Windows Phone 7: Το ξεκίνημα

Δύσκολοι στόχοι, αξιόλογες προοπτικές

Μετά από αναμονή αρκετών μηνών - έγκαιρα ωστόσο για την εξαιρετικά σημαντική εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων - η Microsoft παρουσίασε χθες τη νέα έκδοση του λειτουργικού για κινητά τηλέφωνα με το οποίο θα επιχειρήσει μια δυναμικότερη παρουσία στη συγκεκριμένη προϊοντική κατηγορία. Τα Windows Phone 7 υπονοούν σαφέστατα ότι η αμερικανική εταιρεία έχει σκοπό να κάνει με αυτά το comeback που έκανε στους Η/Υ με τα Windows 7, ύστερα από την σχετική αποτυχία των Windows Vista. Το ερώτημα είναι: μπορεί να περιμένει το ίδιο αποτέλεσμα, την μεγάλη αποδοχή του κοινού, όταν στο χώρο των κινητών το τοπίο είναι κατά πολύ ανταγωνιστικότερο απ' ότι σε αυτόν των PC;

Στην παρουσίαση της Microsoft δεν αποκαλύφθηκε ουσιαστικά κάτι καινούργιο από όσα ήδη γνωρίζαμε ή είχαν διαρρεύσει τους προηγούμενους μήνες, είχαμε όμως επίσημες λεπτομέρειες, παραδείγματα συσκευών και μια ματιά στα σχέδια της αμερικανικής εταιρείας για τον επόμενο καιρό όσον αφορά το συγκεκριμένο λειτουργικό. Τα Windows Phone 7 λειτουργούν - όπως είχε επιδειχθεί και νωρίτερα στη χρονιά - με τη συλλογιστική των δυναμικών, ρυθμιζόμενων από το χρήστη ορθογώνιων τμημάτων της οθόνης (tiles), τα οποία μπορούν να απεικονίσουν πλήθος διαφορετικών πληροφοριών σε πραγματικό χρόνο.

Ο τρόπος απεικόνισης είναι μοντέρνος και σαφώς χρηστικός, το Αθηνόραμα Digital δεν είναι ωστόσο βέβαιο αν είναι αρκετά ευπαρουσίαστος οπτικά ώστε να ανταγωνιστεί σε επίπεδο... εντυπωσιασμού το iOS 4, τα διάφορα γραφικά περιβάλλοντα που στηρίζονται σε Android και το WebOS της Palm. Στα σχετικά video πάντως ήταν άμεση η ανταπόκριση, γρήγορη και ομαλή σε όλα, κάτι σημαντικότερο από τις... γυαλάδες και τα... κρύσταλλα. Η Microsoft δήλωσε εμφατικά ότι θα συνεργαστεί στενά με τους κατασκευαστές κινητών ώστε η όλη εμπειρία χρήσης των συσκευών αυτών να μην διαφέρει από μοντέλο σε μοντέλο - σε αντίθεση με ό,τι γινόταν στο παρελθόν, όπου κάθε κατασκευαστής "φορούσε" άλλο γραφικό περιβάλλον πάνω από τα Windows Mobile 6/6.5. Σαφώς θετικό αυτό.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ