Nokia... Dis-Ν-Gage

Τέλος του δρόμου για την αποτυχημένη υπηρεσία mobile gaming

Με μία ανακοίνωση που, φυσικά, μόνο ηττοπαθή και λυπητερό τόνο δεν είχε - στον κόσμο του PR... δεν υπάρχουν κακές ανακοινώσεις! - η Nokia επιβεβαίωσε αυτό που αλλά όλοι μας θεωρούσαμε αναπόφευκτο: την "ευθανασία" της υπηρεσίας N-Gage μέσω της οποίας η φινλανδική εταιρεία έκανε μία απόπειρα εισόδου στην αγορά του mobile gaming. To όνομα του N-Gage, όπως πιθανώς θυμούνται όσοι και όσες είχαν παρακολουθήσει τις προσπάθειες της Nokia από το 2004 και μετά, έχει μάλλον... ταλαιπωρημένη ιστορία: τα δύο πρώτα κινητά τηλέφωνα με αυτό το όνομα αναδείχθηκαν σε παταγώδεις εμπορικές αποτυχίες, η υπηρεσία όταν πρωτοξεκίνησε είχε μια σειρά από προβλήματα και περιορισμένη λειτουργικότητα, ενώ και η υποστήριξη σε games από τρίτες εταιρείες (όπως οι Electronic Arts και Ubisoft) ήταν επαρκής στην αρχή, αλλά στη συνέχεια ατόνησε. Ώρα, λοιπόν, για το N-Gage να αποσυρθεί - κάτι που... άργησε κιόλας, από κάποιες απόψεις.

Η ανακοίνωση επιβεβαιώνει πως games που φέρουν το brand name του Ν-Gage θα συνεχίσουν να πωλούνται για αρκετούς ακόμη μήνες, ενώ η Δικτυακή υπηρεσία που στηρίζει τη συμμετοχή πολλών παικτών στα games αυτά, το N-Gage Arena, θα λειτουργεί και μέσα στο 2010. Από το ερχόμενο καλοκαίρι και μετά, ωστόσο, όλη η υποδομή και υποστήριξη για mobile gaming μέσω συσκευών της Nokia μεταφέρεται στην Δικτυακή υπηρεσία Ovi, η οποία προσφέρει και μουσική, εφαρμογές και άλλο εμπορικό περιεχόμενο για τα κινητά τηλέφωνα της φινλανδικής εταιρείας.

Με τον τρόπο αυτό, άλλη μία πρωτοβουλία εταιρείας εκτός του χώρου του gaming να εισέλθει σε αυτόν... περνά στην ιστορία. Υποθέτουμε πως δεν θα είναι η τελευταία - με τις εταιρείες του gaming όμως να προσεγγίζουν όλο και περισσότερο το χώρο της κινητής τηλεφωνίας και του Internet, ίσως δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια για καινούργιο διεκδικητή "από το πουθενά". Από την άλλη, η αμερικανική Apple έχει κατά μία έννοια καταφέρει ήδη να δημιουργήσει μία τέταρτη θέση ανάμεσα στις Sony, Microsoft και Nintendo - ποτέ δεν... λέμε ποτέ, λοιπόν!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ