Sony NEX-3, NEX-5

Νέες ψηφιακές φωτογραφικές, νέα δεδομένα

Φήμες γύρω από την πρόθεση της Sony να εγκαινιάσει μία νέα κατηγορία ψηφιακών φωτογραφικών μηχανών υπήρχαν εδώ και κάποιο καιρό - από τις ημέρες της έκθεσης PMA όπου η ιαπωνική εταιρεία αποκάλυψε έναν αισθητήρα που δεν προοριζόταν ούτε για DSLR ακριβώς, ούτε για compact προτάσεις. Είχαμε και στο παρελθόν αναφέρει πληροφορίες που ήθελαν τη Sony να παρουσιάζει σύντομα ακριβώς μία τέτοια ψηφιακή φωτογραφική - και μάλιστα με τη δυνατότητα σύλληψης 3D video (!). Εν τέλει, και έτσι για αλλαγή, αποδείχθηκαν... όλα αληθινά: οι NEX-3 και NEX-5 είναι προϊόντα που αντιστοιχούν ακριβώς στα παραπάνω και ακόμη πιο πολλά, δίνοντας μία τρίτη πάρα πολύ ενδιαφέρουσα επιλογή στο κοινό εκείνο που έχει κάποιες απαιτήσεις παραπάνω από την ψηφιακή φωτογραφία, έγκαιρα για την περίοδο του καλοκαιριού.

Οι NEX-3 και NEX-5 ενσωματώνουν λοιπόν νέο αισθητήρα, ο οποίος έχει πάρα πολλές από τις ιδιότητες των προηγμένων DSLR της σειράς Alpha, αλλά λειτουργεί με τρόπο διαφορετικό (χωρίς κάτοπτρο) και κατά συνέπεια μπορεί να χωρέσει στο περίβλημα μιας ψηφιακής φωτογραφικής "τσέπης". Αυτό είναι το ένα στοιχείο. Το άλλο είναι αυτό των εναλλασσόμενων φακών, προνόμιο μέχρι τώρα των DSLR που ναι μεν αύξανε το βάρος τους και τη δυσκολία μεταφοράς τους, αλλά τις καθιστούσε περισσότερο ευέλικτες σε διαφορετικές φωτογραφικές συνθήκες. Οι ΝΕΧ-3 και NEX-5 είναι διαστάσεων compact, μπορούν όμως να αξιοποιήσουν τους extra φακούς της σειράς Alpha - ευρυγώνιους, macro, διαφόρων επιπέδων zoom κλπ. - ώστε να αποδίδουν τα μέγιστα σε πολύ μεγαλύτερη γκάμα συνθηκών.

Τα παραπάνω έχουν ως άμεσο αποτέλεσμα μία σειρά από θετικά χαρακτηριστικά, που δεν μπορούν να προσφέρουν αυτή τη στιγμή ακόμη και οι καλύτερες compact. Και οι δύο νέες ψηφιακές φωτογραφικές συλλαμβάνουν στιγμιότυπα στην ανάλυση των 14 Megapixel, υπεραρκετή για την πλειοψηφία των πιθανών χρήσεων από το ευρύ κοινό - πιο σημαντικό όμως είναι το γεγονός ότι λόγω του μεγαλύτερου αισθητήρα οι φωτογραφίες είναι ποιότητας DSLR - με άλλα λόγια απαλλαγμένες από κόκκο, λεπτομερείς και συμπαγείς, καθαρές ακόμη και σε συνθήκες κακού φωτισμού και αναγκαστικά υψηλών ISO. Oι NEX-3 και NEX-5, άλλωστε, ενσωματώνουν όλες τις άλλες τεχνολογίες της Sony για σταθεροποίηση της εικόνας, αναγνώριση προσώπων κλπ., όπως και την Auto-HDR της ψηφιακής φωτογραφικής Α500. Και ακόμη δεν έχουμε πει τίποτε για το... video!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ