ' όλα ίσως έχει το κόστος απόκτησης. Και δεν μπορούμε να φανταστούμε να χρεώνει η Sony για κάτι όπως το Project Q λιγότερα από €199, αν σκεφτεί κανείς πως €69.99 κοστίζει το ίδιο το DualSense. Τα δύο προαναφερθέντα αξεσουάρ που μεταμορφώνουν τα smartphones σε κάτι παρόμοιο, δε, τα Backbone One PlayStation Edition και Razer Kishii v2 δηλαδή, κοστίζουν το λιγότερο €99 χωρίς οθόνη, μεγάλη μπαταρία και ασύρματη διασύνδεση, οπότε.. θα πρέπει να περιμένουμε για να δούμε πόσο χαμηλά μπορεί ή/και προτίθεται να χρεώσει το Project Q όταν κυκλοφορήσει αργότερα μέσα στο έτος.

Στην ίδια Δικτυακή παρουσίαση η εταιρεία ανακοίνωσε και το πρώτο της ζεύγος ενδώτιων ακουστικών (earbuds) με brand του PlayStation. Τα ακουστικά αυτά υπόσχονται υψηλής ποιότητας ήχο τόσο σε games όσο και σε μουσική - υποστηρίζουν μάλιστα και απόδοση ήχου υψηλής πιστότητας (lossless) - ενώ συνεργάζονται και με κινητά ή tablet. Οι φίλοι των PlayStation, πάντως, δεν θα πρέπει να έχουν κανένα παράπονο από την εταιρεία στον τομέα του hardware και των περιφερειακών ή αξεσουάρ: από την αρχή της χρονιάς έχουν κυκλοφορήσει ή ανακοινωθεί τα DualSense Edge, PlayStation VR2, Project Q, PlayStation Earbuds καθώς και το χειριστήριο Access για παίκτες με ειδικές ανάγκες. Και... έπεται συνέχεια!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ