News Snacks 24/2/2010

Τί αξίζει να γνωρίζει κανείς σήμερα, στα... γρήγορα!

Καλώς ήλθατε στα News Snacks: τη στήλη του αθηνόραμαdigital.gr που συγκεντρώνει επιγραμματικά ενδιαφέρουσες μικρές ειδήσεις της ημέρας οι οποίες αξίζουν αναφοράς, αλλά όχι πλήρους άρθρου. Οι περισσότερες, πάντως, χρίζουν σχολιασμού. Πάμε!

Μία από τις διασκεδαστικές ιδιότητες της αγοράς του home entertainment είναι αυτή που πολύ συχνά επιβάλλει στα στελέχη των εταιρειών να... τρώνε τα λόγια τους. Ουκ ολίγες φορές στο παρελθόν έχει συμβεί και θα συμβεί πολλές ακόμη, πιο πρόσφατη πάντως ήταν αυτή της περίπτωσης του Chet Faliszek της Valve, διευθυντή ανάπτυξης του πολύ καλού Left for Dead 2. Η Valve, διά στόματος Gabe Newell, είχε... αποκυρήξει το PlayStation3 ως φορμά πολλαπλές φορές την τελευταία τριετία, με τον πρόεδρό της να το αποκαλεί "αληθινή καταστροφή" και να αναθέτει στην EA τη δημιουργία της έκδοσης του The Orange Box για το PS3, ώστε η δική του εταιρεία να... μη λερώσει τα χέρια της (!). Με το PS3 να έχει πλέον "πάρει φόρα", όμως, ο Faliszek ομολόγησε ότι "κοιτούν σοβαρά" το θέμα υποστήριξης του συστήματος της Sony και ότι "είναι σίγουρος πως, για το Left for Dead τουλάχιστον, μελλοντικά θα το συμπεριλάβουν στα σχέδιά τους". Α-χα. Εμ, γι' αυτό δεν τις κάνουμε τις βαρύγδουπες δηλώσεις, Gabe! Γιατί η αγορά θυμάται!

Μιλώντας για δηλώσεις, μία που ίσως δεν χρειαζόταν να κάνει η Microsoft στο πλαίσιο του Mobile Worldwide Congress της Βαρκελώνης - οπότε δεν έκανε - αλλά εν τέλει αποδείχθηκε απαραίτητο να γίνει, έγινε πριν από λίγες μέρες προκειμένου να μην αφήσει περιθώρια παρεξηγήσεων. Το καινούργιο, εντυπωσιακά ανασχεδιασμένο λειτουργικό της σύστημα για κινητά τηλέφωνα, το Windows Phone 7 Series, δεν θα διατηρήσει "προς τα πίσω" συμβατότητα με το υπάρχον λειτουργικό των Windows Mobile 6.5. Όχι μόνο δεν θα είναι εφικτή η αναβάθμιση από 6.5 σε 7 στις παρούσες συσκευές, αλλά και το software που εκτελείται στα σημερινά Windows Mobile δεν θα είναι εξ ορισμού συμβατό με τα νέα. Ως λόγο η Microsoft θέτει τις ελάχιστες απαιτήσεις για τα κινητά που θα στηρίζονται σε Windows Phone 7 Series (τον επεξεργαστή χρονισμένο στο 1 GHz για παράδειγμα), καθώς και το διαφορετικό γραφικό τους περιβάλλον σε σχέση με το σημερινό. Οπότε... μόνο με τα νέα μοντελάκια οι εντυπώσεις από το νέο λειτουργικό. Από κάποιες απόψεις, καλύτερα ίσως!

Μιλώντας για... νέα μοντελάκια, δεν θα χρειαστεί να περιμένουν πολύ οι οπαδοί της nVidia - τα έχουμε ξαναπεί, έχουμε και τέτοιους - για τις καινούργιες κάρτες γραφικών GeForce, τις περίφημες με το κωδικό όνομα Fermi. Όπως είχαμε αναφέρει πρόσφατα, πρόκειται για τις GTX 470 και GTX 480, οι οποίες επιβεβαιώνεται πια από την nVidia ότι θα "αποκαλυφθούν" επίσημα στις 26 Μαρτίου. Ένας μικρός αριθμός, άλλωστε, από e-shops που ειδικεύονται στο hardware για PC έχουν ήδη καταχωρήσει για προπαραγγελία τις δύο κάρτες γραφικών με ημερομηνία παράδοσης επίσης την 26/3, κάτι που σημαίνει πως δεν θα έχουμε ένα από τα λεγόμενα... paper launch, αλλά την ημέρα που θα δημοσιευθούν στα μεγαλύτερα δημοσιογραφικά Web sites οι παρουσιάσεις των GTX 470/480, θα είναι και διαθέσιμες προς αγορά. Το γεγονός ότι αναγράφονται από τα e-shops σε τιμές κοντά στα 500 και 680 δολάρια αντίστοιχα δεν εκπλήσσει ακριβώς, αλλά με τις κορυφαίες ATI να είναι εκπληκτικές και κατά 200 δολάρια φθηνότερες, οι Fermi θα πρέπει να δικαιολογούν (και με το παραπάνω) αυτό το κόστος, ειδικά σε καιρούς όπως αυτούς που διανύουμε. Για να δούμε!

Μιλώντας για δικαιολογίες, η Apple έχει "στο τσεπάκι" ουκ ολίγες όταν πρέπει να εξηγήσει τις αλλοπρόσαλλες επιλογές της στην "αστυνόμευση" του App Store για iPhone/iPod Touch. Η αμερικανική εταιρεία έχει τις τελευταίες ημέρες διαγράψει με συνοπτικές διαδικασίες περισσότερες από 5000 (!) εφαρμογές που σχετίζονται με σεξουαλικό "σκανδαλιστικό" περιεχόμενο. Ερωτηθείσα, δε, γιατί αποφάσισε να κάνει αυτήν την... εκκαθάριση τώρα και τόσο αποφασιστικά, η Apple απάντησε ότι είχε δεχθεί "μεγάλο αριθμό από διαμαρτυρίες" γυναικών (που θεωρούσαν ότι με τα apps αυτά απαξιώνεται το φύλο τους) και γονέων (που θεωρούσαν ότι κακώς τα παιδιά τους έχουν πρόσβαση σε αυτό το περιεχεόμενο). Μαμά Apple, έλεος με τον ψευτοπουριτανισμό σου και τις οικτρές δικαιολογίες. Ούτε σε 13χρονα απευθύνεται κυρίως το App Store, ούτε σεξιστικά θεωρούνται πια τα απλά games που προβάλλουν το γυναικείο γυμνό ως συστατικό τους στοιχείο. Ούτε είναι εύκολο να στηρίξεις τη διαγραφή εκατοντάδων "no name" εφαρμογών, αλλά να κρατήσεις online τις εφαρμογές του Sports Illustrated και του FHM, που στο "φάτε μάτια ψάρια" υλικό στηρίζονται ούτως ή άλλως. Δύο μέτρα, δύο σταθμά και όλα λάθος, για ακόμη μια φορά. Τσκ τσκ τσκ...

Μιλώντας για δύο μέτρα - αλλά όχι σταθμά - τόσα είχαμε λίγο έως πολύ ορίσει με τις ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές. Τις "τσέπης", μικρές σε μέγεθος, εύκολες στη μεταφορά αλλά και με συγκεκριμένες δυνατότητες, και τις DSLR, μεγαλύτερες σε μέγεθος - στο βαθμό υποχρεωτικής τσάντας - αλλά με περισσότερες δυνατότητες και λειτουργίες. Και μετά ήλθε εκείνο το περίεργο αμάλγαμα, οι υβριδικές ψηφιακές φωτογραφικές τεχνολογίας MicroFour Thirds, που είναι μεν σχεδόν τσέπης στο μέγεθος, αλλά παίρνουν και εξωτερικούς φακούς με δυνατότητα εναλλαγής τους. Και έχουμε το εξής παράδοξο, που μας εμποδίζει να... καταλάβουμε το λόγο ύπαρξής τους πρακτικά. Αν τις πάρει κανείς μαζί του χωρίς τους φακούς, συμπεριφέρονται ουσιαστικά ως compact. Αν θέλει να πάρει μαζί και έναν ή δύο extra φακούς, π.χ. έναν καλό ευρυγώνιο και έναν tele, χρειάζεται και πάλι τσάντα! Τί να πούμε... με την Panasonic, την Olympus, τη Samsung και πριν από μερικές ημέρες τη Sony να έχουν ήδη νέα μοντέλα έτοιμα για κυκλοφορία, κάτι παραπάνω θα ξέρουν. Θα συμβιώσουμε με μία MicroFour Thirds από τις καινούργιες εν ευθέτω χρόνω και θα ίσως αλλάξουμε γνώμη. Λέμε τώρα.

Και κάτι τελευταίο, γρήγορο. Για την εμπορική επιτυχία του iPad ως συσκευή ανάγνωσης ηλεκτρονικών βιβλίων, ως συσκευή για games αφής, ως συσκευή για την παρακολούθηση ταινιών ή την ακρόαση μουσικής, ως συσκευή για τη χρήση βασικών εφαρμογών γραφείου μπορεί να μην είμαστε ακόμη βέβαιοι... αλλά μία τουλάχιστον εταιρεία βρήκε τη χρήση του iPad που μπορεί να "πουλήσει" άνετα. Πρόκειται για την... Creston, την εταιρεία κατασκευής συστημάτων αυτοματισμού για το (πανάκριβο) σπίτι, η οποία έχει ήδη αναπτύξει app για το iPad μέσα από το οποίο ο χρήστης μπορεί να ελέγξει τα πάντα: από θέρμανση και φωτισμό, μέχρι συναγερμούς και ολοκληρωμένα home cinema. Η μικρή... λεπτομέρεια; Εχμ, τα συστήματα της Creston θεωρούνται μεν κορυφαία, κοστίζουν όμως και αρκετές έως πολλές χιλιάδες ευρώ στην πλειοψηφία των περιπτώσεων. Οπότε, αυτό κι αν είναι... σοφό group targeting. Θα πει όχι ο ζάπλουτος που έχει μόλις δώσει 15-20Κ για αυτοματισμό έξυπνου σπιτιού, και στην αγορά ενός φαντεζί τηλεχειριστηρίου με οθόνη αφής 10 ιντσών; Αλοίμονο! Γιατί, άλλωστε, να χρεώνει και 100 δολάρια την Pro έκδοση η Creston; Κάτι παραπάνω θα ξέρει!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ