iPhone OS 4: Τα... παρατράγουδα

Τί μας στέρησε (ξανά) η Apple

Το γνωστό ρητό "δεν μπορείς να ικανοποιείς τους πάντες" είναι πέρα για πέρα αληθινό, βέβαια, όταν έχεις να κάνεις με εγκατεστημένη βάση... 50 εκατομμυρίων χρηστών. Όμως η Apple έχουμε την αίσθηση ότι δεν προσέφερε με το νέο λειτουργικό μία σειρά από πράγματα που όλοι θα θέλαμε. Με άλλα λόγια, πράγματα όχι του είδους "καλό θα ήταν να..." αλλά πράγματα του είδους "θα έπρεπε να..." που θέλουμε να γίνουν διαθέσιμα ως δυνατότητες στα παρόντα και σίγουρα επόμενα iPhone. Να τα δούμε ένα-ένα;

Ανύπαρκτη υποστήριξη Flash. Το δεύτερο μεγαλύτερο αίτημα των κατόχων iPhone μετά την ταυτόχρονη χρήση εφαρμογών, κι όμως η Apple... εκεί. Ξεροκεφαλιά και ρεβανσισμός και διάθεση για πραγματικό ανοιχτό πόλεμο με την Adobe, διά στόματος Steve Jobs μάλιστα, παρά το γεγονός ότι (από όποια πλευρά κι αν το δει κανείς) η περίφημη και πολυσυζητημένη HTML5 απλώς ΔΕΝ είναι έτοιμη ακόμη να αντικαταστήσει το Flash σε όλα σχεδόν τα σενάρια.

Με την άρνηση ενσωμάτωσης υποστήριξης του Flash στο OS 4, η Apple στην ουσία "διαλέγει στρατόπεδα" πλέον: αφού αυτό δεν θα προσφέρεται για τους επόμενους τουλάχιστον 12 μήνες στα iPhone/iPad, κατά βάση δεν πρόκειται (εκτός θεαματικού απροόπτου) να προσφερθεί ποτέ. Είναι κάτι που μάλλον πρέπει να πάρουμε απόφαση - και δεν μας αρέσει καθόλου, ειδικά γνωρίζοντας ότι εν τέλει είναι τα προσωπικά... θέματα του Jobs αυτά που ουσιαστικά είναι το πρόβλημα. Πάμε παρακάτω.

Αδυναμία πρόσβασης απευθείας στον αποθηκευτικό χώρο της συσκευής. Ναι, το ξέρουμε ότι η Apple... λατρεύει να δεσμεύει τους κατόχους iPhone στη χρήση του iTunes. Όμως εν έτει 2010 θεωρούμε ότι θα έπρεπε να υπάρχει ένας απλός τρόπος να πάρουμε απλώς μερικά αρχεία από το σκληρό δίσκο του desktop ή του laptop μας και να τα... "πετάξουμε" στον αποθηκευτικό χώρο του iPhone .

Κανένας ασύρματος συγχρονισμός με Η/Υ. Ως έχει αυτή τη στιγμή η όλη διαδικασία, για να ανταλλάξει ένα iPhone δεδομένα με το iTunes πρέπει να συνδεθεί με τον Mac ή το PC που χρησιμοποιείται μέσω USB. Με άλλα λόγια, ενσύρματα και μόνο. Καταλαβαίνουμε πως έτσι εξασφαλίζεται μεγαλύτερη ταχύτητα ανταλλαγής δεδομένων και περισσότερο αξιόπιστη σύνδεση, όμως είτε δεν είναι πάντα εφικτό να έχουμε το καλώδιο σύνδεσης διαθέσιμο, είτε είναι μικρού όγκου δεδομένα αυτά που θέλουμε ν' ανταλλάξουμε - σε τέτοιες περιπτώσεις είναι σαφώς πολύτιμη η δυνατότητα συγχρονισμού μέσω Bluetooth ή Wi-Fi. Είναι θέμα software, οπότε διατηρούμε ελπίδες.

Ανύπαρκτη υποστήριξη εκτυπωτών. Ναι, δεν περιμένουμε καμία... ατέλειωτη λίστα με drivers για όλα τα μοντέλα εκτυπωτών, όπως στα Windows, αλλά ας υπήρχε ένας έστω βασικός text driver κι ένας graphics driver, για να μπορούμε να παίρνουμε από εκτυπωτές με υποστήριξη Wi-Fi ή Bluetooth, απλά κείμενα και τυπικής ποιότητας φωτογραφίες σε χαρτί. Από τη στιγμή που το iPhone παίρνει πλέον καθαρά τη μορφή προσωπικού υπολογιστή, αυτή η δυνατότητα θα έπρεπε να είναι παρούσα. Επίσης θέμα software, επίσης ελπίζουμε. Και όχι στο... OS 5. Ει δυνατόν νωρίτερα!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ