Samsung U900 Soul

"Τί ψυχή θα παραδώσεις, όμως;"

Είδος: Κινητά τηλέφωνα
Τιμή: €0,00

Εταιρία: Samsung

Η στήλη δεν... τολμά καν να μπει στη διαδικασία να μαντέψει για ποιούς λόγους έχει γίνει "της μοδός" οι κατασκευάστριες εταιρείες κινητών να αποδίδουν στα προϊόντα τους κάποιο αφηρημένο ουσιαστικό. Φέρνει αυτή η πρακτική αποτέλεσμα, υπό την έννοια ότι βοηθά στην "απομνημόνευση" συγκεκριμένων μοντέλων από το κοινό; Άγνωστο, πάντως τον τελευταίο χρόνο έχουμε δει ο,τιδήποτε από Viewty και Secret, μέχρι Omnia και, εσχάτως, Soul. Το τελευταίο της Samsung. Κι αν έχει... ψυχή το καινούργιο της κινητό, όταν αυτό την... παραδώσει (μετά από κάποια χρόνια χρήσης), θα βρεθεί στο γνωστό σταυροδρόμι... παράδεισος/κόλαση ή απλώς στο συρτάρι με τα παλιά gadgets; Ιδού η απορία!

Σε κάθε περίπτωση, το U900 (όπως είναι η "τυπική" του ονομασία) φροντίζει να φέρει στο προσκήνιο πολλά από εκείνα τα χαρακτηριστικά που όχι απλώς θεωρούνται "cool" πια, αλλά μάλλον "must" για να καταστήσουν ένα κινητό εν έτει 2008 αξιοπρόσεκτο. Το design του δεν είναι τόσο μινιμαλιστικό ώστε να παραπέμπει σε... κλώνο του iPhone, ορίζεται όμως από σαφείς γραμμές και, με το πληκτρολόγιο κρυμμένο κάτω από την ευμεγέθη οθόνη, είναι όντως πολύ όμορφο. Η οθόνη αυτή, άλλωστε, είναι αφής και μάλιστα με ανταπόκριση καλύτερη από άλλων αντίστοιχων κινητών. Η αίσθηση που έχει στο χέρι του κατόχου του είναι στιβαρή αλλά όχι βαριά, τόσο γιατί τα 112 γραμμάρια δεν θεωρούνται πια πολλά, όσο και επειδή το μεταλλικό περίβλημα προϊδεάζει για... πολλά περισσότερα. Στα 13 χιλιοστά, άλλωστε, μπορεί να θεωρηθεί σχετικά λεπτό για την κατηγορία των slide.

Ως πλεονεκτήματά του απέναντι σε ανταγωνιστικά μοντέλα, πάντως, το Soul έχει σίγουρα να επιδείξει τουλάχιστον δύο. Το ένα εντοπίζεται στην ενσωματωμένη κάμερα των 5 Megapixel, η οποία μπορεί να συλλάβει πραγματικά ποιοτικές φωτογραφίες (και όχι μόνο λόγω της υψηλής ανάλυσης). Το άλλο συνίσταται στην συνεργασία που έχει η Samsung με την Bang & Olufsen και το σύστημα επεξεργασίας και απόδοσης ήχου ICEpower της δεύτερης: χάρις σε αυτό, τα τραγούδια MP3 που αναπαράγει το U900 όντως ακούγονται πολύ καλά για τα δεδομένα ενός κινητού τηλεφώνου. Δυστυχώς, για να αξιοποιηθεί πραγματικά ως "μουσικό κινητό" το Soul επιβάλλει και την αγορά κάρτας μνήμης microSD, αφού η ενσωματωμένη μνήμη των 128 ΜΒ δεν αρκεί παρά για ελάχιστα τραγούδια. Στα... μουσικά "plus", πάντως, περιλαμβάνεται και ο ραδιοφωνικός δέκτης (με υποστήριξη RDS μάλιστα).

Στα υπόλοιπα, υπάρχουν κάποια μικρά περιθώρια για παράπονα. Η διασύνδεση που μπορεί να προσφέρει το U900 με το Internet υποστηρίζει το πρότυπο HSDPA των δικτύων 3G, άρα είναι ταχύτατη (ο συνοδευτικός browser πάντως θα μπορούσε να είναι καλύτερος). Η συσκευή παρέχει ενσύρματη διασύνδεση μέσω USB 2.0 και ασύρματη διασύνδεση Bluetooth, με υποστήριξη για ασύρματα ακουστικά μέσω A2DP, όμως "λάμπει διά της απουσίας της" η σύνδεση Wi-Fi. Περισσότερο ενοχλητική, ωστόσο, σε βάθος χρόνου οι κάτοχοί του πιθανώς θα βρουν τόσο τη σχετικά περιορισμένη του αυτονομία (μία ή μιάμισι μέρα το πολύ με "φυσιολογική" χρήση), όσο και την αντανάκλαση της οθόνης που παρατηρείται στο φως του ήλιου, αρκετή για να κάνει δύσκολη την ανάγνωση.

Έχει, λοιπόν, το U900... "ψυχή"; Ναι, έχει, υπό την έννοια ότι και ιδιαίτερο στυλ διαθέτει, και ευχάριστο στη χρήση είναι, και όμορφο, και μερικά σαφή πλεονεκτήματα σε σχέση με άλλα κινητά της ίδιας κατηγορίας διαθέτει. Η αλήθεια είναι ότι στη ζώνη τιμής των 450-500 ευρώ υπάρχουν πολλά μοντέλα που διεκδικούν τα χρήματα του καταναλωτικού κοινού με τόσες ή και περισσότερες αξιώσεις, προβάλλοντας παρόμοια ή άλλα χαρακτηριστικά. Όμως το Soul σίγουρα αξίζει της προσοχής των ανθρώπων εκείνων που αναζητούν αυτόν τον καιρό ένα fashion κινητό (γιατί "μουσικό" ή business δεν μπορεί να χαρακτηριστεί), πριν καταλήξουν στην επιλογή τους. Αν μη τί άλλο, γιατί έχει... ψυχή!

Βαθμολογία: ****

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ