News Snacks 21-04-10

Τί αξίζει να γνωρίζει κανείς σήμερα, στα... γρήγορα!

Καλώς ήλθατε στα News Snacks: τη στήλη του αθηνόραμαdigital.gr που συγκεντρώνει επιγραμματικά τις ενδιαφέρουσες ειδήσεις της ημέρας οι οποίες αξίζουν αναφοράς και σίγουρα σχολιασμού. Ώρα για snack!

Άλλες αναφορές είχαμε προγραμματίσει να κάνουμε στα σημερινά Snacks... αλλά απ' ότι φαίνεται το σήριαλ της Apple με το Gizmodo για την αναπάντεχη αποκάλυψη του iPhone 4G "άναψε τα αίματα" των φανατικών ακολούθων της αμερικανικής εταιρείας. Το αποτέλεσμα ήταν ένας μεγάλος αριθμός από e-mail που λάβαμε τόσο για το όλο θέμα, όσο και το πώς το προσεγγίσαμε χθες. Πριν... προχωρήσουμε με τις ζωές μας λοιπόν - συμβαίνουν συνεχώς νέα πράγματα που έχει νόημα να μην επισκιαστούν από κάτι που ήλθε και παρήλθε - θεωρήσαμε πως το όλο ζήτημα αξίζει μιας τελευταίας... αναφοράς; Απάντησης; Διευκρίνισης; Διαλέγει και παίρνει κανείς!

Το γεγονός ότι πολλά Δικτυακά μέσα διακωμώδησαν τη διαρροή του iPhone 4G δεν είναι τυχαίο. Είναι απόρροια του κομπλεξισμού και της μανίας που έχει η Apple να ελέγχει απόλυτα τα πάντα: από το πώς θα χρησιμοποιούμε τις συσκευές της και τί θα εμφανίζεται σ' αυτές, μέχρι το τί θα διοχετεύει ως πληροφόρηση, σε ποιούς δημοσιογράφους και με τί όρους. Λογικό, λοιπόν, όταν κι αυτή κάποια στιγμή... στραβοπατήσει, να δεχθεί την ειρωνεία και τα καυστικά σχόλια μεγάλης μερίδας των μέσων ενημέρωσης εκείνων που δεν συμπαθούν τις τακτικές αυτές. Ειδικά για κάτι τόσο... top secret (λέμε τώρα) όσο το iPhone 4G και ειδικά με τον σχεδόν κωμικό τρόπο που χάθηκε το πειραματικό κινητό.

Όσο για τη στάση του Gizmodo; Παρά το... αιρετικό της θέσης μας, επικροτούμε. Από τη στιγμή που η Apple έχει αποκλείσει συγκεκριμένα μέσα ενημέρωσης από την πληροφόρηση που θα έπρεπε να τούς προσφέρει - απλώς επειδή αυτά δεν δημοσιεύουν όσα εκείνη θα ήθελε ή αντίστοιχα δημοσιεύουν όσα δεν θα ήθελε - ούτε αυτά είναι υποχρεωμένα να λάβουν στα υπόψιν τί θα... βόλευε την Apple. Για την ακρίβεια, δικαιολογημένα θα κάνουν το ακριβώς αντίθετο - και στη θέση του Gizmodo θα κάναμε πιθανότατα το ίδιο. Τώρα, πόσες θα ήταν οι πιθανότητες να έλθει κάποιος προγραμματιστής της Apple στην Ελλάδα, να βγει σε κανένα ταβερνάκι κάτω από την Ακρόπολη για φαγητό και να ξεχάσει στο τραπέζι ένα εργαστηριακό πρωτότυπο iPhone 4G από την πολλή... ρετσίνα; Ε, όχι πολλές, αλλά... αν, τότε... σίγουρα!

Αναφερόμενοι επίσης σε πλήθος από mail που λάβαμε αυτές τις μέρες για συγκεκριμένα πράγματα, άλλωστε: διευκρίνιση και κάποιες απαντήσεις αξίζει να δώσουμε σχετικά με την αναφορά που κάναμε προχθές στην επερχόμενη νέα ψηφιακή φωτογραφική της Sony. Η ιαπωνική εταιρεία είχε κάνει συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο της έκθεσης PMA 2010 στα τέλη Φεβρουαρίου κι εκεί είχε επίσημα αναφερθεί στην κυκλοφορία μιας νέου τύπου κάμερας - αυτό είναι επιβεβαιωμένο. Το ότι η συγκεκριμένη ψηφιακή φωτογραφική θα είναι compact αλλά θα ενσωματώνει αισθητήρα των DSLR της Sony - άρα θα προσφέρει ποιότητα φωτογραφίας πολύ καλύτερη των τυπικών compact - ότι θα ανήκει στη σειρά Alpha, ότι θα δέχεται διαφορετικούς φακούς και θα συλλαμβάνει video υψηλής ευκρίνειας, είναι όλα επιβεβαιωμένα και γνωστά.

Αυτό που δεν γνωρίζουμε είναι το πότε θα κυκλοφορήσει (θεωρούμε όμως ασφαλή υπόθεση αυτή του Μαΐου ή Ιουνίου το αργότερο), το πόσο θα κοστίζει (δεν θα πρέπει να είναι σημαντικά ακριβότερη από τις εισαγωγικές DSLR και ελπίζουμε στα ίδια επίπεδα με την Panasonic G1 των €750) και φυσικά το... κλου: δηλαδή το αν και κατά πόσο αληθεύει η εξαιρετικά ενδιαφέρουσα φήμη ότι η συγκεκριμένη ψηφιακή φωτογραφική θα μπορεί να συλλαμβάνει εικόνα 3D με firmware update που θα διατεθεί δωρεάν στο κοινό. Οι πανάκριβες επαγγελματικές βιντεοκάμερες το καταφέρνουν ενσωματώνοντας ουσιαστικά δύο κάμερες σε μία - ίσως η νέα Sony κάνει κάτι τέτοιο, ίσως όχι. Σε κάθε περίπτωση, η ανυπομονησία μας και η περιέργειά μας να την περιεργαστούμε και να τη δοκιμάσουμε είναι το ίδιο μεγάλη, οπότε... υπομονή!

Υπομονή, άλλωστε, θα πρέπει να κάνουν απ' ότι φαίνεται και οι θιασώτες του James Bond. Ούτε ο διάσημος μυστικός πράκτορας έμεινε ανεπηρρέαστος από την παγκόσμια ύφεση, αφού η Metro Goldwin Mayer αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα και ανακοίνωσε πως διακόπτει επ' αόριστον την παραγωγή της 23ης ταινίας με τις περιπέτειες του 007. Η ταινία είχε προγραμματιστεί για προβολή στα σινεμά τα Χριστούγεννα του 2011 και θα ήταν η τρίτη με πρωταγωνιστή τον Daniel Craig, ενώ τη σκηνοθεσία είχε αναλάβει ο Sam Mendes των American Beauty και Jarhead. Κρίμα. Με τα Casino Royale και Quantum of Solace να έχουν επιδείξει εντυπωσιακά - στις μέρες τους - τί μπορεί να προσφέρει το Blu-ray ως μέσο διάθεσης ταινιών υψηλής ευκρίνειας, περιμέναμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και την επόμενη, ειδικά τώρα που το φορμά έχει πια ωριμάσει. Oh, well.

Και... για να κλείσουμε με κάτι ενθαρρυντικό κι αισιόδοξο, όσο και απρόσμενο κι εκπληκτικό: το 3D στις ΗΠΑ "πουλάει" ήδη, ακόμη και χωρίς 3D Blu-ray, χωρίς 3D games και με πανελάχιστα 3D τηλεοπτικά προγράμματα (τα πιο πολλά σε μορφή... demo)! Αυτό ανακοίνωσε τουλάχιστον η Panasonic, για της οποίας τα μοντέλα plasma η ζήτηση είναι μεγαλύτερη από τη διαθεσιμότητα, αναγκάζοντας την ιαπωνική εταιρεία να αυξήσει κατά 30% τους ρυθμούς παραγωγής της ώστε να ανταποκριθεί. Φαντάσου τί έχει να γίνει όταν ανακοινωθεί και η ημερομηνία κυκλοφορίας του Avatar σε 3D Blu-ray, δηλαδή. Ή όταν κυκλοφορήσει το Blu-ray με τους 30 3D αγώνες του Mundial. Pas mal!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ