iPhone 4: η οθόνη

Το πιο εντυπωσιακό νέο στοιχείο: οι λόγοι

Στην εποχή των κινητών τηλεφώνων με χειρισμό μέσω αφής, αλλά και στην εποχή του Web παντού, το πώς βλέπει περιεχόμενο όλων των ειδών κανείς στην οθόνη αυτών των συσκευών είναι ένα από τα πιο σημαντικά χαρακτηριστικά στοιχεία τους. Κινητά με οθόνη αφής είχαν εμφανιστεί και πριν από το iPhone, ενώ κινητά με καλύτερη οθόνη (σε ανάλυση και απόδοση χρωμάτων) από αυτήν του 3GS υπάρχουν εδώ και αρκετό καιρό στην αγορά. Η Apple όμως έκανε αληθινή... "κίνηση ματ" με το iPhone 4 στο συγκεκριμένο τομέα: η οθόνη που αυτό ενσωματώνει είναι τόσο "μπροστά" σε σχέση με οτιδήποτε άλλο εκεί έξω, που αμφιβάλλουμε για το αν η αμερικανική εταιρεία θα χάσει αυτό το πλεονέκτημα για πάρα, πάρα πολύ καιρό.

Η οθόνη του iPhone 4 παραμένει, όσον αφορά στο μέγεθος, παρόμοια με αυτήν του 3GS: διαγώνιος 3.5 ιντσών στο ένα, 3.5 και στο άλλο. Η Apple όμως ανέπτυξε εντελώς νέων χαρακτηριστικών οθόνη για το πρώτο, στην οποία έχει καταφέρει να χωρέσει... τέσσερις φορές περισσότερα pixel. H ανάλυση έχει ανεβεί στα 960x640 pixel (το καλύτερο που προσφέρει ο ανταγωνισμός αυτή τη στιγμή βρίσκεται στα 800x480 pixel) και αυτό έχει καταστεί εφικτό επειδή η αμερικανική εταιρεία αύξησε την πυκνότητα του πλέγματος των pixel τόσο πολύ, ώστε αυτή να ξεπερνά τα 325 pixel ανά ίντσα!

Αυτό, πρακτικά, σημαίνει το εξής απλό: τα pixel είναι τόσο μικρά, που δεν μπορεί να τα διακρίνει κανείς πουθενά. Και η εικόνα που προκύπτει είναι όχι μόνο απίθανα λεπτομερής, αλλά συμπαγής σαν να ήταν... τυπωμένη πάνω σε χαρτί! Ο Jobs, που αποκαλεί αυτό το είδος οθόνης "Retinal Display", στην παρουσίασή του υπενθύμισε ότι τα 300 pixel ανά ίντσα είναι το όριο στο οποίο το ανθρώπινο μάτι μπορεί να εντοπίσει κουκίδα - και το iPhone 4 ξεπερνά το όριο αυτό, αποδίδοντας εικόνα που σχεδόν δεν θυμίζει ψηφιακή πλέον. Τα μικρά γράμματα διαβάζονται τόσο άνετα όσο και στις έντυπες εκδόσεις, ενώ οι φωτογραφίες είναι σχεδόν "ανάγλυφες" στη λεπτομέρειά τους.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ