Σεπτέμβρης: 5 + 1... tech-γκρίνιες

Λόγοι για παράπονα, αφορμές για... σπόντες!

Τσάμπα online, με Xbox Live!
Είναι αλήθεια ότι πολλές φορές, το καλό το πληρώνεις - και το Xbox Live είναι αυτή τη στιγμή η κορυφαία online υπηρεσία για gaming τόσο γιατί ήταν η πρώτη του είδους της, όσο κι επειδή η Microsoft επένδυσε σε αυτήν πολύ μεγάλα ποσά υποδομής τα πρώτα χρόνια διαδρομής του Xbox 360. Τότε πιθανώς είχε νόημα να καταβάλλουν οι κάτοχοι του συστήματός της τη συνδρομή των €50 για να παίζουν online με συναδέλφους τους απ' όλο τον κόσμο. Πρόσφατα όμως κορυφαίο στέλεχος της Microsoft παραδέχθηκε πως πιο πολλά έσοδα έχει πια το Live από την πώληση extra περιεχομένου για τα games (DLC), παρά από τις συνδρομές - και το PlayStation Network, το "αντίπαλο δέος", ήταν δωρεάν από την πρώτη μέρα και βελτιώνεται συνεχώς. Συζητιέται λοιπόν όλο και πιο συχνά το "Xbox Live for free" τελευταία. Γιατί λοιπόν δεν... κάνεις την καλή, μαμά Microsoft; Και περισσότερο κόσμο θα μαζέψει το Xbox Live έτσι, και οι πωλήσεις του συστήματος θ' αυξηθούν, και το extra περιεχόμενο θα φέρει ακόμη πιο πολλά έσοδα. Έλα, λίγη τόλμη θέλει. Θα μπορούσε να είναι ακόμη και η... λύση στην κρίση!

Γιατί υπάρχει... 3D και 3D; Ε...;
Γιατί το Hollywood είναι άπληστο, κατά βάση, όμως η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχιστεί για πολύ. Όταν πριν από 2 χρόνια παρακολουθούσαμε το Avatar στα σινεμά και οι εμπλεκόμενες εταιρείες μας "το έταζαν" για το σπίτι, είχαμε ενθουσιαστεί. Εκείνο, όμως, ήταν αληθινό 3D: εικόνα όπου το "βάθος" το διέκρινες και ενίοτε αντικείμενα και χαρακτήρες όντως απειλούσαν να... βγουν από την οθόνη. Έκτοτε, έχουμε δει μια σειρά από μετριότητες έως αθλιότητες, που στη συντριπτική τους πλειοψηφία μόνο 3D ταινίες δεν θα έπρεπε να ισχυρίζονται ότι είναι. Ο κόσμος τις βλέπει, δεν διακρίνει κάτι το εξόχως συναρπαστικό (για να μην πούμε τίποτε χειρότερο), "δεν πετάει τη σκούφια του στον αέρα" για να πάρει μεγάλη τηλεόραση 3D, και οι κύριοι αναρωτιούνται γιατί! Τα video games 3D σε ένα βαθμό βοηθούν, αλλά δεν είναι μεγάλο το κοινό που θα αγοράσει εξοπλισμό 3D γι' αυτά (κι αυτά όχι ακόμη πολλά). Θέλουμε 3D ταινίες αξιόλογες. Σε Blu-ray. Γρήγορα. Και όχι μόνο remake!

Τα games τα Δικτυακά, τα μπορείτε πιο φτηνά!
Έχουν ξεκινήσει οι μεγάλες εταιρείες του gaming να προσφέρουν παράλληλα (αυτό που λέμε "day one") τους τίτλους τους τόσο σε μορφή δίσκου στα καταστήματα, όσο και ψηφιακή για απευθείας αγορά από τα Δικτυακά τους καταστήματα. Super. Γιατί κοστίζουν... το ίδιο (!!!), μπορεί να μας εξηγήσει κανείς; Από τη στιγμή που ο χρήστης βάζει το ρεύμα και τη σύνδεση στο Internet, δεν λαμβάνει υλικό δισκάκι, συσκευασία, χάρτινο manual, δεν συμμετέχει σε έξοδα μεταφοράς και αποθήκευσης... γιατί ένας τίτλος σε DVD/Blu-ray κι ένας σε μορφή αρχείου να ζητούν τα ίδια χρήματα; Κατανοητό το επιχείρημα του "να μην δημιουργούμε τριβές με τα εμπορικά μας κανάλια", μα δεν ευσταθεί - η ρήξη με την παραδοσιακή λιανική είναι απλώς θέμα χρόνου, η αγορά κινείται προς το Internet κι αυτό το ξέρουν όλοι. Αφού οι ίδιοι οι χρήστες έχουν... πρακτικά διαχωρίσει τους εαυτούς τους, στους συλλέκτες που θέλουν τα games με συσκευασία στη βιβλιοθήκη τους και τους καταναλωτές που θέλουν απλώς να παίξουν ένα παιχνίδι. Γιατί κάνουμε τα πράγματα περίπλοκα και κυρίως... ακριβότερα;

Έχουμε άλλους τεχνο-λόγους γκρίνιας; Αν έχουμε λέει...! Πολλούς ακόμη - όμως και οι παραπάνω ήταν αρκετοί για να ξεπεράσουμε τα... autumn blues, όπως θα έλεγαν οι Αγγλοσάξονες. Τους επόμενους μήνες θα αναφερόμαστε σιγά-σιγά και σ' άλλους λόγους για τεχνο-γκρίνια, ελπίζοντας οι εταιρείες που μπορούν να κάνουν κάτι γι' αυτό, να το κάνουν. Όχι για μας. Για τους γκρινιάρηδες... φίλους και γνωστούς, πάντοτε!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ