Logitech Ε3500 - S5500 - S7500

"Σε βλέπω", επί... τρία!

Είδος: Webcam
Τιμή: €49,99

Εταιρία: Logitech
Διανομή: Logitech Greece

Είναι γεγονός ότι αν πρέπει να ξεχωρίσει κανείς μόνο μία αδιαμφισβήτητα χρήσιμη Δικτυακή υπηρεσία, την οποία οι συνδέσεις DSL κατέστησαν εφικτές "όπως πρέπει" (κακά τα ψέματα, μάλλον τους... εαυτούς μας κοροϊδεύαμε με τις συνδέσεις dial-up και τα μικροσκοπικά "παράθυρα" στο συγκεκριμένο!) είναι αυτή του video conferencing μέσω PC. Ουδεμία έκπληξη, λοιπόν, που τα σχετικά περιφερειακά, οι Webcams, έχουν σημειώσει άκρως εντυπωσιακό άλμα σε πωλήσεις, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Έχουν σημειώσει, δε, εξίσου σημαντικά άλματα "προς τα πάνω" στην ποιότητα και "προς τα κάτω" στις τιμές: αυτή τη στιγμή υπάρχουν προτάσεις για κάθε βαλάντιο, με τις κορυφαίες μεν να αγγίζουν τα 150 ευρώ, τις "μεσαίας κατηγορίας" όμως να προσφέρουν τον αναμφίβολα καλύτερο συντελεστή ανάμεσα στην απόδοση και το κόστος. Η Logitech ειδικεύεται στην κατασκευή τέτοιων προϊόντων για όλα τα επίπεδα της αγοράς εδώ και χρόνια βέβαια - ειδικά φέτος, ωστόσο, έχει κάνει εξαιρετική δουλειά στις Webcam που δεν κοστίζουν πολύ, αλλά αποδίδουν καλύτερα από ό,τι είχαμε συνηθίσει από... top high end προϊόντα του είδους πριν από π.χ. 18 μήνες. Από αυτήν την κατηγορία ξεχώρισε και παρουσιάζει η στήλη τις Ε3500, S5500 και S7500.

Προφανώς κάθε άλλο παρά τυχαία είναι η επιλογή: οι τρεις Webcam κοστολογούνται στα 30, 50 και 80 ευρώ αντιστοίχως - με προοδευτικά περισσότερες δυνατότητες και πληρέστερα τεχνικά χαρακτηριστικά - έχοντας ωστόσο ως "κοινό παρανομαστή" μια σειρά από τεχνολογίες που αρχικά συναντούσαμε στα κορυφαία τέτοια προϊόντα της Logitech και βαθμιαία βρήκαν το δρόμο τους και σε πιο προσιτά μοντέλα. Οι δύο πιο σημαντικές ανάμεσά τους είναι οι RightLight και RightSound: η πρώτη βελτιώνει αισθητά την ποιότητα της εικόνας που συλλαμβάνει η κάμερα όταν οι συνθήκες φωτισμού είναι κακές, ενώ η δεύτερη με ευφυή τρόπο "απομονώνει" και "σβήνει" τους ήχους του περιβάλλοντος που καθιστούν δυσκολότερο στην ομιλία να ακουστεί καθαρά. Και οι δύο έχουν ωριμάσει σε σχέση με την μορφή στην οποία αρχικά τις συναντήσαμε, υποβοηθούμενες και από το συνοδευτικό λογισμικό με το οποίο πάντα η Logitech "προικίζει" τις κάμερές της.

Η διαφορά ανάμεσα στο πιο προσιτό μοντέλο, την E3500, και το αμέσως επόμενο, την S5500, εντοπίζεται κυρίως στην ποιότητα της εικόνας. Στη δεύτερη ο αισθητήρας είναι πραγματικής ανάλυσης 1.3 megapixel (ενώ στην πρώτη 0.5) και το software της ελβετικής εταιρείας μπορεί να εκμεταλλευτεί σαφώς αποδοτικότερα τα περισσότερα pixel. Υπάρχει επίσης μία ευδιάκριτη διαφορά στην ποιότητα κατασκευής - χωρίς αυτό να σημαίνει ότι στην Ε3500 υπάρχουν περιθώρια για παράπονα. Από κει και πέρα, τα 40 ευρώ της διαφοράς ανάμεσα στην S5500 και την S7500 "αγοράζουν" ουσιαστικά τρία πράγματα: ανώτερου επιπέδου φακό κατασκευασμένο από ειδικό κρύσταλλο (αλλά με τον αισθητήρα να παραμένει στα 1.3 MP), την δυνατότητα σύλληψης φωτογραφιών στα 5 Megapixel (μέσω software), καθώς και συνοδευτικά ακουστικά, που διευκολύνουν τις τηλεφωνικές κλήσεις μέσω Skype. To design και η ποιότητα κατασκευής της S7500, επίσης, βρίσκονται "ένα κλικ" πιο πάνω από τα αντίστοιχα της S5500.

Κατά τη χρήση και των τριών Webcams, η στήλη εντόπισε τις διαφορές που - λίγο έως πολύ - περίμενε από τις αντίστοιχες διαφορές στο κόστος τους. Η εικόνα που μπορεί να συλλάβει η Ε3500 είναι άκρως ικανοποιητική, όμως τα πράγματα "σοβαρεύουν" αισθητά με την S5500, η οποία θα καλύψει με χαρακτηριστική άνεση τις απαιτήσεις του 90% των οικιακών χρηστών. Η S7500 προσφέρει καθαρότερη εικόνα χάρις στον ποιοτικότερο φακό της, όμως - για "απλό" live chat και όχι κλήσεις μέσω Skype - δεν μπορεί να δικαιολογήσει εύκολα την διαφορά στην τιμή που την χωρίζει από την S5500. Οι δοκιμές έγιναν κυρίως με τον Windows Live Messenger (ο οποίος "βλέπει" και τις τρεις κάμερες απευθείας), όμως και τα Yahoo Messenger ή ICQ επίσης δεν έχουν πρόβλημα συνεργασίας με τις τρεις αυτές Webcam. Το συνοδευτικό software είναι σε γενικές γραμμές κοινό ανάμεσα στα 3 προϊόντα, απλώς προσφέρει περισσότερες... fun λειτουργίες, όσο το hardware ανάμεσα στα τρία προϊόντα βελτιώνεται.

Με τα παραπάνω ως δεδομένα, η Logitech δείχνει να έχει... διαχωρίσει η ίδια τα κοινά για τα οποία προορίζει κάθε μία από τις τρεις προαναφερθείσες κάμερες, πριν εμείς εκφέρουμε οποιαδήποτε σχετική κριτική - και πολύ καλά κάνει, βέβαια. Η "εισαγωγική" Ε3500 είναι ό,τι πιο προσιτό, κάνει μεν "εκπτώσεις" αλλά εν τέλει προσφέρει μια σχεδόν ιδανική "πρώτη επαφή" με την οπτικοακουστική επικοινωνία μέσω PC. Η "ισορροπημένη" S5500 αφαιρεί όλους πρακτικά τους περιορισμούς της Ε3500 από την εξίσωση και, για προφανείς λόγους, προσφέρει και τον καλύτερο συντελεστή κόστους/αξίας. Η "επαυξημένη" S7500, τέλος, "ανεβάζει τον πήχυ" ψηλότερα μεν, μόνο όσοι και όσες όμως σκοπεύουν να χρησιμοποιήσουν εκτενώς το Skype θα εκμεταλλευτούν πραγματικά τα πρόσθετα χαρακτηριστικά που συνοδεύουν το αυξημένο της κόστος. Τρεις κατηγορίες κοινού, τρία επίπεδα τιμής. Δεν είναι τόσο δύσκολη η επιλογή, είναι...;

Βαθμολογία: 8 αστεράκια

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ