Σεπτέμβρης: 5 + 1... tech-γκρίνιες

Λόγοι για παράπονα, αφορμές για... σπόντες!

Με τo φθινόπωρο ημερολογιακά να ξεκινά σήμερα, οι περισσότεροι από μας έχουν γυρίσει στη δουλειά... "κανονικά και με το νόμο". Με άλλα λόγια - αν όχι ψυχολογικά, τότε σίγουρα τυπικά - το καλοκαίρι έχει πλέον τελειώσει. Ε, δεν είναι κάτι που μας αρέσει να σκεφτόμαστε και, όπως διαπιστώσαμε τις προηγούμενες μέρες, αυτή η ατμόσφαιρα δημιουργεί τάσεις... γκρίνιας! Από αυτή για λίγο δεν ξεφύγαμε ούτε εμείς, είναι η αλήθεια, όμως για το Αθηνόραμα Digital περισσότερο ενδιαφέρον είναι να γκρινιάξει για άλλα πράγματα, άμεσα συνδεδεμένα με την αγορά του home entertainment, τα οποία εδώ και καιρό μας δυσαρεστούν. Μέρα... γκρίνιας, λοιπόν, καταμετρούμε αυτά που θα θέλαμε να είναι αλλιώς στην ηλεκτρονική διασκέδαση και την καθημερινή τεχνολογία το φετινό χειμώνα. Πέντε και ένα, λοιπόν!

Μια matroska για το PS3 μου!
Το PlayStation3 είναι το πλέον ταλαντούχο σύστημα ηλεκτρονικής ψυχαγωγίας - κάνει σχεδόν τα πάντα, σε βαθμό που αν έπρεπε να έχουμε μία μόνο συσκευή κάτω από την τηλεόραση του σαλονιού, θα ήταν αυτή. Έχουμε κι άλλη όμως. Γιατί; Γιατί η Sony Computer Entertainment δεν θέλει να "βάλει νερό στο κρασί της" και να προσφέρει στο PS3 τη δυνατότητα να αναπαράγει αρχεία τύπου MKV - ναι... ναι... αυτά που... εχμ... φτιάχνουμε από τα Blu-ray που αγοράζουμε, εννοείται! - και δη από σκληρούς δίσκους διαμορφωμένους κατά NTFS, ώστε να υποστηρίζονται και ταινίες (συγνώμη, αρχεία video!) μεγαλύτερα των 4 GB. Έλα, μαμά Sony... κυκλοφόρησες πέρυσι player που το κάνει, το SMP-N100, μόλις ανακοίνωσες το διάδοχό του, το Ν200... είναι θέμα να το προσφέρεις στα Blu-ray player... γιατί όχι και στο κορυφαίο σου πολυεργαλείο; Δεν φαντάζεσαι πόσους φίλους και γνωστούς θα έκανες... super happy!

Όπου λαλούν πολλές εκδόσεις...
Καλά, χρυσά και άγια τα θετικά του Android, του λειτουργικού της Google με το πολλά υποσχόμενο μέλλον και τους πολλαπλούς προορισμούς, από smartphones και tablet μέχρι media player και τηλεοράσεις. Αλλά εκείνο το θέμα με τις εκδόσεις του και το πώς, πότε και αν θα υλοποιούνται από τους κατασκευαστές οι σχετικές αναβαθμίσεις... μας ξεπερνά (sic) . Το LG Optimus 2X μας αρχές Απρίλη το πήραμε με Android 2.2, υποσχέσεις εισπράξαμε για 2.3 σύντομα, φθινοπώριασε και... τίποτε (ισχύει και για άλλα smartphones εκείνης της περιόδου από πολλούς κατασκευαστές). Το Acer Iconia Tab A100 μας έλαβε την αναβάθμιση από Android 3.0 σε 3.1, που το Motorola Xoom είχε από το Μάρτη, πριν από λίγες εβδομάδες - το δεύτερο θα μεταβεί σε λίγες μέρες σε 3.2 κι εμείς δεν τολμάμε να ρωτήσουμε πότε. Κάνε κάτι, μαμά Google! Και λέγοντας κάτι, δεν εννοούμε "αγόρασε άλλη μια εταιρεία", όπως έκανες με τη Motorola. Κάνε κάτι για να συντονιστούμε όλοι καλύτερα. Ναι;

Η... χούντα δεν θα περάσει. Του iTunes!
Μόνιμο παράπονο αυτό, αλλά με την επιτυχία που έχουν τα iPhone και iPad - τα iPod ανήκουν στα ευκόλως εννοούμενα - το ζήτημα αφορά πια πάρα, μα πάρα πολύ κόσμο. Γιατί συνεχίζει η Apple, πεισματικά έως... δικτατορικά, να μην αφήνει τους χρήστες να "περάσουν" το περιεχόμενό τους - μουσική, φωτογραφίες, video - στη συσκευή τους απευθείας και όχι μέσω του iTunes; Το επιχείρημα της... νομότυπης χρήσης των iPhone/iPod/iPad είναι εντελώς passe πια: νομιμότατα μετατρέπουμε τα μουσικά μας CD σε MP3, και πάλι μέσα από το iTunes πρέπει να αποθηκευτούν στη συσκευή μας. Και να πει κανείς ότι ήταν το πλέον εύχρηστο, λογικό στη χρήση πρόγραμμα... ειδικά σε Windows! Για τις εφαρμογές του App Store, δε, να την καταλάβουμε τη μανία της αμερικανικής εταιρείας για έλεγχο και διασφάλιση. Να πρέπει να κάνουμε... 20 κινήσεις, όμως, για να μπορέσουμε ν' ακούσουμε στο Μετρό με το iPhone το CD που αγοράσαμε χθες; Απαράδεκτο. Ξεπέρασε επιτέλους τα... "θέματά σου", μαμά Apple, και δώσε μας πρόσβαση στις συσκευές μας. Δεν θα τις χαλάσουμε. Αλήθεια!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ