iPhone 4: οι κάμερες

Για φωτό και video, καλύτερα από ποτέ

Τρία χρόνια πριν, ο Steve Jobs θα υποστήριζε πως η φιλοσοφία στο σχεδιασμό και τη χρήση του iPhone είναι διαφορετική και... γι' αυτό - ενώ πάρα πολλά άλλα κινητά ενσωμάτωναν ήδη κάμερα στην πρόσοψη και ψηφιακή φωτογραφική αξιόλογων δυνατοτήτων στο πίσω μέρος τους - η Apple είχε επιλέξει να μην κάνει το ίδιο για το δικό της. Είμαστε όμως στο 2010 και αυτή η αιτιολογία ή δικαιολογία δεν είναι αποδεκτή πια, η αμερικανική εταιρεία λοιπόν φρόντισε και για τα δύο θέματα αυτά, στα οποία χώλαιναν μέχρι πρότινος τα iPhone. Και το έκανε άκρως ικανοποιητικά.

Πρώτα, η φωτογραφική κάμερα στο πίσω μέρος. Αυτή αναβαθμίζεται σε ανάλυση αισθητήρα από τα 3.2 Megapixel του iPhone 3GS σε 5 Megapixel, όμως αυτό δεν είναι κατά βάση το σημαντικότερο χαρακτηριστικό της. Άλλα είναι σημαντικότερα: το flash τεχνολογίας LED, που παίζει πολύ μεγαλύτερο ρόλο σε συνθήκες κακού φωτισμού, το ψηφιακό zoom 5x με "ευφυείς" ιδιότητες, αλλά και το καταφανώς βελτιωμένο software της Apple που ελέγχει όλες τις σχετικές λειτουργίες.

Ο ικανότερος φακός και αισθητήρας, άλλωστε, σε συνεργασία με τον επεξεργαστή Α4, επιτρέπουν τη σύλληψη video ανάλυσης 720p σε ρυθμό 30 καρέ το δευτερόλεπτο. Το software ελέγχου προσφέρει δυνατότητες όπως ο ορισμός της εστίασης με απλό άγγιγμα της οθόνης στο επιθυμητό σημείο και της δημοσίευσης του video που προκύπτει απευθείας στο YouTube.

Εντυπωσιακότερο όλων όσον αφορά την νέα κάμερα, ωστόσο, είναι η εφαρμογή iMovie - ειδικά ανεπτυγμένη για iPhone 4 - που την αξιοποιεί. Αυτή επιτρέπει, ούτε λίγο ούτε πολύ, σχεδόν... κανονική επεξεργασία του video στο ίδιο το iPhone 4, με τίτλους, εφέ κλπ. που συναντάμε σε "κανονικά" προγράμματα των προσωπικών υπολογιστών! Το iMovie δεν θα διατίθεται προεγκατεστημένο στο νέο iPhone αλλά θα πωλείται αντί $5 από το App Store της Apple, από την αρχική ημέρα κυκλοφορίας του πρώτου.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ