News Snacks 1/2/2010, επεισόδιο... iPad

Οι αντιδράσεις και τα παραλειπόμενα που αξίζουν αναφοράς

Καλώς ήλθατε στα News Snacks: τη στήλη του αθηνόραμαdigital.gr που συγκεντρώνει επιγραμματικά ενδιαφέρουσες μικρές ειδήσεις της ημέρας οι οποίες αξίζουν αναφοράς, αλλά όχι πλήρους άρθρου. Οι περισσότερες, πάντως, χρίζουν σχολιασμού. Πάμε!

Αφού το iPad της Apple μονοπώλησε το ενδιαφέρον του Web τις προηγούμενες μέρες, λογικό ήταν να πυροδοτήσει και όλων των ειδών τις αντιδράσεις με τις... φιλοδοξίες που έχει. Και ναι, είχαμε υποσχεθεί να μην ασχοληθούμε άλλο με αυτό, αλλά οι δηλώσεις και τα σχόλια πολλών εταιρειών και εκπροσώπων τους από το χώρο του home entertainment ήταν τόσες και τέτοιες, που... αδύνατον να αποφύγουμε μία μικρή συλλογή με "διαμάντια" που συγκεντρώσαμε.

Πρώτη - και εύγλωττη στην αντίδρασή της - ήταν η Adobe, κατασκευάστρια εταιρεία της τεχνολογίας γραφικών Flash για το Web. Η Adobe είναι βέβαια δυσαρεστημένη επειδή το iPad είναι άλλη μία συσκευή της Apple που δεν υποστηρίζει το δημοφιλές της φορμά και δηλώνει πως "οι χρήστες iPad δεν θα είναι σε θέση να αξιοποιήσουν το 70% των Web games και το 75% του Web video, πέρα από τα αναρίθμητα Web sites που στηρίζονται σε Flash ποικιλλοτρόπως". Το κακό είναι ότι η Adobe... έχει δίκιο: το iPad δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι είναι σοβαρή συσκευή για χρήση στο Web χωρίς υποστήριξη Flash. Το κακό, επίσης, είναι πως η Apple δεν δείχνει καμία διάθεση να το αποδεχθεί. Ίδωμεν. Ως γνωστόν, η ελπίδα πεθαίνει τελευταία...

...όπως τελευταία πεθαίνει, απ' ότι φαίνεται, και η συνήθεια της Microsoft να κάνει ριοψοκίνδυνες δηλώσεις! Υψηλά ιστάμενο στέλεχος της αμερικανικής εταιρείας, υπεύθυνο για την ανάπτυξη προϊόντων βασισμένων στα πακέτα λογισμικού της, υποστήριξε πως "είναι ειρωνικό το γεγονός ότι η Microsoft είναι πια πολύ πιο ανοιχτή εταιρεία από την Apple". Με αυτό ο συγκεκριμένος κύριος, ονόματι Brandon Watson, ήθελε να τονίσει το γεγονός ότι η Apple έχει στερήσει την ευελιξία από την ανάπτυξη εφαρμογών για τα iPhone, iPod Touch και iPad, επιβάλλοντας τη χρήση της γλώσσας Objective C και τη διανομή μέσω App Store μόνο. Άδικο δεν έχει, πιθανώς. Όμως σε τί έχει ωφελήσει τα κινητά με Windows Mobile μέχρι στιγμής η ευελιξία της ανάπτυξης των εφαρμογών τους; Χμμμ... μάλλον όχι σε πολλά.

Όσον αφορά στη δήλωση Jobs περί... "ενός ακόμη χρυσωρυχείου στη δημιουργία εφαρμογών για το iPad, όπως συνέβη με το iPhone", υπάρχουν κι άλλοι που παρατήρησαν αυτό το μικρό... άλμα συλλογιστικής. Ο Andrew Stein, πρόεδρος της PopCap - της σημαντικότερης εταιρείας στο χώρο των casual games σε όλα τα φορμά - αναγνωρίζει μεν τις δυνατότητες του πολλά υποσχόμενου iPad, αλλά "μένει να δούμε αν θα μπορέσει να επαναλάβει την επιτυχία του iPhone". Στο μεταξύ, η PopCap δεν έχει ανακοινώσιμο κανένα από τα περίφημα puzzle games της για τη νέα συσκευή της Apple... έστω κι αν ελπίζουμε να αλλάξει γνώμη σύντομα. Καθόλου δεν μας "χαλάει" το Bejeweled ή το Peggle σε οθόνη 10 ιντσών!

Αναμενόμενα... υπεράνω, πάντως, θέλησε να δείξει πως είναι ο Satoru Iwata, ο πρόεδρος της Nintendo, όταν ρωτήθηκε σχετικά με το iPad. Ο Iwata υποστήριξε η νέα συσκευή της Apple "είναι απλώς ένα μεγάλο iPod Touch" και τίποτε περισσότερο. Από κάποιες απόψεις, δε, και αυτός δεν έχει άδικο. Είναι ωστόσο μάλλον... βολικό να ξεχνά ο Ιάπωνας ότι το Nintendo DSi XL είναι όχι απλώς το ίδιο πράγμα, αλλά χειρότερο: διατηρεί σε αισθητά μεγαλύτερη διαγώνιο οθόνης, την ίδια ανάλυση με αυτήν του απλού DSi. Και games για το DSi XL ειδικά να σχεδίαζε κανείς, θα φαίνονταν πιο άσχημα απ' ότι στο DSi! Ενώ στο iPad, τουλάχιστον, όταν αρχίζουν να εμφανίζονται εφαρμογές ειδικά γι' αυτό...

Κατά τρόπο παράξενο, η μόνη εταιρεία η οποία δήλωσε ευτυχής με την ανακοίνωση και επικείμενη κυκλοφορία του iPad, είναι η... Sony! Ο ιαπωνικός κολοσσός, μέσω του Αμερικανού διευθυντή της για το marketing, του John Coller, δήλωσε ότι "η είσοδος της Apple στο χώρο του φορητού gaming μέχρι στιγμής ήταν θετική για τη Sony, καθώς - όταν καταλαβαίνουν ότι θέλουν περισσότερο περίπλοκα κι εντυπωσιακά games από αυτά του iPhone - στρέφονται σε ένα PSP". Αυτό ίσως να ισχύει για τα iPhone/iPod Touch, αλλά στην περίπτωση του iPad...; Ο οποίος, σημειωτέον, απειλεί όχι μόνο την παρούσα συσκευή ανάγνωσης ηλεκτρονικών βιβλίων της Sony, αλλά ενδεχομένως και το μελλοντικό PSP2...; Ίσως η Sony γνωρίζει κάτι που δεν γνωρίζουμε (μπορεί να σχεδιάζει το δικό της αντι-iPad για παράδειγμα) ή ενδεχομένως δεν βλέπει ακόμη το iPad ανταγωνιστικά. Όπως πάντα, ίδωμεν!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ