Horizon: Forbidden West Complete Edition

To ιδανικό sequel, στην καλύτερη μορφή που είχε ποτέ

Είδος: Action Adventure
Φορμά: PC
Τιμή: €59,99

Εταιρία: Sony
Διανομή: Sony Interactive Entertainment

Ακολουθώντας πιστά το πλάνο της που θέλει σταδιακά την μετάβαση σε φορμά προσωπικών υπολογιστών κάθε σημαντικού τίτλου της για PlayStation, η Sony διαθέτει σήμερα στο κοινό των PC gamers το Horizon: Forbidden West των PS4/PS5 - και μάλιστα στην πλέον ολοκληρωμένη μορφή του, αυτή που εμπεριέχει και την επέκταση περιεχομένου Burning Shores που είχε κυκλοφορήσει αργότερα. Οι PC gamers και τα Horizon έχουν... περίεργη προϊστορία, βέβαια, καθώς το αρχικό, το Zero Dawn, ήταν ο πρώτος σύγχρονος τίτλος της Sony για Η/Υ και όχι ακριβώς η καλύτερη τέτοια μεταφορά: είχε πολλά τεχνικά προβλήματα την ημέρα της κυκλοφορίας του, τα οποία χρειάστηκαν πολλούς μήνες ενημερώσεων λογισμικού για να διορθωθούν πλήρως, ενώ μακριά από το ιδανικό ήταν και η "προσαρομοστικότητά" του σε διαφορετικών δυνατοτήτων PC.

Έκτοτε, βέβαια, "έχει κυλήσει πολύ νερό στο αυλάκι" - μετράμε πια όχι λιγότερες από εννέα άλλες τέτοιες μεταφορές - και η Sony έχει αποκτήσει πολύ μεγαλύτερη εμπειρία μέσα από την εξαγορά της ικανότατης Nixxes που ειδικεύεται σε αυτές τις "αποστολές". Το Horizon: Forbidden West για προσωπικούς υπολογιστές κυκλοφορεί, με άλλα λόγια, σε καλύτερο κλίμα και με καλύτερες προοπτικές, υψηλότερες όμως είναι και οι προσδοκίες μας πλέον από μία μεταφορά βεληνεκούς ΑΑΑ σε PC. Ανταποκρίνεται σε αυτές και, αν ναι, σε ποιό βαθμό;

Το νέο Horizon ξεκινά απ' όπου ολοκληρώθηκε το προηγούμενο: σε ένα σημείο στο απώτερο μέλλον όπου η ανθρωπότητα, αφού κατέστρεψε τον πολιτισμό της, επιζεί ξανά σε φυλές και μακριά από τις μητροπόλεις του παρελθόντος υποχρεωμένη να μοιραστεί τον πλανήτη με ζωόμορφα ρομπότ ανεξέλεγκτα κι επικίνδυνα. Ναι μεν η Aloy είχε κατορθώσει να ολοκληρώσει την αποστολή της στο Zero Dawn - δεν αποκαλύπτουμε πιο πολλά στους PC gamers που δεν το έχουν παίξει ακόμη, έστω αν και το Forbidden West ενίοτε... το προϋποθέτει σχεδόν - όμως εκείνη η εξέλιξη έχει πια επιπλοκές στην παγκόσμια βιόσφαιρα με συνέπειες τόσο στην χλωρίδα και την πανίδα της Γης, όσο και στα παντός είδους ζωόμορφα ρομπότ.

Η Aloy αναλαμβάνει και πάλι, λοιπόν, ν' ανακαλύψει την πηγή του προβλήματος και την λύση του, κάτι που θα την αναγκάσει να ταξιδέψει δυτικά από την δική της περιοχή και να εξερευνήσει άλλες, πολύ διαφορετικές από αυτές που είχαν δει ως τώρα οι παίκτες του αρχικού Horizon. Στο Forbidden West επιστρέφουν ορισμένοι χαρακτήρες που είχαμε συναντήσει στο Zero Dawn, αλλά οι πιο πολλοί είναι νέοι - και όλοι παίζουν πολύ μεγαλύτερο ρόλο στην εξέλιξη του τίτλου συνολικά, καθώς οι σεναριογράφοι του έχουν δώσει πολύ περισσότερο "χώρο" στις ιστορίες τους ν' αναπτυχθούν μέσα από τους διαλόγους, ακόμη και μέσα από τις δευτερεύουσες αποστολές που ζητούν από την Aloy ν' αναλάβει. Είναι ενδεικτικό το ότι οι πιο πολλοί από αυτούς τους χαρακτήρες, φίλοι ή εχθροί της πρωταγωνίστριας, είναι σχεδιασμένοι σχεδόν με την ίδια λεπτομέρεια, κάτι ασυνήθιστο για τίτλο του είδους.

H δομή του νέου Horizon είναι εν πολλοίς παρόμοια με αυτήν του προκατόχου του, γεγονός που λειτουργεί υπέρ του: το κυρίως σεναριακό τμήμα μπορεί να παιχθεί εν πολλοίς "μόνο του", ακολουθώντας τις "σκηνοθετημένες" σεκάνς και υποχρεωτικές μάχες με συγκεκριμένη σειρά, διαρκεί δε πιο πολλές από 30-35 ώρες ακόμη κι αν ο παίκτης δεν αναλάβει καμία από τις"δευτερεύουσες" αποστολές (με όλες αυτές μαζί ο τίτλος μπορεί να ξεπεράσει σε διάρκεια τις 60 και 65 ώρες). Στην πράξη αποδεικνύεται πως αυτές οι αποστολές αξίζουν τον χρόνο του παίκτη καθώς και διαφορετικές αρκετά είναι μεταξύ τους ως προς τους στόχους, και πολλά αξιόλογα αντικείμενα, όπλα κλπ. περιέχουν, και έξτρα "κομμάτια του παζλ" που ολοκληρώνουν την εικόνα του κόσμου των Horizon προσφέρουν. Η επέκταση περιεχομένου Burning Shores προσθέτει, άλλωστε, κοντά στις 15 ώρες παιχνιδιού ακόμη, οπότε στην πράξη μόνο... καθαρόαιμα RPG ξεπερνούν την Complete Edition του Horizon: Forbidden West σε διάρκεια!

Όσον αφορά στο gameplay αυτό καθ' αυτό και την ροή του, στο νέο Horizon η Aloy έχει στην διάθεσή της "κέντρο επιχειρήσεων" όπου μπορεί πάντοτε να ξαναγυρνά και ν' ανταλλάσσει πολύτιμες πληροφορίες με χαρακτήρες που συνεργάζονται μαζί της, καθώς και σαφώς περισσότερο εύχρηστο σύστημα γρήγορης μετάβασης (fast travel) από διάφορα σημεία προς άλλα σε σχέση με το αντίστοιχο του Zero Dawn. Οι περιοχές όπου πρέπει να μεταβεί η πρωταγωνίστρια για να προχωρήσει η εξέλιξη του σεναρίου γίνονται διαθέσιμες και πάλι σταδιακά, ναι, όμως ακόμη και έξω από την "αλυσίδα" αυτή των βασικών αποστολών και όλες τις "γύρω-γύρω" δευτερεύουσες, υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορεί να κάνει ο παίκτης στον κόσμο του Horizon: Forbidden West. Τα πιο πολλά απαιτούν εξερεύνηση, επίλυση γρίφων και... υπομονή, ενίοτε, αλλά ανταμοίβουν αντίστοιχα.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ