iPhone OS 4: Πολλά apps ταυτόχρονα

Πώς ακριβώς γίνεται, λοιπόν;

Ομολογουμένως το μεγαλύτερο παράπονο των κατόχων iPhone - και ένας περιορισμός που αληθινά μείωνε τη χρησιμότητα της συσκευής - αφορούσε στην αδυναμία του να εκτελέσει και να κρατά ενεργές περισσότερες από μία εφαρμογές ταυτόχρονα (το περίφημο multitasking). Με την επόμενη έκδοση του OS, την τέταρτη, η Apple δίνει απάντηση και λύση στις επικρίσεις και το πρόβλημα. Και μάλιστα το κάνει με τρόπο ευφυέστατο, ο οποίος όμως θα πρέπει να διαπιστώσουμε έμπρακτα πώς επηρεάζει τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας του κινητού σε αληθινές, καθημερινές συνθήκες χρήσης.

Συγκεκριμένα: η εκτέλεση πολλαπλών εφαρμογών ταυτόχρονα στο iPhone ΔΕΝ, επαναλαμβάνουμε ΔΕΝ, είναι το πραγματικό multitasking που έχουμε συνηθίσει από τους προσωπικούς υπολογιστές. Η Apple έχει πολύ έξυπνα επιλέξει να δώσει μία "εντύπωση" multitasking: το iPhone με το OS 4 θα συνεχίσει να έχει ενεργή μόνο μία εφαρμογή κάθε φορά, αλλά περισσότερες θα βρίσκονται στο παρασκήνιο "σε παύση" όταν δεν έχουν τίποτε να κάνουν, "σε υπολειτουργία" όταν έχουν να κάνουν κάτι συγκεκριμένο, το οποίο δεν απαιτεί να βρίσκονται στο προσκήνιο. Με άλλα λόγια, δεν είναι όλες οι εφαρμογές ενεργές ταυτόχρονα, αλλά είναι όλες διαθέσιμες μόλις ο χρήστης τις χρειαστεί ή λειτουργούν παράλληλα μόνο όταν κάτι τέτοιο είναι απαραίτητο.

Παραδείγματα, πρακτικά. Σήμερα, αν κάποιος μάς στείλει ένα e-mail με κάποιο link, επιλέγοντας το δεύτερο το iPhone "τερματίζει" την εφαρμογή Mail, πηγαίνει στον Safari, ανοίγει το link και, αν θέλουμε να γυρίσουμε στο e-mail, πρέπει να τερματίσουμε τον Safari, να γυρίσουμε στην εφαρμογή Mail και να ανοίξουμε το e-mail πάλι. Με το OS 4, η εφαρμογή mail παραμένει στο παρασκήνιο και γυρίζουμε σε αυτήν απευθείας, αλλά όσο είμαστε στον Safari καταναλώνει πολύ λιγότερη επεξεργαστική ισχύ και άρα ενέργεια από τη μπαταρία. Πρακτικά, λοιπόν, είναι "σαν multitasking" η μέθοδος της Apple, αλλά δεν παύει να είναι ένα μεγάλο βήμα μπροστά.

Πιο κοντά στην τυπική έννοια του multitasking βρίσκονται οι εφαρμογές που λειτουργούν "εν μέρει" στο παρασκήνιο. Για παράδειγμα, το app του Flickr μπορεί να συνεχίσει να καταχωρεί online φωτογραφίες ενώ εμείς ασχολούμαστε με κάτι άλλο ή το app της Pandora να παίζει μουσική ενώ εμείς π.χ. διαχειριζόμαστε το προφίλ μας στο Facebook. Αυτή η δυνατότητα καθιστά, άλλωστε, για πρώτη φορά αξιοποιήσιμο οποιαδήποτε στιγμή και το app του Skype, του διάσημου συστήματος Δικτυακής τηλεφωνίας: αυτό μπορεί να "υπολειτουργεί" στο παρασκήνιο και να "περιμένει" κλήσεις ενώ εμείς μιλάμε στο... κανονικό κινητό του iPhone - και όχι όπως τώρα που, για να λειτουργήσει το Skype, έπρεπε απαραιτήτως να είναι ενεργή η εφαρμογή του με το ενδεχόμενο να διακοπεί από εισερχόμενη κλήση οποιαδήποτε στιγμή.

Στα επεξηγηματικά video που έχουμε δει μέχρι στιγμής, το "σαν multitasking" των iPhone φαίνεται να δουλεύει γοργά, άνετα και όπως θα περίμενε κανείς. Super, λοιπόν. Η μόνη μας επιφύλαξη; Έχει να κάνει με την επίπτωση που θα έχει το νέο σύστημα διαχείρισης των εφαρμογών στην αυτονομία των iPhone - γιατί, ας μην ξεχνάμε, αυτή ήταν η δικαιολογία της Apple μέχρι σήμερα, το πολυσυζητημένο... "τρώει πολλή μπαταρία, άστο καλύτερα". Περισσότερη ενέργεια θα χρειάζεται σίγουρα, ειδικά αν εκτελεί κανείς συνεχώς πολλές εφαρμογές, απλώς θα πρέπει να διαπιστώσουμε και πρακτικά πόση είναι η επίπτωση αυτή - γιατί αν τα iPhone χρειάζονται μετά... δύο φορές τη μέρα φόρτιση, δώρο άδωρο το multitasking. Καλώς εχόντων των πραγμάτων, σε τρεις μήνες θα έχουμε εικόνα, αν μη τί άλλο, σαφή!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ