Sony NEX-3, NEX-5

Νέες ψηφιακές φωτογραφικές, νέα δεδομένα

Οι NEX-3 και NEX-5 δεν είναι οι πρώτες ψηφιακές φωτογραφικές που συλλαμβάνουν video, φυσικά. Είναι όμως από τις ελάχιστες που συλλαμβάνουν video σε υψηλή ευκρίνεια (σε ανάλυση 720p η πρώτη και 1080i η δεύτερη), αλλά και οι πρώτες μεγέθους compact που πετυχαίνουν κάτι τέτοιο με ποιότητα DSLR, και πάλι λόγω του εξελιγμένου και μεγαλύτερου σε μέγεθος αισθητήρα. Είναι δε - όπως είχαμε υποθέσει - οι πρώτες καταναλωτικές ψηφιακές φωτογραφικές που θα είναι σε θέση να συλλάβουν στερεοσκοπικά (3D) πανοράματα, κατάλληλα για θέαση στις νέες 3D τηλεοράσεις που έχουν ήδη ξεκινήσει να διατίθενται. Αυτό θα καταστεί εφικτό με την χρήση της ειδικής αναβάθμισης λογισμικού (firmware update) που η Sony θα κάνει διαθέσιμη δωρεάν κάποια στιγμή μέσα στο καλοκαίρι.

Ο νέος αισθητήρας, όπως είναι φυσικό, δεν θα χρησιμοποιηθεί σε δύο μόνο συσκευές. Η Sony ανακοίνωσε μαζί με τις δύο ψηφιακές φωτογραφικές και μία βιντεοκάμερα, η οποία θα βασίζεται στον ίδιο αισθητήρα, θα αξιοποιεί όλες τις προαναφερθείσες τεχνολογίες και θα διατεθεί το φθινόπωρο. Με αυτό ως δεδομένο, η βιντεοκάμερα αυτή υποθέτουμε ότι θα είναι μικρή σε μέγεθος, θα μπορεί από την πρώτη μέρα να εγγράφει πανοράματα 3D, και πιθανότατα video σε ανάλυση 1080p, αποθηκεύοντας τ' αποτελέσματα είτε σε σκληρό δίσκο είτε σε ενσωματωμένη μνήμη. Το πολύ ενδιαφέρον; Και η βιντεοκάμερα θα αξιοποιεί τους φακούς των δύο φωτογραφικών, καθώς και όλης της σειράς των Alpha!

Στα υπόλοιπα, τα δύο μοντέλα σε πιο πολλά μοιάζουν παρά διαφέρουν. Τόσο η NEX-3 όσο και η NEX-5 αξιοποιούν οθόνη προεπισκόπησης LCD υψηλής ανάλυσης, με δυνατότητα αφής, για τη σκόπευση και το χειρισμό τους. Και οι δύο εγγράφουν σε κάρτες μνήμης Memory Stick και SD, προσφέρουν έξοδο HDMI και συλλαμβάνουν στεροφωνικό ήχο στην εγγραφή video. Πέραν της ανάλυσης 1080i στην NEX-5 και το κατά τι πολυτελέστερο υλικό κατασκευής της, μόνη άλλη διαφορά που διακρίνουμε είναι αυτή του κόκκινου μοντέλου, χρώμα στο οποίο προσφέρεται η NEX-3 και όχι η NEX-5 (παραμένουν κοινά το μαύρο και το ασημί). Απομένει λοιπόν να μάθουμε επίσημη ημερομηνία κυκλοφορίας και των δύο στην ελληνική αγορά (χωρίς και με κάποιο συνοδευτικό φακό), καθώς και ποιά θα είναι η διαφορά τους στην τιμή. Υποσχόμαστε, δε, να επανέλθουμε με αναλυτική παρουσίαση και τις πρακτικές μας εντυπώσεις από την καινούργια αυτή πρόταση της Sony, το συντομότερο δυνατό. Υπομονή!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ