iPhone 4: οι κάμερες

Για φωτό και video, καλύτερα από ποτέ

Η δεύτερη κάμερα, που το iPhone 4 φέρει στην πρόσοψή του, είναι χαμηλότερης ανάλυσης από την κύρια αλλά βρίσκεται εκεί για έναν λόγο συγκεκριμένο: την εκτέλεση βιντεοκλήσεων προς άλλα iPhone 4. Εν έτει 2010 αυτό δεν... εντυπωσιάζει ακριβώς - σίγουρα όχι τόσο όσο θα ήθελε η Apple - όμως αξίζει αναφοράς ο απλούστατος τρόπος λειτουργίας αυτής της δυνατότητας: χωρίς κανένα απολύτως setup και περίπλοκες ρυθμίσεις, ο κάτοχος ενός iPhone 4 μπορεί απλώς να "τηλεφωνήσει" σε έναν άλλο κάτοχο της ίδιας συσκευής, βλέποντας τον συνομιλητή του σε πραγματικό χρόνο.

Η Apple ονομάζει τη σχετική εφαρμογή FaceTime και, στη μορφή που θα διατίθεται ως standard λειτουργία του iPhone 4 για το 2010, η δυνατότητα θα είναι εφικτή μόνο μέσω ασύρματης σύνδεσης Wi-Fi. Με άλλα λόγια, ο χρήστης δεν θα μπορεί να διενεργεί βιντεοκλήσεις μέσω δικτύων 3G - κάτι για το οποίο κατά πάσα πιθανότητα η Apple δέχθηκε και την επιρροή ή και πίεση των παρόχων κινητής τηλεφωνίας, οι οποίοι θα πρέπει... έντρομοι να σκέφτηκαν το ενδεχόμενο μεταφοράς τόσο μεγάλου όγκου δεδομένων μέσα από τα δίκτυά τους και να παρακάλεσαν την Apple να μην παράσχει αυτή τη δυνατότητα άμεσα. Είναι κάτι, ωστόσο, που η αμερικανική εταιρεία υπονόησε πως θα προσφέρει το 2011, προφανώς μέσω αναβάθμισης λογισμικού.

Οι βιντεοκλήσεις μέσω Wi-Fi μόνο είναι, όπως εύκολα καταλαβαίνει κανείς, μάλλον περιορισμένης χρησιμότητας - γι' αυτό και η ίδια η Apple στην παρουσίασή της έδωσε έμφαση στον lifestyle χαρακτήρα της λειτουργίας, με ανθρώπους να επικοινωνούν έτσι μέσα σε οικιακό περιβάλλον αποκλειστικά (όπου η ασύρματη σύνδεση είναι και γρήγορη και δωρεάν). Δεν αμφιβάλλει κανείς, ωστόσο, για το γεγονός ότι το iPhone 4 έχει περισσότερες πιθανότητες να εξοικειώσει περισσότερο κόσμο με τις βιντεοκλήσεις απ' όσο έκαναν π.χ. μοντέλα της Nokia ή της Sony-Ericsson στο παρελθόν, οπότε οι ίδιοι πάροχοι "έχουν να λαβαίνουν" στο μέλλον από όλα αυτά. Όπως πάντα, ίδωμεν.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ