Windows Phone 7: Το ξεκίνημα

Δύσκολοι στόχοι, αξιόλογες προοπτικές

Το πρόβλημα, φυσικά, εντοπίζεται - όπως όλοι περίμεναν - στις διαθέσιμες εφαρμογές. Ως νέο λειτουργικό, που μάλιστα σκοπεύει να κόψει τους δεσμούς του με τις προηγούμενες εκδόσεις, τα Windows Phone 7 ξεκινούν χωρίς να τούς λείπουν μεν πολλά σημαντικά πράγματα, αλλά ο δρόμος είναι μακρύς και δύσκολος μέχρι να φτάσουν στο επίπεδο που μας έχει... καλοσυνηθίσει πια το iOS και το Android. Θα υπάρχει διαθέσιμο Δικτυακό MS Office, εφαρμογή Twitter, Internet Explorer και Messenger, καθώς και κάποιες ακόμη δευτερεύουσας σημασίας εφαρμογές, αλλά όχι πολλά περισσότερα. Η αμερικανική εταιρεία υποστηρίζει πως τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές αναπτύσσονται εκατοντάδες νέα apps για το λειτουργικό της, ο χρόνος θα δείξει ωστόσο αν αυτές θα διατεθούν αρκετά γρήγορα στην αγορά.

Μεγάλη έμφαση - και δεν είμαστε ιδιαίτερα βέβαιοι αν έπρεπε να είναι τόση - έδωσε η Microsoft στην ψυχαγωγική πλευρά των κινητών με Windows Phone 7, πολύ συγκεκριμένα μέσω των games. Από τη μία πλευρά μεγάλες εταιρείες όπως η Electronic Arts επιβεβαίωσαν την υποστήριξή τους με ΑΑΑ τίτλους, γνωστών σειρών της, για τα νέα κινητά με αυτό το λειτουργικό. Από την άλλη, η αμερικανική εταιρεία υπογραμμίζει τη συνέργεια των Windows Phone 7 με το δημοφιλέστατο Xbox Live του Xbox 360, αφού και δεδομένα του δεύτερου προβάλλουν απευθείας, και οι βαθμοί που συγκεντρώνει ο παίκτης στα games των πρώτων, προστίθενται στο Gamerscore του δεύτερου. Υπάρχουν όμως κι εκείνοι που υποστηρίζουν πως χρήστες του Live και κάτοχοι Xbox 360 είναι οι hardcore gamers κυρίως, ενώ με τα κινητά παίζουν οι casual gamers - κι εδώ ολοφάνερα ο χρόνος θα κρίνει ποιος έχει δίκιο.

Αυτό που δεν μπορεί να αμφισβητήσει κανείς είναι το γεγονός ότι όλοι οι κατασκευαστές που έχουν στο παρελθόν συνεργαστεί με την Microsoft για τα Windows Mobile 5/6 έχουν αποφασίσει να στηρίξουν σθεναρά τη νέα της, καλύτερη προσπάθεια. Οι HTC, LG, Samsung και Dell παρουσίασαν συνολικά... δέκα καινούργια κινητά σχεδόν όλες μαζί, κάποια εντυπωσιακότατα, με μεγάλες οθόνες κι εκτενείς δυνατότητες. Μερικά από τα καλύτερα των τριών πρώτων θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε στα ράφια και των ελληνικών καταστημάτων κατά την εορταστική περίοδο - αν και τιμές δεν έχουμε ακόμη γι' αυτά, αναμένεται να κινούνται στο άνω τμήμα (€400+) της αγοράς. Για περισσότερα και πιθανότατα τις πρακτικές μας εντυπώσεις από τους... πρέσβεις των Windows Phone 7, λοιπόν, επιφυλασσόμαστε!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ