Nikon D3s: Kαι στο σκοτάδι, σχεδόν!

Ψηφιακή φωτογραφική με φωτοευαισθησία... από άλλο κόσμο

Με τις προσιτές, εισαγωγικές ψηφιακές φωτογραφικές τεχνολογίας DSLR να γίνονται όλο και καλύτερες, λογικό είναι τα "μεγάλα", πανάκριβα, επαγγελματικά μοντέλα να χρειάζονται καινούργιες "απλησίαστες" δυνατότητες για να διεκδικήσουν με αξιώσεις τα ποσά που ζητούν. Η D3 της Nikon είναι μία φωτογραφική με καταξιωμένο όνομα στην αγορά, σωστή λοιπόν η επιλογή της ιαπωνικής εταιρείας να στηρίξει την επόμενη "ναυαρχίδα" της σε αυτό το μοντέλο. Δεν έχουμε όμως να κάνουμε με την απλή... αναβαθμισούλα που ίσως εκείνο το "s" υποννοεί: η D3s προσφέρει τη μεγαλύτερη γκάμα βαθμίδων φωτοευαισθησίας (τα γνωστά μας ISO) που έχει εμφανιστεί σε ψηφιακή φωτογραφική μέχρι σήμερα, καθιστώντας δυνατή τη σύλληψη φωτογραφιών σε τόσο κακές και αντίξοες συνθήκες φωτισμού, όσο αυτές που πλησιάζουν το... σκοτάδι!

Υπερβάλλουμε χάριν έμφασης, βέβαια, όμως μόνο έτσι μπορεί να αντιληφθεί κανείς πόσο μεγάλο είναι το άλμα στις βαθμίδες ISO που προσφέρει η D3s. Οι DSLR μέχρι σήμερα προσέφεραν ISO της τάξης του 3200 έως 6400 το πολύ - και, για να είμαστε ειλικρινείς, ο κόκκος εμφανιζόταν πολύ πολύ πριν φτάσουμε εκεί. Ο αισθητήρας της D3s κινείται στη γκάμα των 200-12800 ISO για... αρχή (εννοώντας ότι μπορεί να λειτουργήσει άριστα σε αυτά τα επίπεδα) και, όταν οι συνθήκες φωτισμού είναι αληθινά κακές, μπορεί να προσαρμοστεί στα 25000, 51200 (!) ή και... 102.000 ISO (!!) με τεχνητές μεθόδους. Έτσι, υπόσχεται η Nikon, η νέα της DSLR μπορεί να συλλάβει, ακόμη και εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες φωτισμού, πολύ περισσότερες λεπτομέρειες και μεγαλύτερη χρωματική γκάμα στις φωτογραφίες της. Θεωρητικά, άλλωστε, ο ανασχεδιασμένος αισθητήρας της D3s θα προσφέρει και καλύτερες φωτογραφίες στα ίδια ISO, σε σχέση με τον προκάτοχό του.

Πέρα από την πάρα πολύ υψηλή φωτοευαισθησία, η D3s προσφέρει εγγραφή video σε ανάλυση 720p, διπλάσιας χωρητικότητας προσωρινή μνήμη για επαναληπτικές λήψεις, καθώς και ταχύτερη εκκίνηση και στόχευση. Η ανάλυση του αισθητήρα της παραμένει αυτή των 12.1 megapixel της D3 (η D3x έχει ήδη μεταβεί στα 25), οι εξελικτικές διαφορές ωστόσο εξασφαλίζουν, σύμφωνα με την Nikon, ποιοτικότερα αποτελέσματα. Το ελπίζουμε, καθώς η τιμή πώλησής της D3s αναμένεται να ξεπερνά τα 5000 ευρώ χωρίς φακό, ποσό από το οποίο είχε ξεκινήσει και η D3 να διατίθεται. Στα καταστήματα αναμένεται εγκαίρως για τα Χριστούγεννα.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ