News Snacks 27-04-10

Τί αξίζει να γνωρίζει κανείς σήμερα, στα... γρήγορα!

Καλώς ήλθατε στα News Snacks: τη στήλη του αθηνόραμαdigital.gr που συγκεντρώνει επιγραμματικά τις ενδιαφέρουσες ειδήσεις της ημέρας οι οποίες αξίζουν αναφοράς και σίγουρα σχολιασμού. Ώρα για snack!

Τέτοια... σήριαλ όπως αυτά τα δύο είχαμε - ομολογουμένως - πάρα πολύ καιρό να δούμε στην αγορά της τεχνολογίας, όμως φαίνεται ότι και τα δύο θα μας απασχολήσουν επί μακρώ. Το ένα είναι βέβαια αυτό της Apple, του γνωστού website Gizmodo και του πρωτοτύπου iPhone 4G. Ενώ η αμερικανική εταιρεία αρχικά έδειχνε να αποδέχεται... στωϊκά τη διαρροή και την αποκάλυψη του νέου iPhone δύο μήνες πριν την ανακοίνωσή του, οι αστυνομικές αρχές εισέβαλλαν στο σπίτι του αρχισυντάκτη του Gizmodo και κατέσχεσαν ηλεκτρονικούς υπολογιστές με την αιτιολογία της "σύνδεσης σε έγκλημα προς έρευνα". Aυτό υπονοεί φυσικά το εξής: η Apple θεωρεί ότι το iPhone 4G δεν το ξέχασε ο προγραμματιστής της στην περίφημη μπυραρία, αλλά ότι κλάπηκε - και τα πράγματα περιπλέκονται γιατί το Gizmodo, προστατευμένο από το Αμερικανικό σύνταγμα, δεν υποχρεούται να δημοσιοποιήσει την πηγή του (από ποιόν το αγόρασε το iPhone 4G για τα άρθρα του δηλαδή). Οι εξελίξεις θα είναι σαφώς ενδιαφέρουσες...

Το άλλο... σήριαλ είναι αυτό της Activision, της Infinity Ward των Call of Duty και της Respawn Entertainment. Αυτό είναι το όνομα της νέας εταιρείας που ίδρυσαν οι Jason West και Vince Zampella, οι δύο πρώην επικεφαλής της Infinity Ward που η Activision έδιωξε επιδεικτικά και με συνοπτικές διαδικασίες με την αιτιολογία ότι μυστικά διαπραγματεύονταν την έκδοση του επόμενου Call of Duty με άλλη εταιρεία. Όπου υπάρχει καπνός υπάρχει και φωτιά, ωστόσο, καθώς την Respawn όντως χρηματοδοτεί η Εlectronic Arts, ενώ το... σήριαλ εστιάζεται στην συνεχή αποχώρηση νευραλγικής σημασίας μελών της Infinity Ward όλες αυτές τις εβδομάδες. Κάποιοι... τσεκαρισμένα πηγαίνουν στη Respawn, κάποιοι όχι επιβεβαιωμένα ακόμη, όμως υπάρχει ολοφάνερα πρόβλημα - σε βαθμό που να απειλείται πια η πορεία ανάπτυξης όχι μόνο του επόμενου Call of Duty, αλλά της σειράς ολόκληρης. Η Activision "το φυσάει και δεν κρυώνει", ενώ κινήσεις εντυπωσιασμού ("θα μοιράσουμε τα bonus από τις πωλήσεις του περασμένου Call of Duty ανάμεσα σε όλα τα μέλη της Infinity που θα παραμείνουν") μάλλον δεν βοηθούν. Και εδώ περιμένουμε εξελίξεις τις επόμενες εβδομάδες.

Αυτό που περιμένουμε επίσης τις επόμενες εβδομάδες είναι να διαπιστώσουμε τί άλμα - και αν - θα σημειώσουν οι πωλήσεις του iPad στις ΗΠΑ όταν γίνει διαθέσιμη και η "κινητή", 3G έκδοσή του. Μέχρι στιγμής, πάντως, η πορεία του είναι πάρα πολύ καλή αφού σύμφωνα με εκτιμήσεις βρίσκεται στα χέρια άνω του 1 εκατομμυρίου καταναλωτών μέσα σε λιγότερο από ένα μήνα. Αν υποθέσουμε ότι οι πωλήσεις του θα παραμείνουν σταθερές όλη τη χρονιά (αισιόδοξο αλλά όχι απίθανο) η Apple μπορεί να προσβλέπει σε μία βάση χρηστών που θα πλησιάζει τα 9 εκατομμύρια ως το Δεκέμβρη! Αν μάλιστα η αμερικανική εταιρεία μειώσει την τιμή του για την εορταστική περίοδο - όπως όλοι θεωρούν ότι μπορεί να κάνει, καθώς τα περιθώρια κέρδους στα παρόντα μοντέλα iPad είναι μεγάλα - δεν αποκλείεται να αγγίξει και τα 10 εκατομμύρια. Καθόλου άσχημα για μία συσκευή της οποίας... τις προφανείς χρήσεις και το αληθινό νόημα, πολλοί από μας το ψάχνουμε ακόμη!

Νόημα μεγάλο, ωστόσο, είχε για τη Sony η ανανέωση του chip γραφικών του PlayStation3, για το οποίο φρόντισε πρόσφατα. Το RSX, που είχε σχεδιάσει γι' αυτήν η nVidia, κατασκευάζεται πλέον όχι με τη μέθοδο των 65nm, αλλά των 40nm - αυτό πρακτικά σημαίνει ότι το νέο PS3 καταναλώνει 15% λιγότερο ρεύμα σε σχέση με το PS3 Slim, ότι το RSX χρειάζεται μικρότερη ψύκτρα (που ακούγεται ακόμη λιγότερο) καθώς και ότι το νέο τροφοδοτικό θα είναι κατά τι ελαφρύτερο. Περισσότερο ενδιαφέρον, όμως, κρίνεται το γεγονός ότι - με τη μείωση του κόστους του PS3 συνολικά - η Sony έχει πλέον φτάσει στο σημείο εκείνο που σημειώνει κέρδος από κάθε πώληση του συστήματός της. Και με την εορταστική περίοδο φέτος να προμηνύεται... θυελλώδης για το PlayStation3 - Gran Turismo 5, PlayStation Move και Avatar 3D Blu-ray μέσα σε τρεις μόλις μήνες - το στοιχείο αυτό είναι πρακτικά βέβαιο πως θα αποδειχθεί σημαντικό για την ιαπωνική εταιρεία και τα έσοδά της. Pas mal!

Pas mal, επίσης, αλλά... pas mal και για το Android και το αντίστοιχό του κατάστημα εφαρμογών για τα κινητά που στηρίζονται στο λειτουργικό της Google. Ενώ στα τέλη του 2009 τα apps για τις συσκευές αυτές αριθμούσαν λιγότερα από 8.000, πρόσφατα ξεπέρασαν τα 50.000 (!!!) διαφορετικά. Το άλμα είναι απίθανο και, παρά το γεγονός ότι φυσικά δεν είναι όλα τα apps ποιοτικά - όπως και στο App Store άλλωστε - δεν παύουν να συνθέτουν μία εκντενής βιβλιοθήκη που "οπλίζει" άκρως ικανοποιητικά τα επόμενα κινητά, tablets και netbooks με Android. Το iPhone OS συνεχίζει να προηγείται με μεγάλη διαφορά (πάνω από 150.000 εφαρμογές), αλλά στο ίδιο χρονικό σημείο της πορείας τους το Android τα πάει καλύτερα. Η ωριμότερη αγορά σίγουρα ευθύνεται σε ένα βαθμό γι' αυτό, δεν περιμέναμε ωστόσο την αντιπαράθεση των δύο λειτουργικών να αποκτήσει αυτές τις διαστάσεις τόσο γρήγορα. Θετικό για όλους μας - ακόμη και τις δύο αντίπαλες εταιρείες, σε τελική ανάλυση. Σωστά;

Και κάτι τελευταίο, όχι τόσο σημαντικό όσο ενδεικτικό: η Denon, μία από τις εταιρείες εκείνες που ναι μεν κατασκευάζουν κορυφαίες συσκευές οπτικοακουστικής αναπαραγωγής αλλά δεν δείχνουν ποτέ... ανυπόμονες ακριβώς να υιοθετήσουν καινούργιες τεχνολογίες, ανακοίνωσε τα πρώτα της 3D Blu-ray player. Πρόκειται για τα DBP-1611UD και DBP-2011UDCI, τα οποία διαφέρουν σε κάποια χαρακτηριστικά αλλά αμφότερα προσφέρουν αναπαραγωγή απολύτως όλων των τύπων δίσκων - ναι, και DVD Audio και Super Audio CD - αντλούν video από τα Netflix και YouTube, φέρουν μνήμη 1GB για συμβατότητα με την υπηρεσία BD-Live και αξιοποιούν το πρότυπο DLNA 1.5 για να αναπαράγουν multimedia υλικό από το τοπικό οικιακό δίκτυο. Στις ΗΠΑ θα κοστίζουν 399 και 799 δολάρια αντίστοιχα, κάτι που τα τοποθετεί σε θέση τιμολογιακά μειονεκτική σε σχέση με τον ανταγωνισμό... αλλά αυτό είναι κάτι στο οποίο η Denon μάς έχει εν τέλει συνηθίσει. Στην Ελλάδα αναμένονται τους επόμενους μήνες... ελπίζουμε!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ